Deda Milić ima 93 godine ali ne odustaje od lovačkog staža, prepešači kilometre na svežem vazduhu i kaže da je to tajna njegove vitalnosti
On je najstariji lovac u Srbiji
Iako je zakoračio u desetu deceniju života, starina Milić Vasović iz sela Tometino polje kod Požege ponosno nosi svaku od svoje 93 godine. Ono po čemu je ovaj čovek poseban, jeste činjenica da uprkos starosti nije se odrekao onog u čemu je uživeo decenijama - lova. Njegov lovački staž nakon svih obavljenih lekarskih pregleda ponovo je produžen.
- Zdravlje me dobro služi, tako da sam sve lekarske preglede, ukupno šest odlično prošao. Nema odlaganja lovačke knjižice, i dalje se ide u lov, a za njega živim više od pola veka . Sa tom ljubavlju jednostavno se živi, deda i otac bili su lovci , njihovim stazama pošao sam i ja, kaže za RINU starina Milić.
Kao i većini lovaca, najbolji saputnik u lovu je lovački pas. Milić ih je nekada imao više, a sada ima samo Aru.
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
- Prošle godine u lovu nestala su mi dva psa, čuveni su bili, gde se oni pojave, izgone divljač, vredeli su više od krave, dodaje ovaj strastveni lovac.
Milić za sebe kaže da lov nije samo hobi, već i način života. Ističe da svako ko je lovac u duši, na prvom mestu je i čuvar prirode.
„ Ovde u podnožju Mlajena, između Požege i Divčibara , Bog na prirodnim lepotama nije štedeo. Proći ovim šumama je blagostanje za dušu i telo. Predatora ima, prave ogromne štete, tako da se najčešće sa kolegama lovcima organizujem za lov na lisice i šakale. Iznad kuće sam napravio kućerak, sklonište za lovce gde se mogu odmoriti, a najčešće je to i mesto okupljanja pre polaska u lov. Svaki od njih zna gde stoji ključ, dodaje Milić.
Pored lovačkog psa koji je lovcu najbolji prijatelj, svaki od njih pamti i prvu pušku koju je sa sobom nosio u lov.
- Jednocevka ruskinja, dan danas je se sećam, a imam evo 93 godine , vitalan sam , prepešačim kilometre i na svežem vazduhu sam većinu vremena, što bi se reklo, lov je zaslužan i za dug život, kaže Milić Vasović.
Berba malina u punom jeku u Arilju iako zima samo što nije počela: Crveno zlato gaji se i u plastenicima - grad i mraz koji su desetkovali rod sada ovom voću ne mogu ništa
U ariljskim malinjacima ove godine neka nova moda - crveno zlato u plastenicima bere se u kasnu jesen i to je novi način da voćari izvuku maksimum od plodova kojih je zbog klimatskih promena i starosti sadnog materijala sve manje. Cena ove kasne sorte u maloprodaji dostiže čak i 2.000 do 2.500 dinara po kilogramu, dok otkupna cena varira tokom sezone.
3 najveća greha tokom Božićnog posta: "Ovako na sebe navlačimo Božiji gnev, a da toga nismo ni svesni" - govorio je patrijarh Pavle
Prema patrijarhu Pavlu, postoje 3 najveća greha tokom Božićnog posta.
Evo kako se neguje najlepši sobni cvet u decembru: Božićni kaktus će uneti najlepše boje u vašu kuću
Neko ga zove božićni kaktus, drugi ga nazivaju decembar - bez obzira na naziv, ovo je definitivno najlepši zimski sobni ukras
"Ko svodi post samo na uzdržavanje od hrane, taj sramoti post": Evo čega se sve treba odreći tokom posta i nije u pitanju samo mrsna hrana
Šta je sve dozvoljeno, a šta zabranjeno tokom posta prema Svetom pismu
Sutra obeležavamo svetog Jakova Persijanca! Evo šta treba da uradite!
Ovaj svetac je odlučio da se odrekne svoje vere kako bi na dvoru dobio plemićku titulu.
Komentari(0)