VODITE RAČUNA Uz nekoliko trikova umanjite račune za struju, jedan uređaj u kući je ključan

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Sa dolaskom hladnijih dana, kao i sa pričama o poskupljenju struje, važno je uštedeti svaki kilovat.

VODITE RAČUNA Uz nekoliko trikova umanjite račune za struju, jedan uređaj u kući je ključan
Shutterstock

 

Mnogi građani Srbije ne znaju da je u određeno doba dana struja mnogo jeftinija, čak i do četiri puta nego ianče. Na računima za struju u Srbiji se svakako može uštedeti, ali samo pod uslovom da domaćinstva električnu energiju koriste noću, jer je ona tada mnogo jeftinija.

Najveći potrošač među kućnim uređajima je bojler, a ako bi se ovaj uređaj palio samo posle ponoći, uštede bi bile velike.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Takođe, i sve druge uređaje koji su veliki potrošači struje, poput mašine za veš ili mašine za pranje posuđa, poželjno je koristiti noću jer će se tako postići značajna ušteda. Ušteda se postiže i ako se noću kuva, naročito kada je reč o jelima koja zahtevaju dužu pripremu.

Ipak, posebno treba voditi računa o tome da jeftina tarifa ne počinje u isto vreme za sve stanovnike Srbije. Naime, Srbija je što se jeftinih kilovata tiče, podeljena u tri zone - Vojvodina, Beograd i centralna Srbija.

Tako oni koji žive na teritoriji Vojvodine na jeftinije kilovate mogu da računaju svake noći od 23 sata do 7 ujutro. Kada je reč o Beogradu taj termin je od ponoći do osam ujutro. U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 ujutro. Treba znati da tokom vikenda danju nema jeftinih kilovata, ko što je to nekada bio slučaj.

Kako da proverite na brojilu

Potrošači mogu u svakom trenutku na svom brojilu da vide i uvere se da li troše jeftiniju ili skuplju struju. Uštede se međutim postižu samo sa dvotarifnim brojilom, pa se uvidom u položaj strelice na brojilu može proveriti koja se struja troši. U slučaju da strelica pokazuje na gore, tada se troši skuplja struja, a ako je okrenuta na dole, onda je tarifa jeftinija. Kod brojila na kojima su oznake u brojevima, jedinica označava skuplju a dvojka jeftiniju tarifu.

Saveti za uštedu struje

* isključite sijalice pri izlasku iz prostorije
* koristite štedljive sijalice
* pređite na efikasnije mašine i frižidere koji štede energiju
* isključite uređaje kada ih ne koristite, ne treba da budu ni na "stend-baju"
* smanjite upotrebu tople vode, samim tim i bojlera, tuširajte se umesto da se kupate
* držite termostate na grejnim telima na nižoj temperaturi
* kuvajte u posudama sa poklopcem
* perite veš noću, kad je struja jeftinija, i na niskoj temperaturi

Komentari(0)

Loading