Po košnici dobijemo oko 40 kilograma meda: Slavoljub iz sela Stupčevići kod Arilja ne odustaje od pčelarstva iako loši vremenski uslovi umanjuju prinose
Poskupljenje svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i loši vremenski uslovi nisu išli na ruku pčelarima zapadne Srbije koji su bili primorani da svoje košnice sele kako bi obezbedili ispašu pčela, ali i da ih prihranjuju.
Zahvaljujući podršci države u vidu subvencija, mnogi su zanovili opremu koja im je znatno olakšala proizvodnju meda. Мnogi su poput Slavoljuba Obradovića iz ariljskog sela Stupčevići uspeli da olakšaju svoju proizvodnju i učine je prfotabilnom.
On ima 70 pčelinjih društava i planira proširenje, uprkos poskupljenju svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji koja nije zaobišla ni pčelare.
- Prinosi meda po košnici su od 30 do 40 kilograma, a da bi bilo i više pčela i meda, pre svega voćari moraju biti savesni i voditi računa da svoje voće tretiraju u kasnim večernjim satima kako bi zaštitili pčele od trovanja, kaže za RINU Slavoljub.
Možda vas zanima:
Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.
Tradicija uzgoja pčela u glinenim košnicama u selu Negbina kod Nove Varoši
U selu Negbina kod Nove Varoši i danas se neguje drevna tradicija uzgoja pčela u glinenim košnicama, poznatim kao „vrškare“, jedinstvena praksa u Srbiji.
Možda vas zanima:
Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.
Tradicija uzgoja pčela u glinenim košnicama u selu Negbina kod Nove Varoši
U selu Negbina kod Nove Varoši i danas se neguje drevna tradicija uzgoja pčela u glinenim košnicama, poznatim kao „vrškare“, jedinstvena praksa u Srbiji.
Možda vas zanima:
Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.
Tradicija uzgoja pčela u glinenim košnicama u selu Negbina kod Nove Varoši
U selu Negbina kod Nove Varoši i danas se neguje drevna tradicija uzgoja pčela u glinenim košnicama, poznatim kao „vrškare“, jedinstvena praksa u Srbiji.
Med se treba kupovati upravo od pčelara, tvrdi Slavoljub jer jedino tako možete biti sigurni da je pravi uli poslušati savet pčelara jer pravi med se kristališe.
Iako je godina bila teška za pčelare, Slavoljub planira proširenje pčelinjih društava, a ono što je dobra stvar za sve pčelare ove sezone jeste da je cena meda po kilogramu oborila sve rekorde.
Post na Badnji dan najviše zbunjuje Srbe: Sveštenik otkriva da li je na vodi i smete li da jedete ribu
Otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, otkriva da li smete da jedete ribu na Badnji dan.
Danas slavimo Svetog Amfilohija, episkopa ikonijskog! 40 godina živeo u planini, pa čudesnim putem postao episkop
Bio je zemljak, drug i prijatelj Svetog Vasilija Velikog i drugih velikih svetitelja iz IV veka.
Start sa prvim kilometrom 250 dinara, noćnja vožnja još skuplja: Ovo su nove cene taksi usluga na teritoriji grada Užica
Na sednici Gradskog veća u Užicu, Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj donela je Rešenje o utvrđivanju usluga taksi prevoza, kojim su propisane nove cene taksi usluga.
Bog danas deli darove, a ukoliko želite da izađete iz nevolja izgovorite ovu molitvu! Slavimo svete apostole Arhipa, Filimona i Apfiju
Osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Neki od tih "malih apostola" bili su i Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija
Komentari(0)