Ko je bio OVAJ, veliki filantrop Endru? PRVA NAMENSKI ZIDANA ZGRADA U SRBIJI ZA BIBLIOTEKU, otvorena uz pomoć KARNEGIJEVE ZADUŽBINE, na inicijativu Pupina

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Na današnji dan otvorena je Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković".

Ko je bio OVAJ, veliki filantrop Endru? PRVA NAMENSKI ZIDANA ZGRADA U SRBIJI ZA BIBLIOTEKU, otvorena uz pomoć KARNEGIJEVE ZADUŽBINE, na inicijativu Pupina
vikipedija

1926. godine, otvorena je Univerzitetska biblioteka u Beogradu. Prva zgrada u današnjoj Srbiji napravljena namenski za biblioteku, izgrađena uz pomoć Karnegijeve zadužbine.

Naziv Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ je dobila 1946. 

Krajem 1920. godine, uprava Karnegijeve zadužbine je srpskoj vladi poklonila 100.000 dolara za podizanje jedne biblioteke u Srbiji.

Treba reći da je ovu odluku Karnegijeva zadužbina donela zahvaljujući inicijativi dva istaknuta Srbina koja su u to vreme živela u SAD, diplomate Slavka Grujića, poslanika Kraljevine SHS u Vašingtonu (1871–1937) i Mihajla Idvorskog Pupina (1854–1935), slavnog profesora fizike na Kolumbija univerzitetu.

Čuveni profesori Filozofskog fakulteta i velikani srpske nauke Pavle Popović (kao inicijator), Veselin Čajkanović i Aleksandar Belić bili su članovi Komisije za osnivanje Univerzitetske biblioteke.

Kamen-temeljac postavljen je 23. juna 1921. godine, kada je prestolonaslednik regent Aleksandar u temelj zgrade postavio povelju na pergamentu. Biblioteka je svečano otvorena na dan Sv. Ćirila i Metodija, 24. maja 1926. godine.

Ko je bio Endru Karnegi?

 

Ko je bio OVAJ, veliki filantrop Endru? PRVA NAMENSKI ZIDANA ZGRADA U SRBIJI ZA BIBLIOTEKU, otvorena uz pomoć KARNEGIJEVE ZADUŽBINE, na inicijativu Pupina vikipedija/Endru Karnegi
 

Endru Karnegi (engl. Andrew Carnegie; 25. novembar 1835 – 11. avgust 1919) bio je škotsko-američki industrijalac koji je predvodio ogromnu ekspanziju američke industrije čelika krajem 19. veka, i postao jedan od najbogatijih Amerikanaca u istoriji. Bio je jedan od najistaknutijih filantropa svog doba.

Tokom poslednjih 18 godina svog života, poklonio je ~350 miliona dolara (otprilike 5,1 milijardu dolara u 2018. godini) mnogim dobrotvornim organizacijama, fondacijama i univerzitetima - skoro 90 odsto svog bogatstva. 

Njegov članak iz 1889. "Jevanđelje bogatstva" (The Gospel of Wealth) pozivao je bogate da pomognu poboljšanje društva i izazvao je veliki talas filantropije, a ostaje bitan i do danas.

Časopis Forbs je 2007. procenio bogatstvo Endrua Karnegija u trenutku njegove smrti na 298,3 milijardi današnjih američkih dolara, što ga čini jednim od najbogatijih Amerikanaca, kao i najbogatijih osoba u čitavoj istoriji. Sredstvima njegove fondacije podignuta je zgrada Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” u Beogradu.

Ko je bio OVAJ, veliki filantrop Endru? PRVA NAMENSKI ZIDANA ZGRADA U SRBIJI ZA BIBLIOTEKU, otvorena uz pomoć KARNEGIJEVE ZADUŽBINE, na inicijativu Pupina vikipedija
Foto: WikimediaCommons/ZoranCvetkovic

 

Fond biblioteke

 

Fond Univerzitetske biblioteke sastoji se od zbirke monografskih i serijskih publikacija, referensne zbirke, rukopisa, arhivske građe, doktorskih disertacija i elektronskih izvora. Pored naučno-istraživačkih publikacija koje čine srž fonda, u kolekciji se uvek mogu pronaći kvalitetni naslovi iz beletristike.

 

Digitalna biblioteka

 

Iako se često govori o manipulativnim mogućnostima digitalnog doba, ono raspolaže i ogromnim resursima za promociju vrhunskih civilizacijskih vrednosti. Ideja da se jedno humanističko zaveštanje predstavi i ostvari na fundamentalno nov način, najbolje dolazi do izražaja putem transparentnosti digitalnih kolekcija.

Virtuelne izložbe

Virtuelne izložbe, smeštene u dvoranu „sajber-prostora“, predstavljaju nacionalno kulturno nasleđe i humanističko zaveštanje, poteklo iz fonda Univerzitetske biblioteke. One su otvorene prema svim korisnicima interneta i čine svojevrsne digitalne kulturne oaze, „elektronske agore“ savremenog doba.

 

Znanje za sve

U cilju promocije kvalitetnog besplatnog obrazovanja putem interneta, Univerzitetska biblioteka se pobrinula da ublaži jezičke barijere prevođenjem besplatnih nastavnih materijala na srpski jezik.

 

E-TEZE

Doktorske disertacije odbranjene na univerzitetima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu dostupne su na portalu E-teze. Pored disertacija nastalih od maja 2012, dostupan je i jedan broj starijih, od kojih su posebno značajne one koje su neki od slavnih srpskih naučnika branili na stranim univerzitetima.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ opredeljena je da, prateći trendove razvoja bibliotečke profesije i savremenog visokog školstva, podstiče razvoj digitalnih humanističkih nauka na Univerzitetu u Beogradu i u akademskoj zajednici Srbije.

 

(vikipedija, unilib.rs)

Pridružite nam se na društvenim mrežamaVaše Lepote Srbije

 

 

Komentari(0)

Loading