DA JE ŽIV SAD BI SE PONOSIO: Prve ratne noći 1999. poleteo ka lovcima NATO pakta, a sada je Nataša krenula očevim stopama

16:00

Aktuelno 0

Čuveni srpski pilot Iljo Arizanov upravljao je avionom Mig-29 prilikom NATO agresije na Srbiju 1999. godine. On je bio prvi pilot koji je tog 24. marta poleteo na borbeni zadatak sa aerodroma Vojske Jugoslavije u Nišu

DA JE ŽIV SAD BI SE PONOSIO: Prve ratne noći 1999. poleteo ka lovcima NATO pakta, a sada je Nataša krenula očevim stopama
RTS prinscreen

Cela Srbija pre dve godine je čula za ime Nataše Arizanov. Ona je poručnik Vojske, a za oko srpske javnosti zapala je kad se saznalo da je ona ćerka čuvenog pilota majora Ilje Arizanova koji je prve ratne noći 24. marta 1999. poleteo sa svojim kolegama u susret lovcima NATO pakta, koji su napali tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

U prilogu koji je tada objavljen ona je govorila o tome kako izgleda posao tehničara i oružara koji vode računa o lovačkim avionima MiG-29 i novim transportnim i borbenim helikopterima koji se nalaze u naoružanju RV i PVO Vojske Srbije.

Kako je pisano, Nataša je krenula očevim stopama i ona odlučila da svoju budućnost gradi u vojsci, ali ne kao pilot, nego kao vazduhoplovno-tehnički oficir koji je zadužen da sve na avionu sa kojim je njen otac leteo funkcioniše i bude ispravno da bi pilot morao da bude usresređen na letački posao.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Potpukovnik Iljo Arizanov (1960-2011) oboren je prvog dana NATO agresije 1999. godine. Punih 48 sati se probijao sam kroz teritoriju pod kontrolom OVK i stigao do Prištine.

Njegova kćerka Nataša Arizanov danas je potporučnik i pilot Vojske Srbije. 

Poručnik Nataša Arizanov za prvo mesto službovanja dobila je upravo aerodrom Batajnica, na kome se još od malih nogu osećala kao kod svoje kuće.

- Na aerodrom sam dolazila još od malih nogu tako da mi je sve ovo nekako priraslo srcu i kad sam upisivala akademiju želja mi je bila da ovde radim - rekla je za RTS potporučnik Nataša Arizanov, koja se izborila za svoje mesto na aerodromu koji nosi ime još jednog heroja pilota - Milenka Pavlovića, koji je smrtno stradao takođe 1999 iznad rodnog Valjeva u neravnopravnoj borbi sa avionima NATO pakta.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(0)

Loading