KOMPLETAN CENOVNIK Evo pošto su kilo žita, kolač i sveća, pa kilo prasećeg i sve resto!
Počela je sezona slava, a s njima i brige domaćina kako je pripremiti jer je izdatak za slavski trpezu uvek bio trošak. Ove godine to predstavlja baš opterećenje za kućni budžet jer nema namirnice koja nije poskupela.

Iako bi trebalo da se obeležava u krugu porodice, često se svečari prave u širem krugu, sa desetak i više zvanica, a što je više gostiju, to su i troškovi veći.
Ove godine za slavski ručak trebaće sigurno minimalac - 40.000 dinara, jer se slavska kupovina nikada ne završava odlaskom u pazar jednom, već se uvek ponešto dokupljuje i pazi da svega bude dovoljno. Tako pare odlaze, a izdaci su sve veći.
U odnosu na prošli i pretprošlu godinu, meso je najviše poskupelo, a pošto nema slave bez prasetine ili jagnjetine, pečenje je najveća stavka. Ali pre nego što se stigne do glavnog jela, treba pripremiti čorbu ili supu, obezbediti salatu, kupiti hleb, salvete, pirinač za sarmu i niz drugih stvari, što samo povećava troškove.
Možda vas zanima:

OBIČAJ OD 1018. GODINE: Kako su nekada Srbi slavili slavu?
Među Slovenima ova tradicija se u kontinuitetu najbolje i najduže održala kod Srba, gde smo je uspešno preneli kroz Hrišćanstvo do današnjih dana.

Iznenadićete se kad vidite ŠTA SU SRBI NEKADA POKLANJALI ZA SLAVU i zašto je to bilo APSOLUTNO PRELEPO
Sezona slava, posle Božića, najvažnijeg porodičnog praznika kod Srba, u punom je jeku. Ovo je vreme kada okupljamo svoje najmilije i sa njima slavimo zaštitnika doma i porodice.
Možda vas zanima:

OBIČAJ OD 1018. GODINE: Kako su nekada Srbi slavili slavu?
Među Slovenima ova tradicija se u kontinuitetu najbolje i najduže održala kod Srba, gde smo je uspešno preneli kroz Hrišćanstvo do današnjih dana.

Iznenadićete se kad vidite ŠTA SU SRBI NEKADA POKLANJALI ZA SLAVU i zašto je to bilo APSOLUTNO PRELEPO
Sezona slava, posle Božića, najvažnijeg porodičnog praznika kod Srba, u punom je jeku. Ovo je vreme kada okupljamo svoje najmilije i sa njima slavimo zaštitnika doma i porodice.
Možda vas zanima:

OBIČAJ OD 1018. GODINE: Kako su nekada Srbi slavili slavu?
Među Slovenima ova tradicija se u kontinuitetu najbolje i najduže održala kod Srba, gde smo je uspešno preneli kroz Hrišćanstvo do današnjih dana.

Iznenadićete se kad vidite ŠTA SU SRBI NEKADA POKLANJALI ZA SLAVU i zašto je to bilo APSOLUTNO PRELEPO
Sezona slava, posle Božića, najvažnijeg porodičnog praznika kod Srba, u punom je jeku. Ovo je vreme kada okupljamo svoje najmilije i sa njima slavimo zaštitnika doma i porodice.
Možda vas zanima:

OBIČAJ OD 1018. GODINE: Kako su nekada Srbi slavili slavu?
Među Slovenima ova tradicija se u kontinuitetu najbolje i najduže održala kod Srba, gde smo je uspešno preneli kroz Hrišćanstvo do današnjih dana.

Iznenadićete se kad vidite ŠTA SU SRBI NEKADA POKLANJALI ZA SLAVU i zašto je to bilo APSOLUTNO PRELEPO
Sezona slava, posle Božića, najvažnijeg porodičnog praznika kod Srba, u punom je jeku. Ovo je vreme kada okupljamo svoje najmilije i sa njima slavimo zaštitnika doma i porodice.
Samo ovo se mora, drugo ništa:
Možda vas zanima:

OBIČAJ OD 1018. GODINE: Kako su nekada Srbi slavili slavu?
Među Slovenima ova tradicija se u kontinuitetu najbolje i najduže održala kod Srba, gde smo je uspešno preneli kroz Hrišćanstvo do današnjih dana.

Iznenadićete se kad vidite ŠTA SU SRBI NEKADA POKLANJALI ZA SLAVU i zašto je to bilo APSOLUTNO PRELEPO
Sezona slava, posle Božića, najvažnijeg porodičnog praznika kod Srba, u punom je jeku. Ovo je vreme kada okupljamo svoje najmilije i sa njima slavimo zaštitnika doma i porodice.
Možda vas zanima:

OBIČAJ OD 1018. GODINE: Kako su nekada Srbi slavili slavu?
Među Slovenima ova tradicija se u kontinuitetu najbolje i najduže održala kod Srba, gde smo je uspešno preneli kroz Hrišćanstvo do današnjih dana.

Iznenadićete se kad vidite ŠTA SU SRBI NEKADA POKLANJALI ZA SLAVU i zašto je to bilo APSOLUTNO PRELEPO
Sezona slava, posle Božića, najvažnijeg porodičnog praznika kod Srba, u punom je jeku. Ovo je vreme kada okupljamo svoje najmilije i sa njima slavimo zaštitnika doma i porodice.
I na posletku, slavki kolač staje u pekarama 500 i 550 dinara, a lane je bio 400. Slavsko žito 500 grama 400 dinara, a slavska sveća, u proseku, 350 dinara.
U pečenjarama kilogram uređenog praseta košta 600 dinara, ali to je trenutna cena, pečenje staje 2.500 dinara i još ukoliko u pečenjari i iseku meso, treba doplatiti još 1.300 dinara.
Kilogram sveže zaklanog jagnjeta u pečenjarama košta 900 dinara, a troškovi pečenja i sečenja su isti kao i za prasad.
Jeftinija varijanta je ako se domaćini opredele da im glavno jelo bude svinjski kare bez kostiju, koji košta 900 i 1.000 dinara, ili svinjski file po istoj ceni. Ove cene mesa, podsećamo, sve do pre godinu, dve dana, bile su skoro duplo niže.
Slavkog praznovanja nema ni bez sarme, pa treba računati da bar za jednu prokolu od dva, tri kilograma treba platiti 750 dinara, jer je trenutno 250 dinara kilogram prokole. Kilogram svinjskog mlevenog mesa staje oko 720 dinara. Ukoliko se fil priprema sa dve vrste mlevenog mesa, sarma je još skuplja jer je kilogram junećeg buta sada 1.100 danara, a junetina je dugo bila 700 dinara kilogram.
Shutterstock
Pošto je ketering
Hrana za slavu se može i poručiti. Keteringom se bave brojni preduzentici, koji na kućne adrese donose od predjela do kolača.
Recimo, kilogram kanapea je, u proseku, 1.200 dinara, domaće pite i gibanice koštaju od 1.000 do 1.350 dinara, kiflice 850 dinara... Kilogram domaćih sireva 1.300 dinara, a uvoznih 2.200 dinara. Kilogram pilećeg roštilja je 1.600 dinara, rolovana svinjetina u mrežici 2.000, roštilj mešano meso 1.700, a kilogram punjenih karabataka 1.600 dinara... Uz meso idu i salate, a kilogrma ruske i mimoza salate je 1.000 dinara.
Slatkiši i sitni kolači
Posle dobrog ručka idu kolači. Domaćice ih sve češće naručuju u poslastičarnicama, gde kilogram mešanih košta 1.000 dinara, a pre dve godine bili su 700 i 800 dinara. Malo jeftiniji mogu se kupiti na akcijama u marketima.
One kojima bude bilo skupo da plate 1.000 dinara, mogu i da umese, ali za jedno jaje sada, u proseku, treba izdvojiti 20 dinara, a bilo je znatno jeftinije, recimo prošle godine - 11 i 12 dinara komad. Margarin od 250 grama ne može se kupiti po 50 dinara koliko je koštao lane i preklane, već sada staje 90 dinara, i to je najniža cena. Kilogram brašna je 84 dinara, a bio je skoro upola jeftiniji pre dve godine, kao i kilogram šećera, koji je tada koštao blizu 60 dinara, a sada je 115 dinara kilogram.
Cena pića: Crni sok, žuti sok...
Za vreme ručka valja nešto i popiti. Gazirana mineralna voda sa ukusom limuna od 1,25 litara košta 145 dinara. Litar voćnog soka se kreće od 115 do blizu 150 dinara, pivo u limenki od 0,5 je od 85 do 120 dinara, ali ima i skupljih.
Koliko košta posna slava
Žito (500 gr) 400
Slavska sveća 350
Slavski kolač, kupovni 600
Hleb (10 vekni) 600
Kiflice posne (4 kg) 2.500
Pita posna (2 kg) 1.200
Rolati posni (3 kg) 2.100
Ajvar domaći (3 kg) 2.100
Pasulj (2,5 kg) 1.000
Kiseli krastavci (2 kg) 400
Krompir (5 kg) 450
Riblja čorba (5 l) 2.500
Sarma posna (40 kom) 3.500
Oslić fileti (2 kg) 1.900
Skuša (5 kg) 4.250
Pastrmka (5 kg) 3.250
Šaran šnicle (5 kg) 6.000
Prženje ribe po kilogramu 250
Sitni kolači (3 kg) 4.000
Torta (3 kg) 4.500
Piće 10.000
UKUPNO: 54.750
Za filete oslića potrebno je izdvojiti 950 dinara za kilogram, a za šnicle šarana 1.200 dinara, dok je kilogram pastrmke u ribarnicama 650 dinara. Trgovci upozoravaju da ribu treba naručiti na vreme, tako da oni koji slave Đurđic, koji je 16. novembra, ribu treba da naruče bar tri nedelje ranije, najkasnije do početka meseca, izračunao je krajem oktobra Espreso.
Kupovina već pečene ribe domaćicama i domaćinima umnogome olakšava pripremu svečane trpeze, ali za to onda izdvajaju više novca.
Pečeni šaran i pastrmka su od 1.500 do 2.000 dinara (negde čak i više). Kao što važi za meso, tako je i za ribu, za 20 gostiju morate pripremiti minimum oko 15 kilograma ribe.
Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 3.000 dinara. Iako deluje da sitni posni kolači i posne torte inače koštaju manje nego oni sa mlečnim proizvodima i jajima, to nije tako. Kilogram ovih posnih poslatica koštaju jednako kao i mrsni.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Omiljeni cvet Srpkinja oteraće sve štetočine iz bašte: Biljne vaši, gusenice i miševi odmah beže
Omiljeni cvet Srpkinja oteraće sve štetočine iz bašte.

Na pijaci sveže, a čim ih donesete kući počnu da trule: Evo kako se čuvaju jagode, ovu grešku svi prave
Vlažno voće mnogo brže truli i postaje buđavo.

Danas se proslavljaju Sveti Kirilo i Metodije i obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Svetih Kirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima.

Kako napraviti tečno đubrivo od gaveza: Težnost koja deluje kao raketno gorivo za vaše biljke - od cveća do povrća
Najbolje domaće tečno đubrivo pravi se od gaveza, a toliko je jako da biljke od njega rastu preko noći

Ova gljiva je "šumski džekpot": U Srbiji vredi čak i preko 100 evra po kilogramu
Smrčak je nutritivno bogat i predstavlja važan izvor zarade za mnoge berače. Raste sezonski od aprila do juna na vlažnim zemljištima širom Srbije.
Komentari(0)