ŠTA CVETA U NOVEMBRU? I kada vam cvokotaju zubi, priroda ume da iznenadi (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

21:00

Aktuelno 0

Mnogo je biljaka za baštu ili za uzgajanje u saksijama spremnim da jesen oboje toplim nijansama.

ŠTA CVETA U NOVEMBRU? I kada vam cvokotaju zubi, priroda ume da iznenadi (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Ukrasni kupus

Neki već cvetaju, drugi počinju da proizvode pupoljke, a mnogi grmovi su prepuni divnih bobica.

Prekrasan vrt samo leti?

Ne, jer ima toliko biljaka koje cvetaju u novembru i kojima se može ulepšati bašta ili terasa.

Hrizanteme, Ciklama ili Kamelija? Sigurno su to biljke koje su najpopularnije u ovom periodu i toplo preporučujemo odabir za živopisne jesenje / zimske useve , ali postoji mnogo vrsta i bezbroj sorti i hibrida koji se cene u njihovim najlepšim nijansama, čak i po hladnom vremenu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

San o vrtu i terasi koji uvek cvetaju može postati stvarnost ako znate šta da odaberete. Misliti da se čak i prelepi cvetovi završavaju s krajem leta je pogrešno i samo se osvrnite oko sebe da biste razumeli zašto. Priroda, čak i kada vam na niskim temperaturama počnu cvokotati zubi, uvek uspe da ispuni i poboljša pejzaž vrstama neverovatne lepote.

Zašto se ne biste okušali u kultivaciji najfascinantnijih biljaka koje cvetaju u novembru? Što da ne!

Bobice koje ukrašavaju cvetne gredice u bašti i cveće koje boji balkone: jesen i zima, u zajedničkom razmišljanju označene kao najmanje pogodna godišnja doba za uzgoj ukrasnih cvetnih biljaka (uvek i pogrešno), mogu doneti snažne emocije, ispunjavajući oči svetlim bojama.

ŠTA CVETA U NOVEMBRU? I kada vam cvokotaju zubi, priroda ume da iznenadi (FOTO/VIDEO) pixabay
 

„Zašto mnoge vrste cvetaju kada je hladnije“?

Različit period cvetanja povezan je sa dva faktora:

1. poreklo biljke;

2. „strategije“ prirode.

Lako je shvatiti da ako biljka potiče sa južne hemisfere, evoluirala je u različito vreme, na osnovu obrnutih godišnjih doba. Uprkos evolucionim procesima vrste, stoga govorimo i o aklimatizaciji i naturalizaciji, ista zadržava različitu periodičnost od svih ostalih koje potiču sa naše hemisfere.

Kada govorimo o strategijama, direktno se odnosimo na „prirodne pomake“. Preciznost majke prirode je nedostižna: ako bi sve biljke cvetale u istom periodu, svi oprašivači bi se takmičili; umesto toga, proizvodeći cveće tokom cele godine, oni su u stanju da maksimalno iskoriste (sve) osnovnu aktivnost insekata oprašivača. Za ove poslednje postoje i prednosti, jer moraju da jedu nekoliko meseci godišnje.

Došlo je vreme da odaberemo najlepše biljke koje cvetaju u novembru!

Hrizantema

Hrizanteme su prave zvezde iz jesenjeg dela sezone. Imaju toliko različite oblike, veličine i boje da je nemoguće ne pronaći najpogodniju vrstu ili sortu koja će vrt pretvoriti u živopisnu oazu. Lako ih je uzgajati, ali da bi bili uvek kompaktni i uredni, preporučljivo je povremeno intervenisati preciznim dvostrukim prelivom. Odabirom hrizantema sa cvetovima različitih oblika biće vrlo lako dobiti izvanredan dekorativni efekat. Na primer, kombinovanje onih koji podsećaju na tratinčice sa hrizantemama sa jako strukturiranim cvetom je pravi način za stvaranje skladne igre oblika. Traju i dosta kao rezano cveće.

biljka vikipedija/Hrizantema
 

Ciklama

Kako tako nežni cvet može da podnese najhladnije temperature? Ciklama je naizgled delikatna, jer je među biljkama koje cvetaju u novembru najviše seoskih karakteristika. Od jeseni do proleća daju sjajno cveće koje ukrašava uglove vrtova i terasa. Male biljke sa velikom estetskom vrednošću: na otvorenom terenu ili u saksijama to nije važno, jer uvek uspeju da sve oduševe.

ŠTA CVETA U NOVEMBRU? I kada vam cvokotaju zubi, priroda ume da iznenadi (FOTO/VIDEO) vikipedija/Ciklama
 

Kamelija

Kamelija, poznata kao "Kraljica zime", počinje kao da se ofarbala u crvenu i druge lepe nijanse boja u novembru. Čak i u ovom slučaju izgled može zavarati, jer je cveće sve samo ne nežno. To su biljke koje ne zahtevaju posebnu negu i koje se bez problema mogu gajiti čak i u najhladnijim planinskim predelima. U bašti su lepe, ali u saksijama postaju neodoljive. Preporučujemo odabir dve vrste: Camellia sasangua, koja počinje da proizvodi svoje cvetove u novembru, i Camellia japonica, koja deluje kao relej za prvu, jer počinje da cveta poslednjih dana zime. Sadnjom ove dve vrste u istu kutiju, balkon će još dugo cvetati.

ŠTA CVETA U NOVEMBRU? I kada vam cvokotaju zubi, priroda ume da iznenadi (FOTO/VIDEO) vikipedija/Kamelija
 

Božićna ruža (crni kukurek)

L ' Hellebore (Helleborus niger) proizvodi cveće slično cvetovima šipka i izgleda kao izdržljiva biljka koja se lako uzgaja u saksijama za poboljšanje domaćeg okruženja. Čak i ako cvetanje dostigne maksimalan stepen lepote u decembru, ovu vrstu je moguće uvrstiti među biljke koje cvetaju u novembru, jer nije retkost, uz najbolje uslove, da se unapred mogu diviti velikim cvetovima koji se probijaju kroz gusto lišće. Za šarenu zimu možete izabrati nekoliko sorti.

ŠTA CVETA U NOVEMBRU? I kada vam cvokotaju zubi, priroda ume da iznenadi (FOTO/VIDEO) vikipedija/Crni kukurek, Božićna ruža
 

JEDNA OD POZNATIJIH: Ukrasni kupus

Brassica oleracea je vredan povod za dodir stila u vašoj bašti tokom zime.
„Šta dođavola govorimo“? Istina. Svetle boje za neobičan i zapanjujući ukrasni efekat.
Ukrasni kupus nije jestiv, već se koristi samo za besprekorno dovršavanje cvetnih gredica svih vrsta i ulepšavanje, čak i kada temperature naglo padnu prema nuli. Ne možemo govoriti o stvarnom cvetanju, ali boje i efektne nijanse centralnih listova su neodoljive.

ŠTA CVETA U NOVEMBRU? I kada vam cvokotaju zubi, priroda ume da iznenadi (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Ukrasni kupus
 

Ljubičice

Izvesnost! Ljubičice su deo velike grupe najlepših biljaka koja može da proizvede cveće od jeseni do proleća. Lako se uzgaja (potrebno je vrlo malo brige), otporan je na hladnoću i spreman je za cvetanje kada mnoge druge biljke prestanu. Tačno, izvesnost! Postoji mnogo vrsta, sorti i hibrida na izbor.

ŠTA CVETA U NOVEMBRU? I kada vam cvokotaju zubi, priroda ume da iznenadi (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading