100 GRAMA SIRA SA CVETOM LALE OD 3 do 6 EVRA: Kako do dodatne zarade u proizvodnji sira

12:00

Aktuelno 0

Proizvodnja sira je zahtevan proces ali može da donese dosta prihoda.

100 GRAMA SIRA SA CVETOM LALE OD 3 do 6 EVRA: Kako do dodatne zarade u proizvodnji sira
pixabay

Nemačka godišnje izveze 1,2 miliona tona sira i ostvari prihod od 3,9 milijardi evra. Prati je Holandija sa 900.000 tona i ostvarenim prihodom od 3,6 milijardi evra, Fransuska sa 680.000 tona uz prihod od 3 milijarde evra. Potrošnja sira u svetu stalno raste, tržište Kine je nova prilika za  proizvođače i trgovce sirom jer je prosečna potrošnja 7 puta niža u odnosu na svetski prosek. Najviše sira potroše Islanđani (čak 30 kg po stanovniku!), zatim Grci 25 kg/stanovniku, Francuzi 24 kg/stanovniku …

Mišljenje struke je da zahtevi tržišta veoma utiču na proizvodnju određene vrste sira. Savremeni trend je da potrošači zahtevaju sireve sa dodacima belog luka, paprike, tartufa, lešnika, borovnice, začinskih trava… Postoje takvi primeri i u Srbiji. Mali proizvođači svoje mesto na tržištu traže proizvodnjom sireva koji se razlikuju od drugih.

Oznaka geografskog porekla ključ uspeha- zlatarski, sjenički, pirotski sir

Proizvodnja sira u Srbiji (od kravljeg mleka) beleži veliki rast. Dostignut je nivo proizvodnje od 4.300 tona. Najviše se prozvode meki sirevi (skoro polovina ukupnih količina), polutvrdi (četvrtina od ukupne proizvodnje) i tvrdih sireva (samo 4%).

Shutterstock
 

 

Poljoprivredna gazdinstva su veliki proizvođači sira. Dominiraju u ponudi sveži sirevi od kravljeg mleka dok se u nekim regijama proizvode specifični sirevi od parenog testa, beli sirevi u presolcu… 

Veoma je važno da se na tržištu predstavite sa sirom koji nosi oznaku geografskog porekla (ili nosi oznaku predela iz kojeg potiče – zlatarski, sjenički, pirotski).

Sirevi sa oznakom geografskog porekla u Srbiji :

  • Krivovirski kačkavalj
  • Homoljski ovčiji sir
  • Homoljski kozji sir
  • Homoljski kravlji sir
  • Staroplaninski kačkavalj
  • Sjenički kravlji sir
  • Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka 
Foto: Rina
 

Proizvodnja kog sira privlači kupce?

Potrošači sve više pažnje poklanjaju autohtonim sirevima, sa željom da ukus sira bude jedinstven, specifičan, da sir bude visokokvalitetan i donese emociju i kulturu kraja iz koga potiče.

Stvaranje brenda i prepoznatljivosti je korak ka ostvarenju boljih finansijskih rezultata za same proizvođače. Dobar primer je proizvodnja najskupljeg sira na svetu, sira od magarećeg mleka iz Zasavice. Za jedan kilogram potrebno je 25 litara mleka, ali je cena viša od 1.000 evra za kilogram. Lisnati mokrinski sir je dobar primer kako se svojim proizvodom izdvojiti na tržištu. Možda je šansa za dobar potez proizvodnja sira od ovčijeg mleka. Nekada je bio čuven Somborski sir u kačici koji je lako nalazio put do potrošača.

Shutterstock
 

Najtraženiji sirevi kojih nema na policama supermarketa

Turistička ponuda Srbije bi bila osiromašena bez sireva. Turisti žele da probaju sireve koje ne nalaze u ponudi restorana i na policama supermarketa u njihovim državama. Prilika je da se sirevi upare sa vinima koja potiču iz Srbije i tako se poveća prodaja sireva turističkom posetom  puteva vina. Italijani imaju posebnu ponudu za vinoljupce – sir koji je stajao 2 – 3 nedelje u crvenom vinu!

Ambalaža i dizajn je ono što sigurno može pospešiti plasman naših sireva. Za to je dobar primer iz Holandije – u glavnim ulicama gradova u Holandiji postoje specijalizovane prodavnice sireva. Zamislite prodavnicu sa asortimanom od 200-300 vrsta sireva, pravo carstvo. Pakovanja od 100 grama, lepo dizajnirana, uz jedan cvet lale staju 3 – 6 evra!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
 
BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading