Kako do dodatne zarade u proizvodnji sira? Možete da zaradite i do 6 evra na 100 grama, ako pravite ovakve proizvode
Proizvodnja sira je zahtevan proces ali može da donese dosta prihoda.
Nemačka godišnje izveze 1,2 miliona tona sira i ostvari prihod od 3,9 milijardi evra. Prati je Holandija sa 900.000 tona i ostvarenim prihodom od 3,6 milijardi evra, Fransuska sa 680.000 tona uz prihod od 3 milijarde evra. Potrošnja sira u svetu stalno raste, tržište Kine je nova prilika za proizvođače i trgovce sirom jer je prosečna potrošnja 7 puta niža u odnosu na svetski prosek. Najviše sira potroše Islanđani (čak 30 kg po stanovniku!), zatim Grci 25 kg/stanovniku, Francuzi 24 kg/stanovniku …
Mišljenje struke je da zahtevi tržišta veoma utiču na proizvodnju određene vrste sira. Savremeni trend je da potrošači zahtevaju sireve sa dodacima belog luka, paprike, tartufa, lešnika, borovnice, začinskih trava… Postoje takvi primeri i u Srbiji. Mali proizvođači svoje mesto na tržištu traže proizvodnjom sireva koji se razlikuju od drugih.
Oznaka geografskog porekla ključ uspeha- zlatarski, sjenički, pirotski sir
Možda vas zanima:
Najveći "gospodin" među sirevima, traži veliku pažnju i higijenu a pravi se na srpskoj planini
Meštanke sela na Zlataru još uvek ne odustaju od tradicije - njihov delikates tražen u čitavom regionu
Ako imate njivu, nemojte da je prodajete - imamo odličnu ideju za mali biznis
TURISTIČKA vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova koji čine do 25 odsto ukupnog prometa u turizmu.
Možda vas zanima:
Najveći "gospodin" među sirevima, traži veliku pažnju i higijenu a pravi se na srpskoj planini
Meštanke sela na Zlataru još uvek ne odustaju od tradicije - njihov delikates tražen u čitavom regionu
Ako imate njivu, nemojte da je prodajete - imamo odličnu ideju za mali biznis
TURISTIČKA vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova koji čine do 25 odsto ukupnog prometa u turizmu.
Možda vas zanima:
Najveći "gospodin" među sirevima, traži veliku pažnju i higijenu a pravi se na srpskoj planini
Meštanke sela na Zlataru još uvek ne odustaju od tradicije - njihov delikates tražen u čitavom regionu
Ako imate njivu, nemojte da je prodajete - imamo odličnu ideju za mali biznis
TURISTIČKA vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova koji čine do 25 odsto ukupnog prometa u turizmu.
Proizvodnja sira u Srbiji (od kravljeg mleka) beleži veliki rast. Dostignut je nivo proizvodnje od 4.300 tona. Najviše se prozvode meki sirevi (skoro polovina ukupnih količina), polutvrdi (četvrtina od ukupne proizvodnje) i tvrdih sireva (samo 4%).
Poljoprivredna gazdinstva su veliki proizvođači sira. Dominiraju u ponudi sveži sirevi od kravljeg mleka dok se u nekim regijama proizvode specifični sirevi od parenog testa, beli sirevi u presolcu…
Veoma je važno da se na tržištu predstavite sa sirom koji nosi oznaku geografskog porekla (ili nosi oznaku predela iz kojeg potiče – zlatarski, sjenički, pirotski).
Sirevi sa oznakom geografskog porekla u Srbiji :
- Krivovirski kačkavalj
- Homoljski ovčiji sir
- Homoljski kozji sir
- Homoljski kravlji sir
- Staroplaninski kačkavalj
- Sjenički kravlji sir
- Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka
Proizvodnja kog sira privlači kupce?
Potrošači sve više pažnje poklanjaju autohtonim sirevima, sa željom da ukus sira bude jedinstven, specifičan, da sir bude visokokvalitetan i donese emociju i kulturu kraja iz koga potiče.
Stvaranje brenda i prepoznatljivosti je korak ka ostvarenju boljih finansijskih rezultata za same proizvođače. Dobar primer je proizvodnja najskupljeg sira na svetu, sira od magarećeg mleka iz Zasavice. Za jedan kilogram potrebno je 25 litara mleka, ali je cena viša od 1.000 evra za kilogram. Lisnati mokrinski sir je dobar primer kako se svojim proizvodom izdvojiti na tržištu. Možda je šansa za dobar potez proizvodnja sira od ovčijeg mleka. Nekada je bio čuven Somborski sir u kačici koji je lako nalazio put do potrošača.
Najtraženiji sirevi kojih nema na policama supermarketa
Turistička ponuda Srbije bi bila osiromašena bez sireva. Turisti žele da probaju sireve koje ne nalaze u ponudi restorana i na policama supermarketa u njihovim državama. Prilika je da se sirevi upare sa vinima koja potiču iz Srbije i tako se poveća prodaja sireva turističkom posetom puteva vina. Italijani imaju posebnu ponudu za vinoljupce – sir koji je stajao 2 – 3 nedelje u crvenom vinu!
Ambalaža i dizajn je ono što sigurno može pospešiti plasman naših sireva. Za to je dobar primer iz Holandije – u glavnim ulicama gradova u Holandiji postoje specijalizovane prodavnice sireva. Zamislite prodavnicu sa asortimanom od 200-300 vrsta sireva, pravo carstvo. Pakovanja od 100 grama, lepo dizajnirana, uz jedan cvet lale staju 3 – 6 evra!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Suvoborski Čak Noris, jači od groma i od konja: Mladena i Kokana udarila sila nebeska, životinja odmah nastradala a njemu nije bilo ništa - postao medicinski fenomen
U svakodnevnom govoru često možemo čuti da kada je nešto zaista teško ostvarivo kažete pre će me udariti grom nego to da se desi.
Studentski dom košta samo 10 evra mesečno, a dobija se i zagarantovana novčana stipendija: Besplatno školovanje za srpske srednjoškolce u Rusiji
Srednjoškolci iz Ljubovije ovog leta imaće priliku da tokom raspusta odu u Rusiju, na besplatno usavršavanje znanja i to na jednom od 500 ponudjenih univerziteta. Gost Srednje škole “Vuk Karadžić” u Ljuboviji bio je predstavnik Ruskog Doma Vojislav Milić.
BAŠTENSKI RADOVI U MAJU: Evo šta morate da posadite ovog meseca, ako hoćete da imate lepu baštu!
Proleće je stiglo, a sa njim i radni zadaci koji čekaju na vredne baštovane
OVE SUBOTE SLAVIMO VRBICU ILI LAZAREVU SUBOTU: Svaka majka treba da uradi JEDNU VAŽNU STVAR
U subotu nas čeka jedan lep praznik - Lazareva subota ili Vrbica, a kod nas ima mnogo običaja posvećenih ovom prazniku
SVE JE UNIŠTENO Aprilski mraz napravio katastrofu, pitanje je da li će biti za rakiju
Prijepolje - Noćnu moru svakog voćara ovog proleća na svojoj koži osetio je Miroslav Puškić iz Prijepolja. Godinama unazad on ima plantaže jabuka i šljiva u koje ulaže velika sredstva i vodi računa o svakom stablu i svakom plodu, ipak priroda je ovog aprila ipak bila jača i aprilski mraz već sad je potpuno desetkovao rod šljiva.
Komentari(0)