Kako do dodatne zarade u proizvodnji sira? Možete da zaradite i do 6 evra na 100 grama, ako pravite ovakve proizvode
Proizvodnja sira je zahtevan proces ali može da donese dosta prihoda.
Nemačka godišnje izveze 1,2 miliona tona sira i ostvari prihod od 3,9 milijardi evra. Prati je Holandija sa 900.000 tona i ostvarenim prihodom od 3,6 milijardi evra, Fransuska sa 680.000 tona uz prihod od 3 milijarde evra. Potrošnja sira u svetu stalno raste, tržište Kine je nova prilika za proizvođače i trgovce sirom jer je prosečna potrošnja 7 puta niža u odnosu na svetski prosek. Najviše sira potroše Islanđani (čak 30 kg po stanovniku!), zatim Grci 25 kg/stanovniku, Francuzi 24 kg/stanovniku …
Mišljenje struke je da zahtevi tržišta veoma utiču na proizvodnju određene vrste sira. Savremeni trend je da potrošači zahtevaju sireve sa dodacima belog luka, paprike, tartufa, lešnika, borovnice, začinskih trava… Postoje takvi primeri i u Srbiji. Mali proizvođači svoje mesto na tržištu traže proizvodnjom sireva koji se razlikuju od drugih.
Oznaka geografskog porekla ključ uspeha- zlatarski, sjenički, pirotski sir
Možda vas zanima:
Najveći "gospodin" među sirevima, traži veliku pažnju i higijenu a pravi se na srpskoj planini
Meštanke sela na Zlataru još uvek ne odustaju od tradicije - njihov delikates tražen u čitavom regionu
Ako imate njivu, nemojte da je prodajete - imamo odličnu ideju za mali biznis
TURISTIČKA vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova koji čine do 25 odsto ukupnog prometa u turizmu.
Možda vas zanima:
Najveći "gospodin" među sirevima, traži veliku pažnju i higijenu a pravi se na srpskoj planini
Meštanke sela na Zlataru još uvek ne odustaju od tradicije - njihov delikates tražen u čitavom regionu
Ako imate njivu, nemojte da je prodajete - imamo odličnu ideju za mali biznis
TURISTIČKA vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova koji čine do 25 odsto ukupnog prometa u turizmu.
Možda vas zanima:
Najveći "gospodin" među sirevima, traži veliku pažnju i higijenu a pravi se na srpskoj planini
Meštanke sela na Zlataru još uvek ne odustaju od tradicije - njihov delikates tražen u čitavom regionu
Ako imate njivu, nemojte da je prodajete - imamo odličnu ideju za mali biznis
TURISTIČKA vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova koji čine do 25 odsto ukupnog prometa u turizmu.
Proizvodnja sira u Srbiji (od kravljeg mleka) beleži veliki rast. Dostignut je nivo proizvodnje od 4.300 tona. Najviše se prozvode meki sirevi (skoro polovina ukupnih količina), polutvrdi (četvrtina od ukupne proizvodnje) i tvrdih sireva (samo 4%).
Poljoprivredna gazdinstva su veliki proizvođači sira. Dominiraju u ponudi sveži sirevi od kravljeg mleka dok se u nekim regijama proizvode specifični sirevi od parenog testa, beli sirevi u presolcu…
Veoma je važno da se na tržištu predstavite sa sirom koji nosi oznaku geografskog porekla (ili nosi oznaku predela iz kojeg potiče – zlatarski, sjenički, pirotski).
Sirevi sa oznakom geografskog porekla u Srbiji :
- Krivovirski kačkavalj
- Homoljski ovčiji sir
- Homoljski kozji sir
- Homoljski kravlji sir
- Staroplaninski kačkavalj
- Sjenički kravlji sir
- Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka
Proizvodnja kog sira privlači kupce?
Potrošači sve više pažnje poklanjaju autohtonim sirevima, sa željom da ukus sira bude jedinstven, specifičan, da sir bude visokokvalitetan i donese emociju i kulturu kraja iz koga potiče.
Stvaranje brenda i prepoznatljivosti je korak ka ostvarenju boljih finansijskih rezultata za same proizvođače. Dobar primer je proizvodnja najskupljeg sira na svetu, sira od magarećeg mleka iz Zasavice. Za jedan kilogram potrebno je 25 litara mleka, ali je cena viša od 1.000 evra za kilogram. Lisnati mokrinski sir je dobar primer kako se svojim proizvodom izdvojiti na tržištu. Možda je šansa za dobar potez proizvodnja sira od ovčijeg mleka. Nekada je bio čuven Somborski sir u kačici koji je lako nalazio put do potrošača.
Najtraženiji sirevi kojih nema na policama supermarketa
Turistička ponuda Srbije bi bila osiromašena bez sireva. Turisti žele da probaju sireve koje ne nalaze u ponudi restorana i na policama supermarketa u njihovim državama. Prilika je da se sirevi upare sa vinima koja potiču iz Srbije i tako se poveća prodaja sireva turističkom posetom puteva vina. Italijani imaju posebnu ponudu za vinoljupce – sir koji je stajao 2 – 3 nedelje u crvenom vinu!
Ambalaža i dizajn je ono što sigurno može pospešiti plasman naših sireva. Za to je dobar primer iz Holandije – u glavnim ulicama gradova u Holandiji postoje specijalizovane prodavnice sireva. Zamislite prodavnicu sa asortimanom od 200-300 vrsta sireva, pravo carstvo. Pakovanja od 100 grama, lepo dizajnirana, uz jedan cvet lale staju 3 – 6 evra!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Otac Radivoj objašnjava šta nikako ne sme da se radi na najradosniji hrišćanski praznik - Božić: Ovako deci činite zlo
Taj dan treba da služi za opuštanje, za razgovor sa porodicom. Treba odmarati i ne pričati o teškim temama
MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI Ekipa "Lepote Srbije" želi vam Srećan Božić
Srećan praznik svim našim čitaocima!
Tradicija nalaže da Božićna trpeza mora sadržati ovih 7 specijaliteta: Još su je Nemnjići započeli, a poštuje se i danas
Ovaj običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolizovao jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi
Jedan sastojak u česnicu nemojte da stavljate: Etnolog objasnio kako se pravilno sprema, dotakao se i pečenice
Etnolog nam je objasnio kako se pravilno i po starim običajima sprema česnica, šta ne sme da se stavlja ali i kakva pečenica treba da bude.
Profesionalac za peći na drva otkrio: Evo kako pravilno ložiti kako biste ceo dom ugrejali s manje potrošenih drva
Među najpopularnijim opcijama su peći na drva, koje pružaju udoban, efikasan i često pristupačniji način grejanja.
Komentari(0)