ISTREBLJENI ALI SE PONOVO VRAĆAJU Četvrti kontigent jelena stigao na srpsku planinu, uskoro se očekuju i prvi mladunci (FOTO)

J. K.

21:21

Aktuelno 0

Jedna od najlepših i najposećenijih srpskih planina od prošle godine ima nove, ali i posebne stanovnike.

ISTREBLJENI ALI SE PONOVO VRAĆAJU Četvrti kontigent jelena stigao na srpsku planinu, uskoro se očekuju i prvi mladunci (FOTO)
rina.rs

 

Na proplanke Zlatibora u okviru državnog projekta reintrodukcije divljači, tokom prethodnih 12 meseci stiglo je do sada ukupno 35 jedinki, a u četvrtom kontigentu naselilo se još šest, tri mužjaka i tri ženke.

"Sprovođenje procesa ponovnog naseljavanja ove divljači na prostore jugozapadne Srbije odakle je odavno istrebljena teče po planu. Ovi jeleni iz četvrtog kontigenta će sa onim koji su stigli u januaru ove godine formirati krdo koje će iz repro centra biti pušteno u prirodu", rečeno je u Lovačkom udruženju "Zlatibor".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uskoro bi trebalo da stigne još jedan kontigent ovih životinja, u planu je da ima ukupno 100 jedinki, a nadležni se nadaju da će u tome i uspeti. Očekuje se da uskoro stignu i prvi mladunci. Neke jedinke pristigle prošle godine su već puštene u prirodu, neke su prelazile čak i u Bosnu i Hercegovinu ali se ipak vraćaju na Zlatibor, a često po hranu dolaze baš ponovo u repro centar, gde su nekoliko meseci bile na prilagođavanju.

Sve pristigle jedinke su detaljno pregledane, a kad su stigle na Zlatibor smeštene su u prihvatilište gde provode određeni period prilagođavanja i karantina, zatim se puštaju u prirodu.

Prihvatilište je kompletno obnovljeno, prostire se na 18 hektara ograđene površine. Imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije, puštaju se na otvoreno područje lovišta Zlatbor“, kažu u LU "Zlatibor".

Jeleni, košute i mlade jedinke stigli su iz Bačkog Monoštora i lovišta „Kozara“. Ne postoji tačan podatak od kad jeleni ne nastanjuju Zlatibor, ali se radi o jako dugačkom periodu i sada je konačno jelenska divljač ponovo vraćena na područje gde je nekad davno živela.

Osim Zlatibora, vraćeni su i na planine Tara, Zlatibor i okolinu Prijepolja. Državni projekat reintrodukcijne jelena u Zpadnoj Srbiji sprovodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a na području planine Zlatibor njime rukovodi Lovačko udruženje „Zlatibor“.

 

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading