OBOREN REKORD PO BROJU POSETA Ponovo je opravdala epitet najposećenije planine u Srbiji!

J. K.

11:58

Turizam 0

Sadržajan letnji odmor na Zlatiboru za sve generacije privukao je i ovog leta veliki broj turista.

OBOREN REKORD PO BROJU POSETA Ponovo je opravdala epitet najposećenije planine u Srbiji!
Foto: Rina

 

Planina je od jula značajno posećenija i na početku avgusta kapaciteti su gotovo sasvim popunjeni. A da je ova lapninska destinacija vrlo posećena govore podaci na uzorku Turističke organizacije Zlatibor prema kojima je u prvih šest meseci 2022. godine na „zlatnoj planini“ evidentirano preko 165.000 dolazaka u registrovanom i neregistrovanom smeštaju i ostvareno više od 480.000 noćenja, što predstavlja rast od 15 odsto u odnosu na isti period 2021. Taj napredak turističkog mesta daje podstrek zlatiborskim hotelijerima i ugostiteljima da održavaju uslugu na zavidnom nivou i rade na unapređenju sadržaja namenjenih brojnim turistima.

- Ono što posebno ohrabruje i raduje celokupnu turističku privredu Zlatibora je povećanje broja stranih gostiju – oko 35 odsto u odnosu na 2021. godinu. Ipak, glavni udeo u održavanju visokog turističkog prometa na Zlatiboru imaju domaći gosti. Tokom ove godine Zlatibor je jedna od najtraženijih destinacija kada su u pitanju besplatni vaučeri za odmor u Srbiji koje dodeljuje Ministarstvo turizma - kazali su u Turističkoj organizaciji Zlatibora.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Dobro poznati zlatiborski lokaliteti su na usluzi turistima, dok veliki broj posetilaca uživa i u dugim letnjim šetnjama uređenim pešačkim stazama, vožnji biciklima, planinarenju, paraglajdingu, osveženju na kupalištima i drugim pogodnostima osunčanog Zlatibora. Stopića pećinu, najposećeniji speleološki objekat Srbije, u prvih šest meseci ove godine pohodilo je više od 40.000 posetilaca, što je povećanje od 5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izuzetnu posećenost beleži i ''Gold gondola'', koja je od početka rada prevezla preko 380.000 putnika. U prvih sedam meseci 2022. godine u vožnji najdužom gondolom na svetu uživalo je 130.000 gostiju. Tokom avgusta očekuje se još veće interesovanje s obzirom da posetioci, pored vožnji od centra Zlatibora do vrha Tornika, svakodnevno mogu uživati u različitim interaktivnim aktivnostima na trasi ''Gold gondole'' - dodaoju u TO.

Letnja turistička sezona počela je uspešno i za zlatiborski kamp, gde su tokom proteklog perioda, pored velikog broja individualnih turista,boravile i dve organizovane grupe kampera iz Holandije. Tradicionalno, najveći broj organizovanih grupa u Kamp ''Zlatibor'' stiže iz Holandije i Slovenije, a u narednom periodu očekuju se gosti iz Nemačke, Češke, Poljske i Velike Britanije.

Posebnu pažnju turista privlači multimedijalna fontana na jezeru, puštena u rad prilikom obeležavanja Dana opštine Čajetina. Sa svojim savremenim zvučnim, svetlosnim i laserskim efektima, kakve se mogu videti u svetskim metropolama, predstavlja atrakciju za ponos najposećenijoj planini.

Uspešnoj sezoni i velikom broju gostiju na ovoj planini, koja je i letnja prestonica kulture, doprineli su zanimljivi sadržaji i bogat program ''Zlatiborskog kulturnog leta'' sa brojnim manifestacijama koje upotpunjuju boravak gostiju. Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, kao tradicionalno dobri domaćini, pripremili su i za predstojeći period brojne koncerte, kulturne događaje, sportske turnire i tradicionalne manifestacije.

 

gostilje

NEVEROVATNE PRIRODNE LEPOTE Evo zašto su i kraljevi dolazili na Zlatibor (FOTO)

Turizam

19:00

11 jun, 2024

Zlatibor - Da je Zlatibor planina izuzetne lepote, otkrili su i sami kraljevi. Početak razvoja turizma na ovoj planini vezuje se za daleku 1893. godinu, kada je u posetu stigao srpski kralj Aleksandar Obrenović. I od tada je ova planina nezaobilazna turistička destinacija, sa pravom nosi epitet vazdušne banje, a to osete svi koji ovde kroče.

Komentari(0)

Loading