Vatrogasci, policija i Hitna pomoć dežuraju na novom autoputu evo i zbog čega: Otkrivamo šta znači "zlatni sat" i koliko je važan, dnevno ovom deonicom prođe preko 10.000 vozila
Nova deonica autoputa „Miloš Veliki“ od Pakovraća do Požege, otvorena 6. jula, već pokazuje prve rezultate. Značajno je smanjen saobraćaj kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, a bezbednost svih učesnika u saobraćaju podignuta je na najviši nivo. U javnosti je prethodnih dana aktuelna tema dežuranja službi Hitne pomoći na ovoj deonici auto-puta, a zamenik direktora JP „Putevi Srbije“, Miodrag Poledica, dao je odgovore na ta pitanja.
- Putevi Srbije posebnu pažnju posvetili su bezbednosti putnika na novoj deonici. To su mere koje smo u obavezi da poštujemo i dajemo svoj makismum u tome. U blizini ovih saobraćajnih koridora, gde je velika frekvencija saobraćaja, u letnjem periodu očekuje se još veći broj vozila, zbog čega je neophodno prisustvo hitnih službi koje trebaju da reaguju u slučaju potrebe. Hitne službe su vatrogasne jedinice, saobraćajna policija i hitna pomoć. Tu je termin ‘zlatni sat’ jako poznat ljudima koji se bave bezbednošću saobraćaja, jer svetska praksa je pokazala da što je kraće vreme odziva hitnih službi, postoji šansa da se spasi 50% ljudskih života u tih prvih sat vremena“, rekao je Poledica za RINU.
Rina
Pored stručnih službi na terenu, u operativnom centru kod tunela Munjino Brdo dežura šest do sedam specijalizovanih jedinica koje 24 sata dnevno prate situaciju i reaguju na moguće vanredne događaje.
- Naš cilj je da nova deonica, kao što je u ovih prvih 15 dana bila bezbedna, i dalje bude sigurna za sve učesnike u saobraćaju, zaključio je Poledica.
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
Rina
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
Možda vas zanima:
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
On ističe da za prvih 15 dana deonicom auto-puta Miloš Veliki od Pakorvaća do Požege prošlo je preko 200.000 vozila. Dnevno tu prolazi najmanje 13.000 do 14.000 vozila svakoga dana u oba smera.
- Najfrekfentniji dani su svakako petak, subota i nedelja, kada imamo nekde oko 15.000 do 16.000 vozila, a ovim radnim danima nekde oko 10.000, 11.000, 12.000 vozila. U poređenju sa postojećom magistralom koja prolazi kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, mi mislimo da danas svega tamo prolazi nekde oko 1.000 do 2.000 vozila. Praktično kompletan saobraćaj, ili 90% saobraćaja, je prešlo na novu otvorenu deonicu autoputa u ovoj dužini od 19,5 km, kazao je Poledica.
Rina
Pored rasterećenja saobraćaja, očekuje se i značajno unapređenje bezbednosti svih učesnika, jer je Ovčarsko-kablarska klisura bila poznata kao jedna od rizičnijih deonica na kojoj je često dolazilo do saobraćajnih nezgoda.
- Prema podacima sa kojima raspolažemo, od 2022. do 2024. godine na postojećoj magistrali koja prolazi od Čačka preko Kratovske stene pa sve do Požege evidentirano je 28 saobraćenih nezgoda sa nastradanim licima. Ukupno je bilo 60 takvih lica, povređenih i poginulih. Mi očekujemo da se te brojke smanje i do 70 odsto, kao što je to bio slučaj sa otvaranjem deonice do Čačka, kada je saobraćaj sa Ibarske magistrale izmešten u velikoj meri na auto-put, naglasio je Poledica.
Evo kako se neguje najlepši sobni cvet u decembru: Božićni kaktus će uneti najlepše boje u vašu kuću
Neko ga zove božićni kaktus, drugi ga nazivaju decembar - bez obzira na naziv, ovo je definitivno najlepši zimski sobni ukras
"Ko svodi post samo na uzdržavanje od hrane, taj sramoti post": Evo čega se sve treba odreći tokom posta i nije u pitanju samo mrsna hrana
Šta je sve dozvoljeno, a šta zabranjeno tokom posta prema Svetom pismu
Sutra obeležavamo svetog Jakova Persijanca! Evo šta treba da uradite!
Ovaj svetac je odlučio da se odrekne svoje vere kako bi na dvoru dobio plemićku titulu.
Da li ste više za PRIRODNU ili VEŠTAČKU JELKU? Evo koliko se kreću cene na pijacama
Mnogi ljudi su već okitili, dok drugi tek treba da potraže svoju idealnu jelku, što to mogu uraditi i na pijacama.
Najstarija srpska poslastica: Neodoljivo je ukusna, sprema se za 10 minuta i čuva liniju
Da li vam nedostaje bakina kuhinja? Hrskave starinske orasnice su rešenje – najstarija srpska poslastica, od samo tri sastojka.
Komentari(0)