Zimska rezidba voća u čačanskom kraju u punom jeku: Evo koje su smernice za pravilno orezivanje

Izvor: Kiza Rock

19:00

Aktuelno 0

Redovna i pravilna rezidba voća ključ je za dobar prinos, kvalitetne plodove, kao i za dugovečna i zdrava stabla. Rezidba voća ovih dana je u čačanskom kraju u punom jeku, jedna od važnijih smernica je da se orezivanje prilagodi svakoj voćnoj vrsti, sorti i podlozi, rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo.

rezanje voća
rina

- Razmak sadnje, uzgojni oblik, treba prilagoditi intenzitet rezidbe koji treba da odgovara datoj sorti u zasadu. Inače, voće se može rezati po bilo kojoj temeperaturi, temperatura od -3 stepena je apsolutno idealna po rezačima za rezidbu. Reže se i na znatno nižim temperaturama, to nikako ne smeta voću, tako da je upravo ovo vreme idealno - rekao je Jevremović.

rezanje voća rina
 

On je objasnio ukoliko padne sneg, neće biti nikakvih problema, voće će kalucirati na početku vegetacije.

- Upravo voćari vole ovako hladno vreme, zato što je idealno za rezidbu, vrlo brzo urade posao, tako da je i ove godine rezidba krenula nešto ranije, čak i krajem novembra početkom decembra. Mnogo posla je pred voćarima, tako da je decembar mesec već neko vreme  kada rezidba kreće. Savet voćarima je da  je trenutno vreme pogodno za rezidbu, takođe u januaru je važno da urade i đubrenje osnovnim đubrivima na osnovu analize koja je prethodno urađena. To su dve osonovne mere koje se sprovode u ovom periodu, takođe, savet za mlade zasade da voćke koje su tek posađene da se zaštite protivgradnim mrežama, a stablo mrežicama kao zaštita od divljači”, zaključio je Jevremović.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

rezanje voća rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Inače, podsećanja radi, kako kažu voćari rezidba će trajati do perioda cvetanja, to je negde period kraj marta, početak aprila.

Moravski lisnik

Biće u obliku velikog lista, a u njemu pravi raj: Grad Čačak na obali reke dobija novi park jedinstven u Srbiji - ovako će da izgleda Moravski lisnik

Aktuelno

16:00

2 decembar, 2025

Grad Čačak dobija još jednu uređenu zelenu površinu, jer je u planu da se na prostoru između Zapadne Morave i odbrambenog bedema, od Sportskog centra “Mladost“ do vodozahvata u Beljini, izgradi novi gradski park površine 56,18 hektara. Reč je o projektu “Moravski lisnik“, za koji je JP “Gradac“ izradilo urbanistički projekat.

Osečina

Sve što je bajato to mi prija - ustajala čorba i trule voćke su na meniju: Milutin iz Osečine svetski fenomen, čovek preko 30 godina jede samo pokvarenu hranu i oseća se kao mladić

Aktuelno

21:00

1 decembar, 2025

Dok neko svoj jelovnik ne može zamisliti bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, kad je izbor hrane u pitanju Milutin iz Osečine je svetski fenomen. Naime, ovaj čovek više od trideset godina nije probao svežu hranu, njegov organizam traži bajat hleb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.

Stefanovići

Četiri generacije i 11 članova porodice Stefanović živi pod jednim krovom: Sve stekli poštenim radom a deda kaže - jedini san nam je kilometar ipo asfaltnog puta

Aktuelno

20:00

1 decembar, 2025

Na padinama prelepe, ali surove planine Golije smestilo se selo Šarenik u kojem se i dalje živi kao što se živelo nekad. Vredno i pošteno se radi, zarađuje za život sa svojih deset prstiju. Život u zajednici gore nije retkost kao u gradskim sredinama, a najbolji primer za to jeste porodica Stefanović u kojoj pod jednim krovom živi čak 11 članova.

Komentari(0)

Loading