Čačak - Neobično visoke temperature za ovo doba godine, na ulice su izmamile veliki broj šetača, ali februarsko i martovsko sunce izmamilo je i cvetanje voća onda kad mu vreme nije. U srpskoj prestonici kajsije, selu Miokovci kod Čačka, stabla su potpuno bela od cveta, a to je voćarima donelo nove glavobolje.

Za par dana kajsija će biti u punom cvatu, ako tada dođe do niskim temperatura i mraza onda od roda neće biti ništa. To se dešavalo i ranijih godina, stoga strepimo. Čak i da padne sneg, ne bio problem, ali ako se temperutara spusti ispod nule onda će šetete na kajsiji biti ogromne, kaže Aleksandar Sretenović iz Miokovaca.
Voćari protiv mraza pokušavaju da se bore na sve načine, ali ipak ništa nije dovoljno dobra zaštita i kako kažu rod je u tom slučaju samo u Božijim rukama.
- Videćemo šta će biti. Što je do nas, mi dajemo sve od sebe, ostalo je u božijim rukama. Kupovao sam neki ruski antifriz, plaćao sam ga 300, 400 evra po hektaru, ništa. Ložio sam gume po celu noć, ložio sam bale, radio sam sve to i shvatio sam da se od Boga ne otima. Kako on odluči tako je, ja dajem sve što je do mene”, zaključio je voćar Darko Topalović.
Možda vas zanima:

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

Minus im ne može ništa: U čačanskim voćnjacima u jeku rezidba voća, od toga zavisi čitav rod ove godine
Uprkos niskim temperaturama u voćnjacima širom Zapadne Srbije u toku je zimska rezidba voća. U voćnjaku Instituta za voćarstvo u Čačku koji se nalazi u Trepči rezdibu rade i žene i muškarci. Posao, kako kažu, nije zahtevan a i solidno je plaćen. Upravo od kvalitene rezidbe zavisi rod za čitavu godinu.
Možda vas zanima:

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

Minus im ne može ništa: U čačanskim voćnjacima u jeku rezidba voća, od toga zavisi čitav rod ove godine
Uprkos niskim temperaturama u voćnjacima širom Zapadne Srbije u toku je zimska rezidba voća. U voćnjaku Instituta za voćarstvo u Čačku koji se nalazi u Trepči rezdibu rade i žene i muškarci. Posao, kako kažu, nije zahtevan a i solidno je plaćen. Upravo od kvalitene rezidbe zavisi rod za čitavu godinu.
Možda vas zanima:

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

Minus im ne može ništa: U čačanskim voćnjacima u jeku rezidba voća, od toga zavisi čitav rod ove godine
Uprkos niskim temperaturama u voćnjacima širom Zapadne Srbije u toku je zimska rezidba voća. U voćnjaku Instituta za voćarstvo u Čačku koji se nalazi u Trepči rezdibu rade i žene i muškarci. Posao, kako kažu, nije zahtevan a i solidno je plaćen. Upravo od kvalitene rezidbe zavisi rod za čitavu godinu.
Možda vas zanima:

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

Minus im ne može ništa: U čačanskim voćnjacima u jeku rezidba voća, od toga zavisi čitav rod ove godine
Uprkos niskim temperaturama u voćnjacima širom Zapadne Srbije u toku je zimska rezidba voća. U voćnjaku Instituta za voćarstvo u Čačku koji se nalazi u Trepči rezdibu rade i žene i muškarci. Posao, kako kažu, nije zahtevan a i solidno je plaćen. Upravo od kvalitene rezidbe zavisi rod za čitavu godinu.
Možda vas zanima:

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

Minus im ne može ništa: U čačanskim voćnjacima u jeku rezidba voća, od toga zavisi čitav rod ove godine
Uprkos niskim temperaturama u voćnjacima širom Zapadne Srbije u toku je zimska rezidba voća. U voćnjaku Instituta za voćarstvo u Čačku koji se nalazi u Trepči rezdibu rade i žene i muškarci. Posao, kako kažu, nije zahtevan a i solidno je plaćen. Upravo od kvalitene rezidbe zavisi rod za čitavu godinu.
Stručnjaci iz Institututa za voćarstvo u Čačku ističu da jedino rezidba može ublažiti eventualne posledice niskih temperatura jer ona usporava rad biljaka.
- Voćari ne mogu da urade puno toga u ovom periodu. Još uvek traje rezidba, što je dobro da se to izvodi u ovom periodu jer će to za par dana odložiti i stopirati kretanje vegetacije kod orezanih stabala. To je jedna do mera koje mogu preduzeti. Tu su redovne mere kao što je prolećna zaštita, tretiranje na bazi bakra i mineralnim uljima. To je nešto što se redovno sprovodi i to treba sprovesti u ovom trenutku. Ko je zakasnio sa đubrenjem može to sada da izvrši, ali to su sve mere koje su redovne mere i koje ne utiču na zaštitu od mraza i niskih temperatura”, rekao je dr Darko Jevremović, direktor čačanskog Instituta za voćarstvo.
Za sada su u Čačku ali i većem delu Srbije cvetala je samo kajsija, ako izuzmemo dzenariku koja nije gajena voćna vrsta i to su pre svega rane sorte koje se nalaze u fazi punog cvetanja i kako temperaturni uslovi sada stoje nema nikakvih problema od oštećenja jer su temperature tokom dana ali čak i tokom noći iznad nule. Međutim, ukoliko u narednih nekoliko dana bude temperatura ispod nule, minus jedan, dva, može doći do oštećenja otvorenih cvetova i to može naneti veliku štetu.
Izvor:RINA

DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani
Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.

Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM
Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

ZAŠTO PARADAJZ PUCA I PRE BRANJA I 6 NAČINA DA TO SPREČITE: Savet iskustnih baštovana
Čim se paradajz "raspukne" dok je još na stabljici - to znači samo jedno: ubrzano propadanje

Gde greši srpski narod kad obeležava zadušnice? Sveštenik kaže da često imamo pogrešna uverenja kad idemo na groblje
Zadušnice su dan koji je određen da se snažnije i jasnije posvećemo mrtvim pokojnicima

Sutra su letnje Zadušnice: Ovo nikako ne nosite na groblje
Letnje Zadušnice, koje se u narodu nazivaju još i Duhovske, obeležavaju se uvek subotom i to pred praznik Svete Trojice (Duhovi ili Pedesetnica), što je 50 dana posle Vaskrsa i 10 nakon Spasovdana.
Komentari(0)