Minus im ne može ništa: U čačanskim voćnjacima u jeku rezidba voća, od toga zavisi čitav rod ove godine

15:00

Aktuelno 0

Uprkos niskim temperaturama u voćnjacima širom Zapadne Srbije u toku je zimska rezidba voća. U voćnjaku Instituta za voćarstvo u Čačku koji se nalazi u Trepči rezdibu rade i žene i muškarci. Posao, kako kažu, nije zahtevan a i solidno je plaćen. Upravo od kvalitene rezidbe zavisi rod za čitavu godinu.

orezivanje voća
rina

- Ono što je najzahtevnije jeste projektovati rod, da bi se usaglasila krupnoća ploda i da se ostavi što više jednogodišnjih letorasta koji će praviti cvetne pupoljke”, rekao je za RINU Srboljub Lukić, rezač voća u Institutu za voćarstvo.

Struka naglašava što se tiče vremenskih oscilacija dosta utiču na budući prinos, posebno smena i jake temperaturne oscilacije.

orezivanje voća rina
 

- Dosta su prisutne niske temperature, pa biljke još ne mogu da krenu sa vegetacijom. U pogledu rezidbe, poseban zadatak je da se uspostavi odnos između rodnosti i rasta, to se vrši određenim prerezivanjem ili jednogodišnjih i dvogodišnjih grana na određenim mestima. Cilj je da se obezbedi ravnoteža između hranljivih materija i vode, posebno kod jabuke, ukoliko se stable ne orezuju ili ne rade kako treba dolazi do dobijanja plodova lošeg kvaliteta koji nemaju tržišnu vrednost. Pored toga treba istaći da posebno kod jebuke i kruške ukoliko se ne vrši rezidba sklone su da uđu u alternativnu rodnost”, rekao je Nenad Popović, rukovodilac proizvodnje u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

orezivanje voća rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Popović je pojasnio i kako zaštiti voćke u zimskom periodu.

U ovom periodu se ne rade tretmani do negde kraja februara, I prvi tretman trebalo bi raditi sa bakarnim preparatima i mineralnim uljima”, zaključio je Popović.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading