SAVRŠENSTVO PRIRODE: Pčele su neverovatna stvorenja od ogromnog značaja za ljude, evo zašto

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Pčele su prava čuda prirode i naši verni pomoćnici u bašti i voćnjaku.

pčele
Printscreen/Youtube

Bez njih bi mnoge biljke teško opstale, a njihova uloga u prirodi je neprocenjiva. Kad pogledamo šta sve rade u košnici, jasno je da su pčele pravi majstori organizacije. Svaka pčela ima svoj zadatak i sve rade zajedno da bi održale košnicu u životu. A, kada komuniciraju, pčele koriste svoj poseban jezik, jezik plesa.

Radilice, pčele ženskog pola, su najvrednije radnice u košnici. One obavljaju skoro sve poslove – od prikupljanja hrane do hranjenja drugih pčela, pa čak i do održavanja čistoće i temperature u košnici. Sve što je potrebno da bi košnica normalno funkcionisala, radilice to rade.

Trutovi, muške pčele, imaju samo jedan zadatak – da se pare sa maticom. Oni ne rade druge poslove i, nakon parenja, njihov životni put se završava. Ipak, njihova uloga je jednako važna.

Pčele su pravi majstori kada je u pitanju grejanje košnice. Kada je hladno, one pomoću mišića kojima pomeraju krila stvaraju toplotu i tako greju košnicu. Mogu da zagreju svoje telo i do 43,8 stepeni Celzijusa, što je ključno za preživljavanje pčelinje zajednice u hladnim danima.

Jedna od najfascinantnijih stvari kod pčela je njihov način komunikacije. Kad pčela radilica pronađe izvor hrane, ona se vraća u košnicu i "pleše" poseban ples koji drugim pčelama pokazuje gde se hrana nalazi. Ovaj "pčelinji jezik" pomaže pčelama da se organizuju i efikasno sakupljaju hranu za celu zajednicu.

Značaj pčele za čoveka je nemerljiv što se može videti iz sledećih podataka

Pčele su primarni oprašivači za gotovo 70% glavnih svetskih useva, uključujući suncokret, jabuke, banane, avokado i kukuruz, što znači da je oko 63% svetskih zaliha hrane direktno zavisno od pčela.

Dok postoje i drugi oprašivači poput šišmiša, njihov doprinos je znatno manji i ne može zameniti ulogu pčela u održavanju svetskih zaliha hrane.

Pčele oprašuju biljke koje proizvode semenke bogate uljem, poput suncokreta i kanole, koje su ključne za ishranu stoke. Bez pčela, zalihe mesa bi drastično opale.

Pčele donose oko 30 milijardi dolara godišnjeg prihoda kroz poljoprivredne proizvode. Njihov nestanak bi imao katastrofalne posledice na svetsku ekonomiju i trgovinu.

Nestanak pčela bi izazvao globalne poteškoće i glad, a mnogi naučnici veruju da bi izumiranje pčela moglo dovesti i do kraja ljudske civilizacije.

Pčele poslednjih nekoliko decenija trpe veliki pad populacije. Najviše zbog prevelikog korišćenja pesticida, uništavanja prirodnih staništa, klimatskih promena. Nadamo se da će ljudi naći načina da se ovaj trend zaustavi zbog njihovog nemerljivog značaja za čoveka.

Dušan sakuplja stare radio aparate

MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari

Zanimljivosti

20:00

18 septembar, 2024

Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.

Komentari(0)

Loading