DA LI SU SRBI STVARNO NAJPAMETNIJI NAROD? Objavljen prosečan koeficijent inteligencije za svaku zemlju sveta (FOTO)

Pogledajte na kom se mestu našla Srbija

DA LI SU SRBI STVARNO NAJPAMETNIJI NAROD? Objavljen prosečan koeficijent inteligencije za svaku zemlju sveta (FOTO)
Shutterstock

Kvalitet obrazovanja u velikoj meri utiče na IQ rezultate, odnosno niži prosek IQ više ukazuje na loš pristup kvalitetnom obrazovanju, a ne na urođenu inteligenciju.

Veb stranica "The International IQ Test", koja je nedavno objavila rezultate o prosečnoj visini IQ-a na planeti. Na listi od top 25 zemalja koje se porede našla se i Srbija.

Podaci su zasnovani na osnovu rezultata 1.691.740 pojedinaca širom sveta koji su tokom 2023. godine polagali jedan te isti test inteligencija na pomenutom sajtu.

Sudeći po tabeli stiče se utisak da je prosečan koeficijent inteligencije viši u istočnoj Azij, dok je ispod proseka u Centralnoj i Južnoj Africi i Latinskoj Americi.

Prvo mesto na listi zauzela je Južna Koreja gde je prosečan IQ 107,54, a prate je Kina sa 106,99 i Iran 106,84. Odmah za njima su tu i Japan i Singapur sa istim rezultatom, odnosno prosečnim koeficijentom od 106, 18.

Najinteligentniji stanovnici Evrope su po ovoj listi Austrijanci sa prosečnim IQ-om stanovnika 102, 71. Srbija se našla na 25. mestu sa prosečnim IQ od 100, 66. Što našu zemlju svrstava među grupu prosečno inteligentnih ljudi (OQ od 90 do 110). Ispred nas je Slovenija, 102,31 i time zauzela 9 poziciju.

Poslednje mesto na listi zauzeo je Gabon, sa prosečnom inteligencijom od 86.09

Kako se računa IQ na ovoj stranici?

IQ test na pomenutoj stranici inspirisan je testom progresivniһ matrica, koji je razvio psiholog Džon Karlajl Rejven još 1936. godine. Kandidat mora da prilikom svakog pitanja koristi logiku, a ovaj metod meri sposobnost rasuđivanja, razumevanja složenosti i prepoznavanja i reprodukcije obrazaca.

Komentari(0)

Loading