SIGURNO NISTE ZNALI? Šabački Romeo i Julija su se zvali Đula i Pavle, ovo je priča o njima (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Sigurno niste znali da su i Šapčani imali svog Romea i Juliju, oni su se zvali Đula i Pavle,

ljubav
Shutterstock

Ljubav između Pavla i Đule, desila se u srcu pitome Mačve, gde su dve ugledne porodice, zbog ponosa i rivalstva, izgubile najvrednije što su imale – svoju decu.

U selima Goločelo i Mrovska, dva bogata domaćina, Filip i Jovan, živeli su kao neprijatelji. Bili su prve gazde u svojim selima, no taština ih je gonila da se stalno nadmeću. Janko Veselinović je to ovako opisao: „Bog im dao svega dosta, a taština ih gonila da pribavljaju još više, samo da jedan od drugog bolji budu… Domovi njini bili su čitavi gradovi, a zgrade oko kuća čitave varoši“. Njihovo nadmetanje, iako materijalno, ubrzo je preraslo u sveobuhvatan sukob. Čiji su konji bolji? Ko ima lepšu kuću, veće imanje? Mržnja je rasla, a s njom je stigla i nesreća koja će zadesiti obe porodice.

Filipova kćerka, Đula, i Jovanov sin, Pavle, odrastali su kao jedinici u svojim porodicama. Njihovi putevi nisu se često ukrštali, sve dok se jednog dana slučajno nisu sreli, a kada su se sreli, rodila se velika ljubav. Bili su nesvesni duboke mržnje koja je vladala između njihovih porodica. Ova ljubav bila je nevina i čista, ali i osuđena na propast od samog početka.

Kada su Filip i Jovan saznali nisu imali milosti. Zabranili su susrete i pokušali sve kako bi Đulu i Pavla odvojili jedno od drugog. Počeli su da prave su dogovore o braku sa drugima, želeći da što pre završe to poglavlje i izbegnu sramotu. No, srca Đule i Pavla nisu mogla biti utišana. Njihova ljubav bila je jača od svega. Ipak, u svetu u kojem su živeli, nije bilo mesta za srećan kraj.

Pod pritiscima i osudom, odlučili su se za poslednji susret. Noć je bila hladna, zimska. Pavle je stigao prvi na mesto dogovora, dok je Đula kasnila. Nestrpljivo čekajući, Pavle nije primetio gladne vukove koji su ga opkolili. Kada je Đula konačno stigla, zatekla je stravičan prizor – Pavlova ruka virila je iz snega. Privila je tu ruku na svoje grudi i ostala tako dok i ona nije zauvek zaspala od hladnoće i tuge.

Njihovi roditelji, zatečeni i slomljeni ovim prizorom, shvatili su koliko daleko su otišli u svojoj taštini. Na mestu gde su njihova deca stradala, podigli su skroman spomenik – kamen i krst bez natpisa, osim otiska Pavlove desne ruke, simbola pomirenja između dve porodice.

Danas, to mesto na raskrsnici Goločela, Metlića i Mrovske, poznato je kao Ašikov grob, mesto gde se ljubav dvoje mladih ovekovečila, a žitelji okolnih sela postavili su i jedinstveni spomenik sa srcem podeljenim na dva dela. Na tom mestu stoji epitaf:

„Ovde počiva priča o ljubavi.

Pavle i Đula postaše deca raja.
Voleli se iskreno i do kraja.“

Tako priča o ljubavi Pavla i Đule, šabačkih Romea i Julije, živi i dalje, služeći kao opomena o tome koliko su ponekad sujeta i ponos štetni.

Dušan sakuplja stare radio aparate

MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari

Zanimljivosti

20:00

18 septembar, 2024

Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.

Komentari(0)

Loading