KOLARIĆU PANIĆU I OSTALE: Sećanje na vreme kada su igre bile više od zabave

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

U današnje vreme, deca su sve više okupirana tehnologijom – mobilni telefoni, tableti i računari postali su glavna zanimacija. Ipak, mnogi od nas koji smo odrasli u '70-im i '80-im godinama sa setom se prisećamo igara koje smo nekada igrali na ulicama, u dvorištima i parkovima.

deca
Shutterstock

Te igre su bile više od zabave, one su bile deo našeg odrastanja, deo našeg detinjstva koje, čini se, polako bledi pred naletom modernog doba.

Ko se ne seća "lastiša"? Dve drugarice drže lastiš oko članaka, dok treća preskače po određenom obrascu. Igralo se u fazama, od najlakših do onih složenijih, a vežbalo se strpljenje, koncentracija i spretnost.

"Kolariću, paniću" je bila jedna od omiljenih igara u školi, gde smo igrali kolo, pevali pesmicu, zaplitali se i otplitali, uživajući u ritmu i društvu.

"Između dve vatre" je igra koja je zahtevala brzinu i taktiku, dok je "trula kobila" bila prava avantura snage i hrabrosti, gde su se deca smenjivala u skakanju preko "kobile" formirane od drugih drugara.

Nema ko nije čuo za "šugu" – igru u kojoj se svi trude da ne budu "šugavi" i beže od onoga koji nosi taj nepopularni epitet.

Jedna od igara koja je povezivala decu širom Jugoslavije bila je i "šareno jaje", u igri učestvuju prodavac, đavo s neba i šarena jaja. Kada Đavo izgovori recitaciju, mora da pogodi boju nekog jajeta. Ako su jaja za sebe smislila neobične boje, Đavolu je teško da pogodi. Dok se on trudi da pogodi, jaja se meškolje i veselo kikoću na svaki njegov promašaj. Kada pogodi boju, dotično jaje daje se u beg, a Đavo mora da ga uhvati pre nego što se vrati prodavcu. Ostala jaja navijaju da im se vrati.

. "Fota"- Arhaična igrica iz doba ovog doba, u kojoj je svaki igrač imao svoju "fotu" koja ga je predstavljala, kamenčić, papirić... Na pitanje: šta da radi ova "fota", neko bi zadao temu: ta "fota" neka... (uradi to i to), na primer poljubi određenog dečaka u obraz.

Igra "preskakanje konopca" bila je prava akrobacija za mlade entuzijaste.

"Partizani i Nemci" je bila igra koja je, osim fizičke aktivnosti, razvijala i strategiju i snalažljivost. Svako je želeo da bude partizan, borac za pravdu, dok je uloga Nemca bila izazov za one najhrabrije.

Danas, nažalost, mnoga deca ni ne znaju za ove igre. Nekada smo provodili sate napolju, trčeći, skačući i smejući se, dok su nam dlanovi i kolena često bili izgrebani, ali srca puna radosti. Danas se te igre zaboravljaju, a sa njima nestaje i deo naše prošlosti.

Možda je vreme da se prisetimo tih dana, da svoju decu naučimo igrama koje su nas radovale i koje su nas učile vrednostima zajedništva, prijateljstva i fer-pleja. Jer, u svetu gde je sve više digitalnih izazova, možda su upravo te "zaboravljene" igre ono što nam treba da ponovo osetimo duh zajedništva i radosti koje su krasile naše detinjstvo.

Komentari(0)

Loading