ZDRAVLJE NA TANJIRU Kupus, evo zašto treba često konzumirati omiljeno srpsko jelo

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Kupus, povrće koje često koristimo u srpskoj kuhinji, izuzetno je zdrav. Ovaj jednostavni list može postati vaš najbolji saveznik u borbi protiv različitih zdravstvenih tegoba. Bilo da ga konzumirate u vidu ukusnog obroka, salate ili koristite spolja, kao obloge za različite probleme, kupus nudi širok spektar blagotvornih svojstava koja mogu značajno poboljšati vaše zdravlje.

kupus
Shutterstock

Dodavanje kupusa u ishranu može biti veoma blagotvorno za:

Dijabetes

Kupus poseduje snažno antihiperglikemijsko dejstvo, što znači da može efikasno sniziti nivo šećera u krvi i pomoći u kontroli dijabetesa. Redovno konzumiranje male količine kuvanog ili svežeg kupusa uz obroke, ili ispijanje soka od kupusa dva puta dnevno, može značajno doprineti regulaciji šećera.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Srčane bolesti

Kupus sadrži antocijanin, polifenol rastvorljiv u vodi, koji smanjuje upale, jača kapilare, sprečava stvaranje trombocita i olakšava oslobađanje azot-oksida. Na ovaj način, kupus zapravo pomaže u prevenciji srčanih oboljenja i srčanog udara. Preporučuje se konzumacija barem dve kašike kuvanog kupusa ili čaše soka od kupusa dnevno.

Problemi sa varenjem

Kupus je bogat kalijumom, koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu. Takođe sadrži visoke količine vitamina C i antioksidanasa koji štite ćelije od toksina, kao i vitamine E i K, sumpor, beta-karoten, magnezijum i kalcijum. Stručnjaci tvrde da konzumacija kuvanog kupusa može pomoći u lečenju dijareje, čira na želucu i zatvora. Fermentisani kupus, poput kiselog kupusa, može biti koristan u lečenju sindroma iritabilnog creva, upalnih bolesti creva i infektivnih dijareja.

Kupus u spoljnoj upotrebi:

Iako zvuči neobično, kupus može biti izuzetno efikasan kada se koristi spolja, posebno za lečenje rana i drugih povreda.

Urasli nokti na nogama

Mnogi koriste kupus kako bi uklonili gnoj iz uraslih noktiju i sprečili infekcije. Sve što treba da uradite je da obmotate nekoliko listova kupusa oko prsta i pričvrstite zavojem. Ostavite da deluje preko noći, a ujutru skinite zavoj i potopite stopalo u rastvor magnezijum sulfata. Preporučuje se da blago turpijate površinu nokta kako bi on prirodno rastao naviše i izbegao dalje urastanje u kožu.

Olakšanje bola

Crveni kupus je bogat antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima, koja zajedno deluju na smanjenje oksidativnog stresa i sprečavanje upalnih procesa. Kada se nanese direktno na kožu, kupus može ubrzati zarastanje rana. Potrebno je samo oprati i osušiti listove kupusa, naneti ih na ranu, pričvrstiti zavojem i ostaviti da deluju preko noći. Ako je moguće, zamenite zavoj ujutru i stavite novi za dnevnu upotrebu.

Artritis

Lišće kupusa se vekovima koristi za lečenje čireva, otoka, istegnuća i uganuća. Čak i danas, u nekim bolnicama u Švajcarskoj, pacijentima sa artritisom se zglobovi obmotavaju kupusom kako bi se smanjio otok. Za pripremu obloge, uklonite sredinu lišća, postavite ih između dva sloja plastične folije i izravnajte oklagijom da biste izvukli sok. Zatim nanesite lišće direktno na kožu i pričvrstite zavojem.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/95348/voda-iz-cesme-bunarska-ili-flasirana-evo-sta-su-rekli-naucnici/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/95409/najskuplja-jestiva-gljiva-na-svetu-srbija-bogata-tartufima-medu-kojima-je-i-beli-koji-dostize-vrtoglavu-cenu/vest

Komentari(0)

Loading