ZDRAVLJE NA TANJIRU Kupus, evo zašto treba često konzumirati omiljeno srpsko jelo
Kupus, povrće koje često koristimo u srpskoj kuhinji, izuzetno je zdrav. Ovaj jednostavni list može postati vaš najbolji saveznik u borbi protiv različitih zdravstvenih tegoba. Bilo da ga konzumirate u vidu ukusnog obroka, salate ili koristite spolja, kao obloge za različite probleme, kupus nudi širok spektar blagotvornih svojstava koja mogu značajno poboljšati vaše zdravlje.

Dodavanje kupusa u ishranu može biti veoma blagotvorno za:
Dijabetes
Kupus poseduje snažno antihiperglikemijsko dejstvo, što znači da može efikasno sniziti nivo šećera u krvi i pomoći u kontroli dijabetesa. Redovno konzumiranje male količine kuvanog ili svežeg kupusa uz obroke, ili ispijanje soka od kupusa dva puta dnevno, može značajno doprineti regulaciji šećera.
Možda vas zanima:

OBLOGE OD KUPUSA: Narodni lek koji su naše bake koristile protiv bolova u zglobovima sada dobio i naučnu potvrdu (VIDEO)
Narodni lek koji su naše bake koristile protiv bolova u zglobovima sada dobio i naučnu potvrdu

KUVARI ne prestaju da nas IZNENAĐUJU: Nećete moći da verujete šta dodaju prilikom kuvanja kupusa
Kupus dok se kuva ima specifičan miris i obično se dodaju začini kako bi se on ublažio
Možda vas zanima:

OBLOGE OD KUPUSA: Narodni lek koji su naše bake koristile protiv bolova u zglobovima sada dobio i naučnu potvrdu (VIDEO)
Narodni lek koji su naše bake koristile protiv bolova u zglobovima sada dobio i naučnu potvrdu

KUVARI ne prestaju da nas IZNENAĐUJU: Nećete moći da verujete šta dodaju prilikom kuvanja kupusa
Kupus dok se kuva ima specifičan miris i obično se dodaju začini kako bi se on ublažio
Možda vas zanima:

OBLOGE OD KUPUSA: Narodni lek koji su naše bake koristile protiv bolova u zglobovima sada dobio i naučnu potvrdu (VIDEO)
Narodni lek koji su naše bake koristile protiv bolova u zglobovima sada dobio i naučnu potvrdu

KUVARI ne prestaju da nas IZNENAĐUJU: Nećete moći da verujete šta dodaju prilikom kuvanja kupusa
Kupus dok se kuva ima specifičan miris i obično se dodaju začini kako bi se on ublažio
Srčane bolesti
Kupus sadrži antocijanin, polifenol rastvorljiv u vodi, koji smanjuje upale, jača kapilare, sprečava stvaranje trombocita i olakšava oslobađanje azot-oksida. Na ovaj način, kupus zapravo pomaže u prevenciji srčanih oboljenja i srčanog udara. Preporučuje se konzumacija barem dve kašike kuvanog kupusa ili čaše soka od kupusa dnevno.
Problemi sa varenjem
Kupus je bogat kalijumom, koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu. Takođe sadrži visoke količine vitamina C i antioksidanasa koji štite ćelije od toksina, kao i vitamine E i K, sumpor, beta-karoten, magnezijum i kalcijum. Stručnjaci tvrde da konzumacija kuvanog kupusa može pomoći u lečenju dijareje, čira na želucu i zatvora. Fermentisani kupus, poput kiselog kupusa, može biti koristan u lečenju sindroma iritabilnog creva, upalnih bolesti creva i infektivnih dijareja.
Kupus u spoljnoj upotrebi:
Iako zvuči neobično, kupus može biti izuzetno efikasan kada se koristi spolja, posebno za lečenje rana i drugih povreda.
Urasli nokti na nogama
Mnogi koriste kupus kako bi uklonili gnoj iz uraslih noktiju i sprečili infekcije. Sve što treba da uradite je da obmotate nekoliko listova kupusa oko prsta i pričvrstite zavojem. Ostavite da deluje preko noći, a ujutru skinite zavoj i potopite stopalo u rastvor magnezijum sulfata. Preporučuje se da blago turpijate površinu nokta kako bi on prirodno rastao naviše i izbegao dalje urastanje u kožu.
Olakšanje bola
Crveni kupus je bogat antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima, koja zajedno deluju na smanjenje oksidativnog stresa i sprečavanje upalnih procesa. Kada se nanese direktno na kožu, kupus može ubrzati zarastanje rana. Potrebno je samo oprati i osušiti listove kupusa, naneti ih na ranu, pričvrstiti zavojem i ostaviti da deluju preko noći. Ako je moguće, zamenite zavoj ujutru i stavite novi za dnevnu upotrebu.
Artritis
Lišće kupusa se vekovima koristi za lečenje čireva, otoka, istegnuća i uganuća. Čak i danas, u nekim bolnicama u Švajcarskoj, pacijentima sa artritisom se zglobovi obmotavaju kupusom kako bi se smanjio otok. Za pripremu obloge, uklonite sredinu lišća, postavite ih između dva sloja plastične folije i izravnajte oklagijom da biste izvukli sok. Zatim nanesite lišće direktno na kožu i pričvrstite zavojem.
Pročitajte još:

Milovan je bio Titova desna ruka, svuda sa njim putovao i jela mu pripremao: A onda ispričao kako je prošao kad je video ono što ne treba
Priča o Milovanu Mići Stojanoviću, život pod nadzorom, putovanja sa svetskim liderima, tajne dvora i kulinarske anegdote koje je zabeležio u knjizi

Evo kako je zaista umro Boško Buha: Nije hteo da ostavi čuvenu doktorku koju su trudnu držali u kavezu, u 17-oj jezivo skončao
27. septembra pre 82 godine poginuo je Boško Buha – dečak, partizan, borac protiv fašizma.

Vile sa Radana: Da li još uvek čuvaju blago i igraju vilinska kola?
Na jugu Srbije, između Lebana i Bojnika, Kuršumlije i Prokuplja, prostire se planina Radan – krajolik ispresecan gustim šumama, bistrim izvorima i tihim selima. Ali Radan nije poznat samo po prirodnim lepotama i čuvenoj Đavoljoj varoši, ovo je i planina obavijena legendama, naročito o vilama, koje narod i danas pominje s poštovanjem.

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice
U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.

"Gde sam ja ovo došla?!" Laja se udala za Srbina, pa se šokirala našim običajima! Jedan detalj joj posebno bode oči
Špankinja Laja Blaskez sa suprugom živi u Smederevskoj Palanci, odlično vlada srpskim jezikom i nedavno se udala u Hramu Svetog Save.
Komentari(0)