Srpski plemić vakcinisan još daleke 1826. godine, njegove sestre i brata bolest je pokosila! (FOTO)

Početkom 19. veka najsmrtonosnije zarazne bolesti u Srbiji bile su kuga, kolera i boginje. Protiv kuge se borilo karantinom, protiv kolere radom na zdravstvenom prosvećivanju stanovništva, dok je protiv boginja počela da se sprovodi vakcinacija.

Vakcinacija kneza Mihaila
Shutterstock

Variola vera za nas je sada samo istorija koje se sećamo, naročito epidemije u SFRJ, ali je variola i te kako znana Srbima u prošlosti. Ona je uzela život troje dece kneza Miloša. Pre gotovo dva veka nije bilo šale s vakcinacijom. Sve je bilo zabranjeno, sklapanje braka, školovanje ako neko nije bio pelcovan ili preležao užasnu bolest koja je ubijala 20 do 50 odsto zaraženih, a preživele ostavljala unakažene.

Za jednog od najpoznatijih srpskih guslara, pevača i tvoraca narodne poezije Filipa Višnjića (1767-1834), za koga se u školskom gradivu učilo kao o "slepom guslaru", znamo dosta ali ne i o tome da su njegovo slepilo, kao i kraste na licu bili posledica velikih boginja koje je preživeo u detinjstvu.

Vakcinacija protiv velikih boginja, koja se tada nazivala variola vakcinacija, prvi put je sprovedena u Srbiji oko 1826. godine. Tadašnji knez Miloš Obrenović bio je na vlasti, a vakcinacija je organizovana pod njegovim patronatom. Doktor Đorđe Stanojević, koji je bio lekar i vojni hirurg, bio je zadužen za sprovođenje vakcinacije.

Knez Mihailo Wikipedia/Johan Bes
 

Zna se da je od boginja umrlo troje dece kneza Miloša: sin Petar (1814) i ćerke Marija (1823) i Velika (1823). Da bi sprečio dalji pomor svog potomstva, knez je rešio da na sinu Mihailu primeni novu metodu zaštite od boginja – vakcinu. Trogodišnjeg kneževića Mihaila je 1826. godine vakcinisao knežev lični lekar Italijan Vito Romita. Tako je budući srpski vladar postao prva osoba u Srbiji za koju se pouzdano zna da je primila vakcinu protiv velikih boginja od strane pravog lekara.

Ova vakcinacija je imala ključnu ulogu u suzbijanju epidemije velikih boginja u Srbiji. Vakcina se primenjivala metodom usadivanja kravljeg virusa na kožu, a zatim se čekalo da se pojave karakteristične promene na koži koje su potvrđivale uspešnu vakcinaciju. Ovaj metod je bio efikasan i doprineo je smanjenju smrtnosti od velikih boginja.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/kultura/vesti/94221/srbi-su-imali-kleopatru-karadordevic-posvecena-joj-je-najlepsa-ljubavna-pesma-njena-ljubav-s-knezom-ostala-je-misterija/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/aktuelno/vesti/93285/manastir-vracevsnica-neki-ga-zovu-i-druga-kuca-obrenovica-a-danas-se-mnogi-kunu-da-im-je-pomogla-molitva-na-grobu-mati-ane-foto/vest

Dušan sakuplja stare radio aparate

MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari

Zanimljivosti

20:00

18 septembar, 2024

Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.

Komentari(0)

Loading