DA LI STE ZNALI? Neke od Srbima omiljenih vrsta povrća sadrže NIKOTIN!

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Svakodnevno ih konzumiramo a retko ko zna da, dok jede omiljeno povrće, u sebe unosi ovaj sastojak duvana.

povrće
Shutterstock

Možda će vas iznenaditi saznanje da neke vrste povrća koje svakodnevno konzumiramo sadrže nikotin, sastojak poznat iz cigareta. Patlidžan,paradajz, karfiol, krompir i zelene paprike su povrće koje sadrži ovaj alkaloid. Iako ova informacija može na prvi pogled da deluje zabrinjavajuće, nema razloga za paniku.

Količine nikotina prisutne u ovim namirnicama su minimalne. Da biste stekli jasniju sliku, razmotrite sledeći primer, potrebno bi bilo da pojedete čak 10 kilograma patlidžana kako biste dostigli nivo nikotina sadržan u jednoj cigareti. Dakle, količina nikotina u povrću je toliko mala da je praktično zanemarljiva.

Hemikalija koja u velikim količinama može izazvati zavisnost i biti opasna, u ovim namirnicama se meri u mikrogramima. Za razliku od cigareta, konzumacija povrća sa niskim nivoom nikotina nema negativan uticaj na vaše zdravlje. Naprotiv, ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima i drugim hranljivim sastojcima koji su esencijalni za vaše dobrobit.

Stoga, nema razloga da se brinete ili izbegavate ovo povrće. Nastavite da uživate u njihovom ukusu i koristima za zdravlje, jer su njihove prednosti daleko veće od neznatnog prisustva nikotina.

Lepote Srbije su i na TikTok platformi, zapratite nas za još zanimljivosti:

 

 

 

Komentari(0)

Loading