NEVEROVATNI NAZIVI ZGRADA: U ovom gradu se ljudi nalaze od "Šarulje" do "Teleta"

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Užice je grad poznat po mnogo čemu, a jedno od njegovih najšarmantnijih obeležja su nadimci koje su Užičani dali svojim zgradama.

krava
rina

Ovi nadimci, često duhoviti i jedinstveni, postali su deo svakodnevnog života, pa tako nije neobično da čujete dogovor: „Vidimo se kod Šarulje“ ili „Nađemo se kod Teleta“. Imena ovih zgrada potiču od njihovog izgleda, a neka su inspirisana i lokalnim šalama.

Jedna od najpoznatijih zgrada, „Šarulja“, izgrađena je podno brda Dovarje i dobila je naziv zbog svoje šarene fasade. U duhu Užičana, odmah je dobila nadimak po svom neobičnom izgledu. Nešto kasnije izgrađena je manja zgrada, slična „Šarulji“, koja je dobila ime „Tele“, kao njena "mlađa" sestra.

„Sivonja“ je nadimak petnaestospratnog hotela „Zlatibor“, a svoje ime duguje sivoj betonskoj fasadi, koja je podsetila Užičane na moćnu, masivnu životinju. A uz ove neobične nazive za zgrade, u stambeno „krdo“ pridružilo se i „Rudonja“, još jedna zgrada s interesantnim nadimkom.

užice rina
 

Užice je našlo mesta i za omiljenu domaću muzičku zvezdu – Lepu Brenu. Tako su zgrade koje se izdvajaju svojom lepom arhitekturom dobile ime po njoj i njenom bendu – „Lepa Brena“ i „Slatki greh“.

Gde drugo možete reći: „Vidimo se kod Sivonje“ i da svi znaju gde je to tačno? Uz malo humora, svaka zgrada dobija svoj karakter, a grad postaje živopisna scena svakodnevnih dogodovština gde su čak i lokalni nazivi za zgrade deo šarma koji krasi Užičane.

Komentari(0)

Loading