SUŠA IM NEĆE MOĆI NIŠTA: Vaše biljke će vam biti zahvalne ako ih ovako zalivate

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Navodnjavanje povrća je umetnost balansiranja – suviše vode može biti jednako štetno kao i premalo.

kupus
Shutterstock

Tip zemljišta igra ključnu ulogu u određivanju koliko je vode potrebno. Na primer, ilovača zadržava vlagu duže nego peskovita tla. Zato je važno prvo identifikovati tip zemljišta.

Postoji niz metoda koje mogu smanjiti potrebu za čestim zalivanjem, a pritom poboljšati rezultate u vašem vrtu. Jedna od ključnih je redovna obrada zemlje.

Redovno okopavajte baštu

Obrada zemljišta, posebno učestalo okopavanje, pomaže zemlji da bolje apsorbuje vlagu iz vazduha. Najbolje je to raditi kasno popodne ili uveče, kada zemlja može iskoristiti rosu preko noći. Izbegavajte jutarnje okopavanje, jer to može dovesti do gubitka vlage tokom dana.

Redovno okopavanje je dobro za većinu sorti povrća, na primer paprike, boraniju, grašak, krompir, paradajz... Recimo nekoliko dana nakon obilne kiše, dobro je okopati i nagrnuti biljke, ovo ne samo da pomaže u očuvanju vlage, već i suzbija pojavu korova.

Ne prestajte sa obradom zemljišta ni tokom leta, kada je najtoplije. Okopana zemlja bolje apsorbuje padavine kad dođe jesen od one koja to nije.

Vreme zalivanja je od presudne važnosti za biljke

Povrće zalivajte rano ujutro ili kasno uveče, kada je odstajala. Biljke mogu delovati klonulo tokom dana i to je normalna reakcija na visoke temperature i signal da ih treba zalivati. Ako biljke izgledaju zdravo ujutro i uveče, nema potrebe za zalivanjem.

Nemojte šokirati biljake nepravilnim zalivanjem

Prečesto zalivanje može dovesti do toga da biljke razviju plitak koren, umesto da se on širi u dublje slojeve zemlje. Naime, biljke su prilagodljive i mogu da izvuku vlagu i iz dubljih slojeva zemlje. Povremeno proverite vlagu u zemlji oko korena – ako je vlažno, zalivanje nije potrebno.

Lagano, često zalivanje raspršivačem može biti kontraproduktivno, jer voda ostaje na površini i brzo ispari. Umesto toga, koristite kantu za zalivanje i ciljajte vodu direktno na koren biljke, izbegavajući lišće, posebno ujutro.

Za povrće poput patlidžana, paprike, paradajza, boranije, vodu obilno izlijte u kanale između redova, što će omogućiti biljkama da dobiju potrebnu vlagu.

Komentari(0)

Loading