KOJA JE TAJNA NAJBOLJEG SVADBARSKOG KUPUSA Otkriva Marko iz Mrčajevaca, spreman za Kupusijadu
I ovog septembra miris tradicionalnog svadbarskog kupusa ispuniće ulice najopevanijeg sela Mrčajevci, kada celo selo kuva, pa je tako i vatra podložena i lonac se već krčka u dvorištima restorana u ovom kraju.
Mladi Marko kaže da je sve spremno za ovogodišnju manifestaciju posvećenu kuvanju tradicionalnog kupusa.
- Spremni smo da dočekamo sve ljubitelje dobrog ukusa, mi smo već počeli da kuvamo. Kada je u pitanju recept, odnosno tajna dobrog svadbraskog kupusa, naši stari su govorili meso, međutim, ja mislim da su važniji začini i kupus, jer smatram da kupus treba jesti zbog kupusa, a ne zbog mesa. U svakom slučaju, potrebno je dosta masti i raznih vrsta mesa, mada kuvari ne otkrivaju tajne sastojke, moramo to prećutati”, rekao je za RINU domaćin Marko Timotijević, vlasnik poznatog restorana iz Mrčajevaca.
Pored dobre gastro ponude u Mrčajevcima, nastupiće i brojne muzičke zvezde.
Inače, Kupusijada je tradicionalna poljoprivredno–turistička manifestacija koja se održava svake godine u septembru u Mrčajevcima.
Kupusijada se u Mrčajevcima organizuje od 2002. godine u trajanju od tri dana, uvek trećeg vikenda u septembru.
Manifestacija je takmičarskog karaktera – takmičari pripremaju kupus iz zemljanog lonca, takozvani svadbarski kupus i takmiče se u tri kategorije:
- ekipe i pojedinci
- ugostitelji
- ”Celo selo kuva”.
Prateće događaje čini bogat kulturno-umetnički program sa koncertima poznatih estradnih umetnika, Narodnog orkestra i brojnih folkornih ansambala.
Dakle, ako vas put navede u pomoravsko selo Mrčajevce, dođite ovih dana da osetite i miris i ukus najboljeg tradicionalnog svadbarskog kupusa koji se već krčka i po kome je poznato ovo selo.
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Čast je biti deo jedne ovakve priče: Izložba "Moja ćirilica" otvorena u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku
Očuvanje sprske tradicije i pisma kao prioritet među mladima
Svetlo žuta boja, kremasti ukus i postojani mehurići: Ovo je šampanjac na srpski način napravljen u Novom Slankamenu - penušavo vino Trofej iz atelja "Šapat" predstavljeno u Beoogradu
Atelje vina “Šapat” iz Novog Slankamena, poznat po vrhunskim vinima i jedinstvenoj ponudi visoke gastronomije i usluge, na Četvrtom međunarodnom sajmu vina, “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu predstavlja svoje prvo penušavo vino – “Trofej”.
Stiže najlepši period godine: Od 5. decembra dočekujemo praznike uz Zimsku bajku u Beogradu na vodi
Beograd ponovo postaje prestonica praznične čarolije - Zimska bajka se vraća u Savski park Beograda na vodi!
Poznat datum održavanja najveće trubačke fešte na svetu: Sabor u Guči zakazan za period od 7. do 9. avgusta sledeće godine
Prestonica srpske muzičke tradicije Guča, i naredne godine biće domaćin najznačajnijeg festivala trubačke muzike u regionu. Guča festival i 65. Dragačevski sabor trubača održaće se od 7. do 9. avgusta 2026. godine, u organizaciji opštine Lučani, Skajmjuzik-a, Kulturnog centra opštine Lučani i Turističke organizacije „Dragačevo”.
Komentari(0)