KOJA JE TAJNA NAJBOLJEG SVADBARSKOG KUPUSA Otkriva Marko iz Mrčajevaca, spreman za Kupusijadu

Lepote Srbije

20:00

Manifestacije 0

I ovog septembra miris tradicionalnog svadbarskog kupusa ispuniće ulice najopevanijeg sela Mrčajevci, kada celo selo kuva, pa je tako i vatra podložena i lonac se već krčka u dvorištima restorana u ovom kraju.

kupus
Foto: Rina

Mladi Marko kaže da je sve spremno za ovogodišnju manifestaciju posvećenu kuvanju tradicionalnog kupusa.

- Spremni smo da dočekamo sve ljubitelje dobrog ukusa, mi smo već počeli da kuvamo. Kada je u pitanju recept, odnosno tajna dobrog svadbraskog kupusa, naši stari su govorili meso, međutim, ja mislim da su važniji začini i kupus, jer smatram da kupus treba jesti zbog kupusa, a ne zbog mesa. U svakom slučaju, potrebno je dosta masti i raznih vrsta mesa, mada kuvari ne otkrivaju tajne sastojke, moramo to prećutati”, rekao je za RINU domaćin Marko Timotijević, vlasnik poznatog restorana iz Mrčajevaca.

Pored dobre gastro ponude u Mrčajevcima, nastupiće i brojne muzičke zvezde.

Inače, Kupusijada je tradicionalna poljoprivredno–turistička manifestacija koja se održava svake godine u septembru u Mrčajevcima.

Kupusijada se u Mrčajevcima organizuje od 2002. godine u trajanju od tri dana, uvek trećeg vikenda u septembru.

Manifestacija je takmičarskog karaktera – takmičari pripremaju kupus iz zemljanog lonca, takozvani svadbarski kupus i takmiče se u tri kategorije:

  • ekipe i pojedinci
  • ugostitelji
  • ”Celo selo kuva”.

Prateće događaje čini bogat kulturno-umetnički program sa koncertima poznatih estradnih umetnika, Narodnog orkestra i brojnih folkornih ansambala.

Dakle, ako vas put navede u pomoravsko selo Mrčajevce, dođite ovih dana da osetite i miris i ukus najboljeg tradicionalnog svadbarskog kupusa koji se već krčka i po kome je poznato ovo selo.

dani danila lazovica

Velikanu u čast: U Priboju se od 18. do 21. septembra održava jedanaesti po redu festival "Dani Danila Lazovića"

Manifestacije

12:00

16 septembar, 2024

Jedanaesti festival „Dani Danila Lazovića”, pod sloganom „Govorim poeziju, čuvam kulturu!” održava se u Priboju od 18. do 21. septembra. Osnivači festivala su Zavičajni muzej Priboj i Dom kulture „Pivo Karamatijević” uz podršku opštine Priboj. Ovogodišnji program festivala podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Nušićijada Ivanjica

NUŠIĆ DOBIO KLJUČEVE GRADA: Veličanstvene slike iz Ivanjice poslate u svet, kao da je vreme stalo (FOTO)

Manifestacije

18:00

24 avgust, 2024

Opština Ivanjica od juče ima novog predsednika, a to je ni manje ni više Branislav Nušić kome su predati ključevi grada. Sve ovo govori samo jedno - počela je još jedna Nušićajada u Ivanjici, manifestacija koja slavi humor, smeh i kulturu. Glumac Milan Milosavljević je već tradicionalno u ulozi čuvenog srpskog pisca i upravo on će biti domaćin i vlast naredna tri dana.

Komentari(0)

Loading