KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .

Homoljski kačamak
Printscreen/Instagram

Zašto je kukuruzno brašno korisno?

Kukuruzno brašno je bogato hranljivim materijama koje su važne za naše zdravlje. Sadrži vitamine A, E i B grupe, minerale poput fosfora, cinka, kalijuma, magnezijuma, mangana i selena. U 100 grama kačamaka ima oko 380 kalorija, 12,7% vode, 10% proteina, 73% ugljenih hidrata, 4,3% masti i 2,3% celuloze. Ovi sastojci doprinose zdravlju creva i poboljšavaju varenje.

Kačamak i zdravlje creva

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kačamak je bogat vlaknima i složenim ugljenim hidratima, što pomaže u održavanju zdrave probave i sprečava zatvor. Kukuruz sadrži karotenoide i zdrave biljne masnoće koje pomažu u peristaltici creva, što je ključno za zdravu probavu.

Druge zdravstvene prednosti

Kukuruzne namirnice, poput kačamaka, pomažu u snižavanju holesterola i mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Takođe je dobar izbor za osobe sa celijakijom, zapaljenskim bolestima creva i dijabetesom, zbog svog niskog sadržaja glutena. Antioksidanti u kukuruzu pomažu u zaštiti creva i tela od oksidativnog stresa.

Kačamak za mršavljenje

Zbog svojih vlakana i niske kalorijske vrednosti, kačamak je odličan izbor za one koji pokušavaju da izgube težinu. Pomaže u održavanju sitosti i poboljšava varenje, što doprinosi zdravoj ishrani. Iako postoje brojne dijete koje se baziraju na kačamaku, nutricionisti savetuju da se u ishrani koristi umerenost i izbalansiranost.

Recept za pripremu kačamaka

Sastojci:

Kukuruzno brašno (do 400 grama)
Voda (1,5 litra)
So
Dve kapi ulja
Dodaci po ukusu (sir, kajmak, kozji sir, kiselo mleko, slanina, praziluk, aleva paprika, tucana paprika)

Priprema:

U većem loncu stavite vodu, malo soli i ulje, pa pustite da provri.
Dodajte kukuruzno brašno, ali nemojte mešati, neka ostane na vrhu. U toj masi brašna napravite otvor i kuvajte oko 25 minuta uz stalno dodavanje vode.
Kada se brašno ukuva, sve dobro izmešajte drvenom kašikom i kuvajte još 3-4 minuta.

Ovaj recept daje pravi, izvorni kačamak. Po želji, možete dodati različite dodatke za poboljšanje ukusa.

Komentari(0)

Loading