KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
Zašto je kukuruzno brašno korisno?
Kukuruzno brašno je bogato hranljivim materijama koje su važne za naše zdravlje. Sadrži vitamine A, E i B grupe, minerale poput fosfora, cinka, kalijuma, magnezijuma, mangana i selena. U 100 grama kačamaka ima oko 380 kalorija, 12,7% vode, 10% proteina, 73% ugljenih hidrata, 4,3% masti i 2,3% celuloze. Ovi sastojci doprinose zdravlju creva i poboljšavaju varenje.
Kačamak i zdravlje creva
Možda vas zanima:
EVO ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Spremite ga na OVAJ način i obezbedite sebi dobar početak dana
Palenta se sprema lako i brzo, a sa sobom nosi niz benefita za zdrav početak dana
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
Možda vas zanima:
EVO ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Spremite ga na OVAJ način i obezbedite sebi dobar početak dana
Palenta se sprema lako i brzo, a sa sobom nosi niz benefita za zdrav početak dana
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
Možda vas zanima:
EVO ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Spremite ga na OVAJ način i obezbedite sebi dobar početak dana
Palenta se sprema lako i brzo, a sa sobom nosi niz benefita za zdrav početak dana
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
Kačamak je bogat vlaknima i složenim ugljenim hidratima, što pomaže u održavanju zdrave probave i sprečava zatvor. Kukuruz sadrži karotenoide i zdrave biljne masnoće koje pomažu u peristaltici creva, što je ključno za zdravu probavu.
Druge zdravstvene prednosti
Kukuruzne namirnice, poput kačamaka, pomažu u snižavanju holesterola i mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Takođe je dobar izbor za osobe sa celijakijom, zapaljenskim bolestima creva i dijabetesom, zbog svog niskog sadržaja glutena. Antioksidanti u kukuruzu pomažu u zaštiti creva i tela od oksidativnog stresa.
Kačamak za mršavljenje
Zbog svojih vlakana i niske kalorijske vrednosti, kačamak je odličan izbor za one koji pokušavaju da izgube težinu. Pomaže u održavanju sitosti i poboljšava varenje, što doprinosi zdravoj ishrani. Iako postoje brojne dijete koje se baziraju na kačamaku, nutricionisti savetuju da se u ishrani koristi umerenost i izbalansiranost.
Recept za pripremu kačamaka
Sastojci:
Kukuruzno brašno (do 400 grama)
Voda (1,5 litra)
So
Dve kapi ulja
Dodaci po ukusu (sir, kajmak, kozji sir, kiselo mleko, slanina, praziluk, aleva paprika, tucana paprika)
Priprema:
U većem loncu stavite vodu, malo soli i ulje, pa pustite da provri.
Dodajte kukuruzno brašno, ali nemojte mešati, neka ostane na vrhu. U toj masi brašna napravite otvor i kuvajte oko 25 minuta uz stalno dodavanje vode.
Kada se brašno ukuva, sve dobro izmešajte drvenom kašikom i kuvajte još 3-4 minuta.
Ovaj recept daje pravi, izvorni kačamak. Po želji, možete dodati različite dodatke za poboljšanje ukusa.
OD STAROG HLEBA NAPRAVITE SLATKIŠ Sočna pita sa suvim voćem, gotova za 5 minuta!
Neverovatno ukusna poslastica od starog hleba, inenadićete se koliko se lako pravi a svi ukućani će je obožavati.
PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE Najukusnija kombinacija MESA i KROMPIRA, ova musaka je PRAZNIK za sva čula
Čuveni kuvar Stevo Karapandža podelio je recept za musaku sa jogurtom
Lovačka salata: Najbolji recept za zimnicu, bolju čak i od ajvara
Donosimo vam najbolji recept za lovačku salatu, koja se sprema jednostavnije od ajvara.
OBARA S NOGU SLOVENCE I ITALIJANE Branka neumorna i u penziji, najponosnija na specijalitet koji je naučila od svekrve a to je slatko od šljiva punjeno orahom
Za žene na selu, naročito starije životne dobi karakteristično je da se bave pripremom zimnice, slatke ili kisele i uglavnom je to za porodične potrebe i za bliže prijatelje.
OD MAĐARSKE DO SRPSKE KUHINJE Riblji paprikaš koji oduzima dah!
Riblji paprikaš je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela koje potiče iz mađarske kuhinje ali je postalo popularno i kod Srba naročito na severu Bačke.
Komentari(0)