Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji

Izvor: Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Recept koji će vas vratiti u detinjstvo

Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Shutterstock/Palenta

Potrebno je:

  • 350-400 ml vode
  • soli
  • 1 lonče od 300 gr brašna
  • 50 gr suve slanine
  • 3 kašike sitnijih čvaraka
  • 2 kašike kisele pavlake ili kajmaka
  • 50 gr sira
  • po želji kiselo mleko

Priprema:

Staviti u šerpu vodu posoliti, pa kad provri polako dodavati brašno i  mešati na tihoj vatri. Kačamak peći oko 4-5 minuta. 

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

U činiju staviti kajmak ili pavlaku pa rasporediti  po dnu. U tiganju ispržiti seckanu slaninu. 
Kad se slanina isprži da bude rež dodati čvarke da se ugreju i skloniti. Preko pavlake hvatati varjačom kačamak i viljuškom skidati manje komade kačamaka.

Polako rasporediti prženu slaninu i čvarke. Preko rasporediti izmrvljen sir može malo i kiselog mleka. Ko mu može odoliti voda curi na usta preukusno.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading