Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
Potrebno je:
- 350-400 ml vode
- soli
- 1 lonče od 300 gr brašna
- 50 gr suve slanine
- 3 kašike sitnijih čvaraka
- 2 kašike kisele pavlake ili kajmaka
- 50 gr sira
- po želji kiselo mleko
Priprema:
Staviti u šerpu vodu posoliti, pa kad provri polako dodavati brašno i mešati na tihoj vatri. Kačamak peći oko 4-5 minuta.
Možda vas zanima:
Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Možda vas zanima:
Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Možda vas zanima:
Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
U činiju staviti kajmak ili pavlaku pa rasporediti po dnu. U tiganju ispržiti seckanu slaninu.
Kad se slanina isprži da bude rež dodati čvarke da se ugreju i skloniti. Preko pavlake hvatati varjačom kačamak i viljuškom skidati manje komade kačamaka.
Polako rasporediti prženu slaninu i čvarke. Preko rasporediti izmrvljen sir može malo i kiselog mleka. Ko mu može odoliti voda curi na usta preukusno.
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Komentari(0)