OD MAĐARSKE DO SRPSKE KUHINJE Riblji paprikaš koji oduzima dah!
Riblji paprikaš je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela koje potiče iz mađarske kuhinje ali je postalo popularno i kod Srba naročito na severu Bačke.
Prvi pisani recept recept, koji datira iz 1871. godine, opisuje kako se riba i luk kuvaju zajedno sa paprikom, što jelu daje bogat i aromatičan ukus.
Potrebni sastojci:
1,5 kg šarana (ili bilo koje druge ribe po izboru)
4 glavice crnog luka, isečene na rebarca
Ulje za prženje
2,5 kašike brašna
3,4 lista lovora
1 glavica belog luka, krupno isečenog
Nekoliko zrna bibera
1 kašičica ljute aleve paprike
0,5 l belog vina
Sok od jednog limuna
2 dl kuvanog paradajza
Veza seckanog peršunovog lišća
Polovina veze seckanog celerovog lišća
Priprema:
Očistite ribu i isecite je na komade. U dubokoj šerpi zagrejte ulje, pa na njemu propržite crni luk i celer dok ne omekšaju. Tokom prženja dodajte malo vode, a potom i belo vino.
U manjoj posudi razmutite brašno sa malo vode i sipajte ga u šerpu sa lukom. Dodajte listove lovora, beli luk, zrna bibera i ljutu alevu papriku. Ostavite da se sve kratko prokuva, da bi se sastojci sjedinili.
Posolite komade ribe i prelijte ih sokom od limuna. Nežno stavite ribu u pripremljen sos i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata, povremeno blago protresajući šerpu kako se riba ne bi raspala.
Pred kraj kuvanja, dodajte kuvani paradajz i seckani peršun. Ostavite da se paprikaš kuva još desetak minuta kako bi se ukusi u potpunosti spojili.
Služite riblji paprikaš topao, uz sveže hleb ili neki omiljeni prilog.
ZRNO ZDRAVLJA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, pročitajte zašto
Jesen nam donosi mnoge plodove među kojima se izdvaja bundeva,, koju Srbi obožavaju pečenu ili u popularnoj bundevari, mnogi vole da grickaju i semenke bundeve, a evo zašto je to dobro.
PERJANICA STARINSKIH KOLAČA Bakini tašci s pekmezom su vazdušaste knedle bogate filom
Starinski recept iz bakine sveščice koji se čuvaju za buduće generacije i stvaranje novih uspomena.
5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima: Spremite ovo i bićete mirni tokom cele godine
Donosimo vam 5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima.
OD STAROG HLEBA NAPRAVITE SLATKIŠ Sočna pita sa suvim voćem, gotova za 5 minuta!
Neverovatno ukusna poslastica od starog hleba, inenadićete se koliko se lako pravi a svi ukućani će je obožavati.
Tajna savršenog pire krompira: Jedan sastojak ga čini super kremastim
Pire krompir, klasik koji krasi trpeze na nedeljnim ručkovima, može brzo da postane prava zvezda obroka ako se pravilno pripremi.
Komentari(0)