OD MAĐARSKE DO SRPSKE KUHINJE Riblji paprikaš koji oduzima dah!

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Riblji paprikaš je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela koje potiče iz mađarske kuhinje ali je postalo popularno i kod Srba naročito na severu Bačke.

riblji paprikaš
Shutterstock

Prvi pisani recept recept, koji datira iz 1871. godine, opisuje kako se riba i luk kuvaju zajedno sa paprikom, što jelu daje bogat i aromatičan ukus.

Potrebni sastojci:

 1,5 kg šarana (ili bilo koje druge ribe po izboru)

 4 glavice crnog luka, isečene na rebarca

 Ulje za prženje

2,5 kašike brašna

3,4 lista lovora

1 glavica belog luka, krupno isečenog

Nekoliko zrna bibera

1 kašičica ljute aleve paprike

0,5 l belog vina

Sok od jednog limuna

2 dl kuvanog paradajza

Veza seckanog peršunovog lišća

Polovina veze seckanog celerovog lišća

Priprema:

Očistite ribu i isecite je na komade. U dubokoj šerpi zagrejte ulje, pa na njemu propržite crni luk i celer dok ne omekšaju. Tokom prženja dodajte malo vode, a potom i belo vino.

U manjoj posudi razmutite brašno sa malo vode i sipajte ga u šerpu sa lukom. Dodajte listove lovora, beli luk, zrna bibera i ljutu alevu papriku. Ostavite da se sve kratko prokuva, da bi se sastojci sjedinili.

Posolite komade ribe i prelijte ih sokom od limuna. Nežno stavite ribu u pripremljen sos i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata, povremeno blago protresajući šerpu kako se riba ne bi raspala.

Pred kraj kuvanja, dodajte kuvani paradajz i seckani peršun. Ostavite da se paprikaš kuva još desetak minuta kako bi se ukusi u potpunosti spojili.

Služite riblji paprikaš topao, uz sveže hleb ili neki omiljeni prilog.

Komentari(0)

Loading