OD MAĐARSKE DO SRPSKE KUHINJE Riblji paprikaš koji oduzima dah!
Riblji paprikaš je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela koje potiče iz mađarske kuhinje ali je postalo popularno i kod Srba naročito na severu Bačke.

Prvi pisani recept recept, koji datira iz 1871. godine, opisuje kako se riba i luk kuvaju zajedno sa paprikom, što jelu daje bogat i aromatičan ukus.
Potrebni sastojci:
1,5 kg šarana (ili bilo koje druge ribe po izboru)
4 glavice crnog luka, isečene na rebarca
Ulje za prženje
2,5 kašike brašna
3,4 lista lovora
1 glavica belog luka, krupno isečenog
Nekoliko zrna bibera
1 kašičica ljute aleve paprike
0,5 l belog vina
Sok od jednog limuna
2 dl kuvanog paradajza
Veza seckanog peršunovog lišća
Polovina veze seckanog celerovog lišća
Priprema:
Očistite ribu i isecite je na komade. U dubokoj šerpi zagrejte ulje, pa na njemu propržite crni luk i celer dok ne omekšaju. Tokom prženja dodajte malo vode, a potom i belo vino.
U manjoj posudi razmutite brašno sa malo vode i sipajte ga u šerpu sa lukom. Dodajte listove lovora, beli luk, zrna bibera i ljutu alevu papriku. Ostavite da se sve kratko prokuva, da bi se sastojci sjedinili.
Posolite komade ribe i prelijte ih sokom od limuna. Nežno stavite ribu u pripremljen sos i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata, povremeno blago protresajući šerpu kako se riba ne bi raspala.
Pred kraj kuvanja, dodajte kuvani paradajz i seckani peršun. Ostavite da se paprikaš kuva još desetak minuta kako bi se ukusi u potpunosti spojili.
Služite riblji paprikaš topao, uz sveže hleb ili neki omiljeni prilog.

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.
Komentari(0)