OD MAĐARSKE DO SRPSKE KUHINJE Riblji paprikaš koji oduzima dah!
Riblji paprikaš je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela koje potiče iz mađarske kuhinje ali je postalo popularno i kod Srba naročito na severu Bačke.
Prvi pisani recept recept, koji datira iz 1871. godine, opisuje kako se riba i luk kuvaju zajedno sa paprikom, što jelu daje bogat i aromatičan ukus.
Potrebni sastojci:
1,5 kg šarana (ili bilo koje druge ribe po izboru)
4 glavice crnog luka, isečene na rebarca
Ulje za prženje
2,5 kašike brašna
3,4 lista lovora
1 glavica belog luka, krupno isečenog
Nekoliko zrna bibera
1 kašičica ljute aleve paprike
0,5 l belog vina
Sok od jednog limuna
2 dl kuvanog paradajza
Veza seckanog peršunovog lišća
Polovina veze seckanog celerovog lišća
Priprema:
Očistite ribu i isecite je na komade. U dubokoj šerpi zagrejte ulje, pa na njemu propržite crni luk i celer dok ne omekšaju. Tokom prženja dodajte malo vode, a potom i belo vino.
U manjoj posudi razmutite brašno sa malo vode i sipajte ga u šerpu sa lukom. Dodajte listove lovora, beli luk, zrna bibera i ljutu alevu papriku. Ostavite da se sve kratko prokuva, da bi se sastojci sjedinili.
Posolite komade ribe i prelijte ih sokom od limuna. Nežno stavite ribu u pripremljen sos i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata, povremeno blago protresajući šerpu kako se riba ne bi raspala.
Pred kraj kuvanja, dodajte kuvani paradajz i seckani peršun. Ostavite da se paprikaš kuva još desetak minuta kako bi se ukusi u potpunosti spojili.
Služite riblji paprikaš topao, uz sveže hleb ili neki omiljeni prilog.
Kako se pravi domaće JABUKOVO SIRĆE od ostataka: korak po korak
Da li ste znali da možete napraviti jabukovo sirće jednostavno, kombinovanjem kore i jezgra jabuke sa vodom i šećerom i ostaviti da fermentira dok se ne pretvori u sirće?
Recept za najbolju, južnjačku, pitu sa mesom
Ovaj tradicionalni recept sa juga sadrži kombinaciju sočnog mesa, hrskavih kora i ukusnog preliva.
POGAČICE SA SIROM GOTOVE ZA 8 MINUTA Slobodno ih jedite Iako ste na dijeti jer uopšte ne goje
Sada kada je sezona odmora, uglavnom svi vode računa o ishrani. Ukoliko ste na nekom režimu trenutno, držite dijetu ili tek planirate ovaj recept se mora naći na vašem meniju. Keto pogačice sa sirom su zdrava opcija koju možete jesti bez griže savesti da ćete se ugojiti.
ČUVAR VAŠEG SRCA Biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega za srčane tegobe
Glog (latCrataegus monogyna, Crataegus laevigata) je biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega, za ublažavanje i lečenje kardiovaskularnih tegoba.
NAPRAVITE SAMI KOMPLET LEPINJU Tajni recept za specijalitet zapadne Srbije
Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora
Komentari(0)