OD MAĐARSKE DO SRPSKE KUHINJE Riblji paprikaš koji oduzima dah!
Riblji paprikaš je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela koje potiče iz mađarske kuhinje ali je postalo popularno i kod Srba naročito na severu Bačke.
Prvi pisani recept recept, koji datira iz 1871. godine, opisuje kako se riba i luk kuvaju zajedno sa paprikom, što jelu daje bogat i aromatičan ukus.
Potrebni sastojci:
1,5 kg šarana (ili bilo koje druge ribe po izboru)
4 glavice crnog luka, isečene na rebarca
Ulje za prženje
2,5 kašike brašna
3,4 lista lovora
1 glavica belog luka, krupno isečenog
Nekoliko zrna bibera
1 kašičica ljute aleve paprike
0,5 l belog vina
Sok od jednog limuna
2 dl kuvanog paradajza
Veza seckanog peršunovog lišća
Polovina veze seckanog celerovog lišća
Priprema:
Očistite ribu i isecite je na komade. U dubokoj šerpi zagrejte ulje, pa na njemu propržite crni luk i celer dok ne omekšaju. Tokom prženja dodajte malo vode, a potom i belo vino.
U manjoj posudi razmutite brašno sa malo vode i sipajte ga u šerpu sa lukom. Dodajte listove lovora, beli luk, zrna bibera i ljutu alevu papriku. Ostavite da se sve kratko prokuva, da bi se sastojci sjedinili.
Posolite komade ribe i prelijte ih sokom od limuna. Nežno stavite ribu u pripremljen sos i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata, povremeno blago protresajući šerpu kako se riba ne bi raspala.
Pred kraj kuvanja, dodajte kuvani paradajz i seckani peršun. Ostavite da se paprikaš kuva još desetak minuta kako bi se ukusi u potpunosti spojili.
Služite riblji paprikaš topao, uz sveže hleb ili neki omiljeni prilog.
Ovako se prave čuvene ruske krofne! Tajna je u preciznoj MERI brašna, ovo nigde nema na internetu
"Piške" su simbol Sankt Peterburga, a sastojci su toliko prosti da ih možete spremiti i kod kuće.
SARMA IMA ROK TRAJANJA Iznenadićete se kad čujete koliko zapravo može da stoji omiljena srpska hrana
Kupus, jedan od glavnih sastojaka ovog jela, baš kao i limun bogat je vitaminom C.
Nesvakidašnji posni delikates, Čačani oduševljeni: Kuvar Goran u ribarnici pravi čips od šarana
Veliki broj Srba danas slavi, ali takođe veliki broj ide u goste. Sveti Nikola jedna je od najrasprotranjenijih slava u našoj zemlji, a ono što je nepisano pravilo jeste da je slavska trpeza posna. Na meniju nikako nisu pečenje, čvarci i ruska salata već riba, povrće i posni kolači. Kako bi trpeza bila bogata, u jednoj ribarnci u Čačku osmislili su nesvakdašnji specijalitet – čips od šarana.
Ručak sa kupusom na posni način: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Kupus može da bude deo brojnih posnih recepata
SOM SA SUVIM ŠLJIVAMA Ukus koji će vas oduševiti, idealno jelo za dane posta
U savršenom aromatičnom spoju kakav još niste probali, prste da poližete.
Komentari(0)