NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.

Ako ste od onih koji ne mogu da zamisle dan bez mirisa kafe na stolu, onda bi trebalo da znate i koju kafu pijete ‒ tursku ili srpsku.
U velikom "Savremenom kuvaru" iz 1967. godine navedena je jasna razlika između "srpske" i "turske" kafe, ne samo u služenju već i u pripremi.
"Srpska kafa"
Možda vas zanima:

Apsolutno SVI GREŠIMO U OVOME kada kuvamo TURSKU KAFU: Ovako se PRAVILNO priprema, caka je u jednom JEDNOSTAVNOM TRIKU
Kažu naše mame i bake svojim naslednicama često da kad nauče da kuvaju tursku kafu - mogu i da se udaju. Iako nije neka prevelika nauka, ili pak ozbiljna kulinarska veština, ne polazi svakom od ruke da napravu dobru kafu.

CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
Možda vas zanima:

Apsolutno SVI GREŠIMO U OVOME kada kuvamo TURSKU KAFU: Ovako se PRAVILNO priprema, caka je u jednom JEDNOSTAVNOM TRIKU
Kažu naše mame i bake svojim naslednicama često da kad nauče da kuvaju tursku kafu - mogu i da se udaju. Iako nije neka prevelika nauka, ili pak ozbiljna kulinarska veština, ne polazi svakom od ruke da napravu dobru kafu.

CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
Možda vas zanima:

Apsolutno SVI GREŠIMO U OVOME kada kuvamo TURSKU KAFU: Ovako se PRAVILNO priprema, caka je u jednom JEDNOSTAVNOM TRIKU
Kažu naše mame i bake svojim naslednicama često da kad nauče da kuvaju tursku kafu - mogu i da se udaju. Iako nije neka prevelika nauka, ili pak ozbiljna kulinarska veština, ne polazi svakom od ruke da napravu dobru kafu.

CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
„Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da ‘stane’, a zatim je razliti u šoljice i služiti.“
"Turska kafa"
„Ova kafa se najviše pije u Bosni, a spravlja se ovako: staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno.“
Da je bilo nešto posebno u mlinovima za kafu koje je nekada svaka kuća imala i opojnoj aromi koja se širila potvrđuje i ovaj stari kuvar u kome se navodi važnost mlevenja kafe pre kuvanja.
„Da bi kuvana kafa bila ukusna, potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena, ali ne prepržena. Druga važna stvar je da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja.
I treće, voda treba dobro da provri, a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog ne sme ponovo da se upotrebi.“
(hellomagazin)

KRALJICA SRPSKE TRPEZE: Karađorđeva je nastala slučajno, a priča o njenom imenu IZNENADIĆE VAS!
Srpska kuhinja poznata je nadaleko i na široko po svojim fantastičnim jelima, a jedno od najomiljenijih svakako je i Karađorđeva šnicla.

DANAŠNJI SRBI NE BI RAZUMELI SREĆU SRBA NEKADA Istoričar otkriva nepoznate detalje naše istorije DAN KADA SU SE SVI SRBI OKUPILI
Istoričar Marko Aleksić otkrio je koliko je Srbima značilo oslobođenje od Turaka, ali se osvrnuo na april 1867. kada su Turci konačno otišli iz Beograda i Srbije, rekavši da Srbi danas ne bi razumeli sreću i polet Srba nekada. Takođe, ovaj dan bio je dan kada su se svi Srbi okupili u Beogradu.

SRPSKI PUKOVNIK KOJI JE SAHRANJEN U ODRPANOJ UNIFORMI Misterija govora Dragutina Gavrilovića ZAVRŠIO U LOGORU, VRATIO SE I UMRO
25. maja 1882. godine U Čačku rođen je jedan od najpoznatijih srpskih majora - Dragutin Gavrilović.

Glava mu bila iskasapljena, njegovo krvavo odelo i danas se čuva: Za atentat na kneza Mihaila osuđen je i Karađorđev sin, a ovo su mu bile poslednje reči
Mnogima je bilo u interesu da Mihailo bude ubijen. Engleskoj koja je bila protiv samostalnosti Srbije, Austriji koja je u Srbiji videla prepreku ka širenju na Bosnu i Hercegovinu, kao i zbog saveza koji je Mihailo sklopio sa Mađarima neposredno pre atentata.

BRAT SE SA BRATOM MIRI, PRESTAĆE SVAĐA: Osmanove reči odjekuju vekovima OVO JE PRIČA O MUSLIMANIMA KOJI SU ZADUŽILI SRBIJU
"Brat je mio ma koje vere bio", kaže stara srpska izreka, koja se pripisuje i vernim pastirima naše SPC.
Komentari(0)