NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.

Ako ste od onih koji ne mogu da zamisle dan bez mirisa kafe na stolu, onda bi trebalo da znate i koju kafu pijete ‒ tursku ili srpsku.
U velikom "Savremenom kuvaru" iz 1967. godine navedena je jasna razlika između "srpske" i "turske" kafe, ne samo u služenju već i u pripremi.
"Srpska kafa"
Možda vas zanima:

Apsolutno SVI GREŠIMO U OVOME kada kuvamo TURSKU KAFU: Ovako se PRAVILNO priprema, caka je u jednom JEDNOSTAVNOM TRIKU
Kažu naše mame i bake svojim naslednicama često da kad nauče da kuvaju tursku kafu - mogu i da se udaju. Iako nije neka prevelika nauka, ili pak ozbiljna kulinarska veština, ne polazi svakom od ruke da napravu dobru kafu.

CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
Možda vas zanima:

Apsolutno SVI GREŠIMO U OVOME kada kuvamo TURSKU KAFU: Ovako se PRAVILNO priprema, caka je u jednom JEDNOSTAVNOM TRIKU
Kažu naše mame i bake svojim naslednicama često da kad nauče da kuvaju tursku kafu - mogu i da se udaju. Iako nije neka prevelika nauka, ili pak ozbiljna kulinarska veština, ne polazi svakom od ruke da napravu dobru kafu.

CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
Možda vas zanima:

Apsolutno SVI GREŠIMO U OVOME kada kuvamo TURSKU KAFU: Ovako se PRAVILNO priprema, caka je u jednom JEDNOSTAVNOM TRIKU
Kažu naše mame i bake svojim naslednicama često da kad nauče da kuvaju tursku kafu - mogu i da se udaju. Iako nije neka prevelika nauka, ili pak ozbiljna kulinarska veština, ne polazi svakom od ruke da napravu dobru kafu.

CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
„Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da ‘stane’, a zatim je razliti u šoljice i služiti.“
"Turska kafa"
„Ova kafa se najviše pije u Bosni, a spravlja se ovako: staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno.“
Da je bilo nešto posebno u mlinovima za kafu koje je nekada svaka kuća imala i opojnoj aromi koja se širila potvrđuje i ovaj stari kuvar u kome se navodi važnost mlevenja kafe pre kuvanja.
„Da bi kuvana kafa bila ukusna, potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena, ali ne prepržena. Druga važna stvar je da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja.
I treće, voda treba dobro da provri, a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog ne sme ponovo da se upotrebi.“
(hellomagazin)

MISTERIJA BEOGRADSKIH KLUBOVA: Zašto legenda tvrdi da duh kneza Mihaila luta oko Kalemegdana i gde je zaista ubijen?
Kultna lokacija noćnog života krije urbanu priču: Otkrivamo zašto se priča o atentatu povezuje sa centrom grada, iako se dogodio u Košutnjaku.

Ovo je najposebnije srpsko selo u kom se rađaju riđa deca: Tvrde da je u njemu kralj Milutin zakopao blago i da sledeći znaci to i dokazuju
Štava – selo gde je vreme stalo, a istorija šapuće kroz kamen i riđu kosu meštana

Potekao iz plemenite srpske porodice, kad je u 12. godini poturčen bližnjima život pretovrio u pakao: Spalio mošti Svetog Save, pa od Boga dobio lekciju
Sinan-paša zaboravio je na svoj korene i činio je sve da unišiti srpski narod

Tvrđava na Avali dignuta u vazduh: Da li je uništen zbog spomenika ili da bi se nešto sakrilo zauvek?
Na najvišem vrhu Avale nekada je stajala srednjovekovna tvrđava Žrnov, koju su Srbi gradili na rimskim temeljima, a kasnije proširili Osmanlije. U septembru 1934. godine, grad je srušen da bi na se na tom mestu podigao Spomenik Neznanom junaku.

Sveštenik otkrio tajnu zagrobnog života: Raj i pakao nisu ono što ste do sada mislili
Ruski sveštenik kaže da se u Svetom pismu raj spominje tri puta, a pakao samo dva, te da s razumevanjem treba da čitamo svaki redak
Komentari(0)