OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.

Priprema kafe:
- Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena. Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja. I treće, da voda dobro provri a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti".
Možda vas zanima:

NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.

ŠOKIRAĆE VAS SAZNANJE, SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Da li znate zašto se uz kafu uvek služi voda? Ne, nije za piće
Iako se "ležerno ispijanje kafe" pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka.
Možda vas zanima:

NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.

ŠOKIRAĆE VAS SAZNANJE, SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Da li znate zašto se uz kafu uvek služi voda? Ne, nije za piće
Iako se "ležerno ispijanje kafe" pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka.
Možda vas zanima:

NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.

ŠOKIRAĆE VAS SAZNANJE, SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Da li znate zašto se uz kafu uvek služi voda? Ne, nije za piće
Iako se "ležerno ispijanje kafe" pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka.
A razlika između srpske i turske kafe, nije samo u načinu služenja, već i u pripremi. Evo šta kaže Kuvar iz 1967. godine:
Srpska crna kafa
- Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da 'stane' a zatim je razliti u šoljice i služiti.
Turska kafa
- Ova kafa se najviše pije u Bosni a priprema se ovako: Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Odlučio je da se zamonaši kada se spasio streljanja! Živeo je na litici i govorio da je poslednji izdanak Nemanjića
Otac Stefan sebe je smatrao poslednjim izdankom svete loze Nemanjića

1988. GODINE, NA TROMEĐI BIH, CRNE GORE I SRBIJE, LOVCI SU U ČOPORU VUKOVA NAŠLI DETE: Evo šta se posle desilo sa NJIM!
Taman kada je započela njegova socijalizacija, desio se građanski rat...

On je sve vreme bio tajni agent Izi: Godinama smo ga slušali, a onda je otišao u Hilandar
Tajnom agentu Iziju glas je davao glumac Lazar Dubovac.

Zdrav kao dren, opojan kao rakija: Tajna zaboravljene drenovače
U narodnoj medicini se uzimala na kašičicu, danas je retkost: rakija od drenjina krije moćan ukus i lekovitu simboliku.

TAJNA UZUN MIRKOVE ULICE: Zašto je ovo jedna od najvažnijih ulica u Beogradu!
Skoro 50 godina pre Karađorđa, ova čast je ukazana jednom drugom vojnom zapovedniku
Komentari(0)