OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.

Priprema kafe:
- Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena. Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja. I treće, da voda dobro provri a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti".
Možda vas zanima:

NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.

ŠOKIRAĆE VAS SAZNANJE, SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Da li znate zašto se uz kafu uvek služi voda? Ne, nije za piće
Iako se "ležerno ispijanje kafe" pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka.
Možda vas zanima:

NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.

ŠOKIRAĆE VAS SAZNANJE, SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Da li znate zašto se uz kafu uvek služi voda? Ne, nije za piće
Iako se "ležerno ispijanje kafe" pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka.
Možda vas zanima:

NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.

ŠOKIRAĆE VAS SAZNANJE, SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Da li znate zašto se uz kafu uvek služi voda? Ne, nije za piće
Iako se "ležerno ispijanje kafe" pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka.
A razlika između srpske i turske kafe, nije samo u načinu služenja, već i u pripremi. Evo šta kaže Kuvar iz 1967. godine:
Srpska crna kafa
- Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da 'stane' a zatim je razliti u šoljice i služiti.
Turska kafa
- Ova kafa se najviše pije u Bosni a priprema se ovako: Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

MISTERIJA BEOGRADSKIH KLUBOVA: Zašto legenda tvrdi da duh kneza Mihaila luta oko Kalemegdana i gde je zaista ubijen?
Kultna lokacija noćnog života krije urbanu priču: Otkrivamo zašto se priča o atentatu povezuje sa centrom grada, iako se dogodio u Košutnjaku.

Ovo je najposebnije srpsko selo u kom se rađaju riđa deca: Tvrde da je u njemu kralj Milutin zakopao blago i da sledeći znaci to i dokazuju
Štava – selo gde je vreme stalo, a istorija šapuće kroz kamen i riđu kosu meštana

Potekao iz plemenite srpske porodice, kad je u 12. godini poturčen bližnjima život pretovrio u pakao: Spalio mošti Svetog Save, pa od Boga dobio lekciju
Sinan-paša zaboravio je na svoj korene i činio je sve da unišiti srpski narod

Tvrđava na Avali dignuta u vazduh: Da li je uništen zbog spomenika ili da bi se nešto sakrilo zauvek?
Na najvišem vrhu Avale nekada je stajala srednjovekovna tvrđava Žrnov, koju su Srbi gradili na rimskim temeljima, a kasnije proširili Osmanlije. U septembru 1934. godine, grad je srušen da bi na se na tom mestu podigao Spomenik Neznanom junaku.

Sveštenik otkrio tajnu zagrobnog života: Raj i pakao nisu ono što ste do sada mislili
Ruski sveštenik kaže da se u Svetom pismu raj spominje tri puta, a pakao samo dva, te da s razumevanjem treba da čitamo svaki redak
Komentari(0)