CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
Ispijanje gorke kafe je za većinu veliko razočarenje, ali sa takvim ukusom dan mora da traje. Na sreću, ukus kafe možete poboljšati prstohvatom soli, piše Bon Apetit. Osim što će smanjiti gorčinu, a samim tim i potrebu za nezdravim šećerom, pa čak i mlekom, kafa će imati bolji ukus.
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
Možda vas zanima:
OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
Tajna u šoljici: kako se iz kafe čita sudbina
Nekada, a ponegde i danas, domaća kafa nije bila samo piće koje ugreje i razbudi. Ona je bila povod za okupljanje, razgovor i – gatanje. Gledanje u šolju bilo je omiljeno među ženama, naročito na selima, posle ručka ili u dugim zimskim večerima, kada bi se oko stola okupilo društvo željno i priče i malo mistike.
Možda vas zanima:
OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
Tajna u šoljici: kako se iz kafe čita sudbina
Nekada, a ponegde i danas, domaća kafa nije bila samo piće koje ugreje i razbudi. Ona je bila povod za okupljanje, razgovor i – gatanje. Gledanje u šolju bilo je omiljeno među ženama, naročito na selima, posle ručka ili u dugim zimskim večerima, kada bi se oko stola okupilo društvo željno i priče i malo mistike.
Možda vas zanima:
OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
Tajna u šoljici: kako se iz kafe čita sudbina
Nekada, a ponegde i danas, domaća kafa nije bila samo piće koje ugreje i razbudi. Ona je bila povod za okupljanje, razgovor i – gatanje. Gledanje u šolju bilo je omiljeno među ženama, naročito na selima, posle ručka ili u dugim zimskim večerima, kada bi se oko stola okupilo društvo željno i priče i malo mistike.
Međutim, prirodna gorčina kafe se često pojačava dužim kuvanjem, suviše finim mlevenjem zrna ili kada je mlevena kafa oksidirala ili ustajala. Ovde sol dolazi u igru. Joni natrijuma iz soli vezuju se za receptore soli na našem jeziku, u suštini blokirajući naš mozak da percipira gorak ukus i poboljšavajući našu percepciju drugih ukusa poput slatkoće.
Prema rečima gastroenterologa Altona Brauna, savršena mera je četvrtina kašičice soli i dve kašike mlevene kafe na veliku šolju vode. Naravno, ako vam je njegova preporuka o količini kafe prevelika, prilagodite je svom ukusu. Šta ti treba? Samo kafa i so
Naime, u gorku kafu samo stavite so i promešajte. Sol se na čudan način vezuje za pupoljke ukusa koji otkrivaju gorčinu i sprečavaju ih da rade svoj posao. Možda ćete osetiti blagi prizvuk slanosti, ali ako više volite slano od gorkog, ovaj trik je idealan za vas.
LEK IZ DOLINE LJUBAVI: Zaboravljeni recept za sirup od jorgovana i kako su ga žene koristile za lečenje štitne žlezde
Jorgovan (Syringa vulgaris) je za Srbe simbol najveće ljubavi, zahvaljujući legendi o Jeleni Anžujskoj. Međutim, osim romantične priče, ovaj mirisni cvet krije i izuzetna lekovita svojstva. Otkrivamo zašto su žene u narodnoj medicini koristile sirup i tinkture od jorgovana za lečenje hroničnih bolesti i poboljšanje disajnih puteva.
AKO JEDNOM ODETE KOD NEKOG NA SLAVU, OVO NIKAKO NE SMETE DA URADITE! Etnolog Vesna tvrdi: "To je STRAŠNO!"
Kako je objasnila, svaki domaćin bi trebalo da se "otvori" kada je u pitanju slava
Pre 138 godina Tesla osmislio izum bez kojeg danas ne možemo: Srpski genije osvetlio planetu, a sam umro u hotelu, evo šta je rekao kada je posetio Beograd
Nikola Tesla je 22. oktobra 1887 prijavio izum koji je promenio svet - višefaznu naizmeničnu struju, temelj moderne električne energije.
Najpoznatiji srpski gorštak podelio potresnu sliku: Luki tuga u očima, a na njoj je ON - "neko s neba gleda sve"
Imao je samo 7 godina kada mu je preminuo otac
Komentari(0)