CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
Ispijanje gorke kafe je za većinu veliko razočarenje, ali sa takvim ukusom dan mora da traje. Na sreću, ukus kafe možete poboljšati prstohvatom soli, piše Bon Apetit. Osim što će smanjiti gorčinu, a samim tim i potrebu za nezdravim šećerom, pa čak i mlekom, kafa će imati bolji ukus.
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
Možda vas zanima:
OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
Tajna u šoljici: kako se iz kafe čita sudbina
Nekada, a ponegde i danas, domaća kafa nije bila samo piće koje ugreje i razbudi. Ona je bila povod za okupljanje, razgovor i – gatanje. Gledanje u šolju bilo je omiljeno među ženama, naročito na selima, posle ručka ili u dugim zimskim večerima, kada bi se oko stola okupilo društvo željno i priče i malo mistike.
Možda vas zanima:
OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
Tajna u šoljici: kako se iz kafe čita sudbina
Nekada, a ponegde i danas, domaća kafa nije bila samo piće koje ugreje i razbudi. Ona je bila povod za okupljanje, razgovor i – gatanje. Gledanje u šolju bilo je omiljeno među ženama, naročito na selima, posle ručka ili u dugim zimskim večerima, kada bi se oko stola okupilo društvo željno i priče i malo mistike.
Možda vas zanima:
OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
Tajna u šoljici: kako se iz kafe čita sudbina
Nekada, a ponegde i danas, domaća kafa nije bila samo piće koje ugreje i razbudi. Ona je bila povod za okupljanje, razgovor i – gatanje. Gledanje u šolju bilo je omiljeno među ženama, naročito na selima, posle ručka ili u dugim zimskim večerima, kada bi se oko stola okupilo društvo željno i priče i malo mistike.
Međutim, prirodna gorčina kafe se često pojačava dužim kuvanjem, suviše finim mlevenjem zrna ili kada je mlevena kafa oksidirala ili ustajala. Ovde sol dolazi u igru. Joni natrijuma iz soli vezuju se za receptore soli na našem jeziku, u suštini blokirajući naš mozak da percipira gorak ukus i poboljšavajući našu percepciju drugih ukusa poput slatkoće.
Prema rečima gastroenterologa Altona Brauna, savršena mera je četvrtina kašičice soli i dve kašike mlevene kafe na veliku šolju vode. Naravno, ako vam je njegova preporuka o količini kafe prevelika, prilagodite je svom ukusu. Šta ti treba? Samo kafa i so
Naime, u gorku kafu samo stavite so i promešajte. Sol se na čudan način vezuje za pupoljke ukusa koji otkrivaju gorčinu i sprečavaju ih da rade svoj posao. Možda ćete osetiti blagi prizvuk slanosti, ali ako više volite slano od gorkog, ovaj trik je idealan za vas.
Tito bez Milke nije leteo, bila je njegova lična stjuardesa, ali i žena koja je čuvala tajne: "Stajala sam iznad Jovanke kad su je isekli nožem u avionu"
Jovanka Broz, prva dama SFRJ, provela je decenije u relativnom siromaštvu, a stjuardesa Milka Jakulić otkriva dirljive trenutke iz njenog života.
Jedan uređaj u kući svi bacamo, a on sadrži u sebi ČISTO ZLATO: Parice mogu da vam kaplju, ako znate za ovu stvar
Uprkos tome, čak 80% elektronskih otpada nikada ne stigne do strukturisanog reciklažnog sistema
Jedan zaboravljeni napitak čisti creva kao rukom i vraća energiju: Pijte ga svaki dan, bolji je i od probiotika
Napitak koji je (pre)dugo bio zanemaren
PUCNJI U KOŠUTNJAKU ZAUSTAVILI SU SRBIJU Knez Mihailo ubijen tokom šetnje, a njegovo telo je BRUTALNO ISKASAPLJENO
Knez Mihailo Obrenović jedan je od najznačajnijih srpskih vladara. Na prestolu Kneževine Srbije sedeo je u dva navrata - od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. Prvi put nakon smrti svog brata Milana, a drugi put nakon smrti svog oca Miloša.
DA LI JE OVO NAJSMEŠNIJA SCENA U ISTORIJI SLAGALICE? Srbija i dan danas PLAČE, SPREMITE SE (VIDEO)
Podsetimo se jedne od možda najsmešnijih situcija u istoriji ovog kviza
Komentari(0)