SRPSKA VEROVANJA Evo šta TRUDNICA nikako NE SME, a šta sledi kad se DETE rodi, ako se poštuju običaji!

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Narodni običaji kod Srba vezani za novorođenčad, porodilje i trudnice su bogati i raznovrsni. Danas se manje obraća pažnja na ova verovanja ali su još uvek prisutna u našem narodu, naročito u određenim krajevima Srbije, gde se veoma vodi računa da sve bude kao što tradicija nalaže.

SRPSKA VEROVANJA Evo šta TRUDNICA nikako NE SME, a šta sledi kad se DETE rodi, ako se poštuju običaji!
Shutterstock

Običaji vezani za trudnice:

Na primer, za trudnice je važilo izbegavanje poseta kućama u kojima leži mrtav čovek, izbegavanje gledanja u vatru kako dete ne bi imalo crvenilo lica, ili čak rasparivanje spavaćice kako bi se lakše porodila. Smatralo se da ako trudnica vidi zmiju, da će dete imati pege, a ako nešto ukrade pa se nakon toga dodirne, da će dete na tom mestu imati beleg.

Dolazak novorođenčeta je takođe imao svoje posebne običaje koji se i danas poštuju u nekim krajevima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon rođenja, novorođenče se kupa. Smatralo se da je ovo je važan trenutak u životu deteta i da simbolizuje čišćenje i obnavljanje.
U nekim krajevima, bebu su prvi put kupali u posebnoj vodi u kojoj su bile potopljene lekovite biljke da bi dete bilo zdravo.

Tradicionalno, novorođenčetu su se darivali zlatnici ili srebrnjaci. Ovo je gest ljubavi i želje za blagostanjem deteta.

Kada se beba prvi put donese kući, običaj je bio da je neko od starijih članova porodice prenese preko praga. Ovo simbolizuje prelazak iz jednog stanja u drugo.

Bebi se često stavljao zlatnik oko vrata. Ovo je tradicionalan običaj koji se praktikuje kao zaštita od uroka i zlih sila.

Beba se nije iznosila iz kuće do 40 dana. Na vrata sobe u kojoj boravi vezivao se crven konac da je štiti od uroka.

Pupčana vrpca se često čuvala kao suvenir. Neki su je čuvali kao amajliju, a u nekim krajevima je korišćena tokom različitih rituala.

Sve ovo su običaji koji oslikavaju bogatu srpsku tradiciju i kulturu, mada sve manje, mnogi od ovih običaja se još uvek poštuju u pojedinim krajevima Srbije.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading