Borko otkriva tajnu rakije viljamovke koja je među najboljim na svetu, ovaj domaćin ima 5.000 stabala krušaka od koje se pravi

Mora da odleži najmanje tri godine, samo onda je pravo dobra

viljamovka
rina

 Da se srpska žestoka pića visoko kotiraju na eminentnim svetskim rang listama odavno je poznato, stoga prestižna priznanja ni ove godine nisu izostala. Taste atlas je objavio listu najboljih žestina na svetu, a od četiri srpska pića, dva su završila u top 10. Viljamovka je zauzela lepo šesto mesto, a odmah iza nje na sedmom je dunjevača.

Visoko pozicinirana viljamovka prava je kraljica među žestokim pićima, koja rame uz rame stoji sa meksičkom tekilom i škotskim viskijem. Međutim, ne bi je bilo da nema istoimene kruške od koje se i pravi. Borko Karadžić iz dragačevskog sela Goračići ovo voće uzgaja na šest ipo hektara i ima oko 5.000 stabala.

viljamovka rina

- Na viljamovci treba voditi računa i o rodu ali i o voćnjaku, da se održava u kondiciji kako bi svake godine dobro rađao, jer ako ako ne vodimo računa može doći od toga da rod ne bude prikadan, odnosno ne bude adekvatan sledeće sezone. Zasad kruške je kao član porodice, morate da vodite računa, da se neguje i pazi. Svakom stablu treba posebno prići i na svoj način obraditi, jer svakom treba posebna nega, kao detetu, kaže za RINU Borko.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovaj domaćin godinama se bavi i prozvodnom rakije koja je dostigla veliku slavu. Mada, i pre eminetnog časopisa Srbi su viljamovku odavno uvrstili među svoja omiljena i najbolja pića. Ipak, proces proizvodnje rakije od ove vrste kruške nije jednostavan, a ni kratak.

- Viljamovka odležava najmanje tri godine i čeka put do konzumenata na svetsko tržište. Iz mog podruma rakija nikada nije izašla mladja od tri godine i obišla je sve kontinente, nema države gde se ne pije i sama potvrda tome je velika potražnja na domaćem i stranom tržištu, dodaje Borko.

Ono što je svim proizvođačima drago, jeste činjenica da je rakija od kruške viljamovke osim brojnih priznanja dobijenih za nebrojeno mnogo kafanskih stolova, sada redovna dobija i ova svetska.

Ruskinja živela 9 meseci u Beogradu pa pobrojala šta joj je sve smeta kod Srba: "Hrana je užasna, sve u prodavnicama je upitno i po MENTALITETU UOPŠTE NISMO ISTI!"

Ruskinja živela 9 meseci u Beogradu pa pobrojala šta joj je sve smeta kod Srba: "Hrana je užasna, sve u prodavnicama je upitno i po MENTALITETU UOPŠTE NISMO ISTI!"

Zanimljivosti

18:00

28 februar, 2024

Jedna Ruskinja je na Telegram kanalu po stavkama opisala šta joj se posle devet meseci života u Srbiji nije dopalo ovde. Ona je istakla da su to stvari zbog kojih je njoj život ovde bio jako težak i to sve podleila u grupa sa više od 40.000 ljuda u kojoj su mahom njeni zemljaci, ali ipak, mnogi Rusi se nisu složili sa njenim stavom.

satelit

Luča leti u svemir: Prvi crnogorski satelit biće lansiran sa kosmodroma u Rusiji i doneće podatke značajne za čovečanstvo, mladi inovatori nadmašili sva očekivanja

Zanimljivosti

13:00

28 februar, 2024

Za mlade i talentovane inovatore iz Podgorice više ni nebo nije granica, jer su oni medju prvima u regionu osmislili satelit koji će poleteti u svemir, a kom su dali ime "Luča". Okupljeni u organizaciji Montenegro Space Research mladi inovatori su uspešno prevazišli sve prepreke i sada su u toku finalni radovi kako bi sve bilo spremno za prvi let.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading