Borko otkriva tajnu rakije viljamovke koja je među najboljim na svetu, ovaj domaćin ima 5.000 stabala krušaka od koje se pravi

Mora da odleži najmanje tri godine, samo onda je pravo dobra

viljamovka
rina

 Da se srpska žestoka pića visoko kotiraju na eminentnim svetskim rang listama odavno je poznato, stoga prestižna priznanja ni ove godine nisu izostala. Taste atlas je objavio listu najboljih žestina na svetu, a od četiri srpska pića, dva su završila u top 10. Viljamovka je zauzela lepo šesto mesto, a odmah iza nje na sedmom je dunjevača.

Visoko pozicinirana viljamovka prava je kraljica među žestokim pićima, koja rame uz rame stoji sa meksičkom tekilom i škotskim viskijem. Međutim, ne bi je bilo da nema istoimene kruške od koje se i pravi. Borko Karadžić iz dragačevskog sela Goračići ovo voće uzgaja na šest ipo hektara i ima oko 5.000 stabala.

viljamovka rina

- Na viljamovci treba voditi računa i o rodu ali i o voćnjaku, da se održava u kondiciji kako bi svake godine dobro rađao, jer ako ako ne vodimo računa može doći od toga da rod ne bude prikadan, odnosno ne bude adekvatan sledeće sezone. Zasad kruške je kao član porodice, morate da vodite računa, da se neguje i pazi. Svakom stablu treba posebno prići i na svoj način obraditi, jer svakom treba posebna nega, kao detetu, kaže za RINU Borko.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovaj domaćin godinama se bavi i prozvodnom rakije koja je dostigla veliku slavu. Mada, i pre eminetnog časopisa Srbi su viljamovku odavno uvrstili među svoja omiljena i najbolja pića. Ipak, proces proizvodnje rakije od ove vrste kruške nije jednostavan, a ni kratak.

- Viljamovka odležava najmanje tri godine i čeka put do konzumenata na svetsko tržište. Iz mog podruma rakija nikada nije izašla mladja od tri godine i obišla je sve kontinente, nema države gde se ne pije i sama potvrda tome je velika potražnja na domaćem i stranom tržištu, dodaje Borko.

Ono što je svim proizvođačima drago, jeste činjenica da je rakija od kruške viljamovke osim brojnih priznanja dobijenih za nebrojeno mnogo kafanskih stolova, sada redovna dobija i ova svetska.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading