DREVNI OBIČAJ: Zašto se BURMA nosi na levoj ruci?

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Simbolika koja ima značaj dan-danas

DREVNI OBIČAJ: Zašto se BURMA nosi na levoj ruci?
Shutterstock

Tradicija stavljanja burme datira još iz drevnog Egipta. Arheolozi su pronašli dokaze ispisane hijeroglifima da mlade nose prstenje. Stari Egipćani su prvi nosili burme kao simbol večnosti. Verovali su da postoji osetljiv nerv koji ide od četvrtog prsta leve ruke direktno do srca – centra naših emocija.

 

Ako na tom prstu nosite burmu, ljubav između vas i vašeg supružnika će trajati zauvek. Stari Grci i stari Rimljani su iz sličnog razloga stavljali burmu na levi domali prst. Verovali su da vena amoris (od latinskog - vena ljubavi) ide od tog prsta pravo do srca.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako ni takav nerv ni takva vena ne postoje, mnoge zemlje su nastavile ovu drevnu tradiciju. S druge strane, u nekim kulturama burma se stavlja na desnu ruku, na primer, u Danskoj, Poljskoj i na Kubi. Takođe, nekada su burmu nosile samo žene, muškarci ne.

Počeli su da ga stavljaju na domali prst tokom Drugog svetskog rata kada su se podsetili na žene i decu koji su ih čekali kod kuće, prenosi Reader's Digest.

 

Prema staroj kineskoj teoriji, svaki prst na ruci simbolizuje nekoga, bilo članove porodice ili sebe. Domali prst simbolizira muža i ženu, dok palac simbolizira roditelje, kažiprst simbolizira braću i sestre, mali prst simbolizira đecu, a srednji prst simbolizira nas.

(24sata.hr)

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading