NIKOLA TESLA JE DOBRO POZNAT ŠIROM SVETA: Malo se zna o njegovoj porodici, imao je 3 sestre, a njihove SUDBINE su potresne!

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Čuveni srpski naučnik, Nikola Tesla, rođen je u Smiljanu u Lici na današnji dan 1856. godine. Njegov otac Milutin i majka Georgina imali su petoro dece, a Nikola je rođen četvrti.

NIKOLA TESLA JE DOBRO POZNAT ŠIROM SVETA: Malo se zna o njegovoj porodici, imao je 3 sestre, a njihove SUDBINE su potresne!
Lepote Srbije/K.R.

Najstarije dete bio je njegov brat Dante, koji je tragično izgubio život kada je Nikola imao 5 godina. Dane je tada pao sa kola i nastradao, a mnogi su verovali da je to bio razlog zašto je Milutin, pravoslavni sveštenik, bio strog prema Nikoli i nije hteo da mu dozvoli da ode u tehničku školu daleko od kuće.

Osim brata Nikola je imao i tri sestre. Angelina i Milka bile su starije od njega, a tu je bila i najmlađa devojčica Marica. O njima se malo zna, iako je Nikola porodici doneo čast i svetsku slavu.

Angelina Tesla

Najstarija Teslina sestra Angelina bila je udata za protu Nikolu Trbojevića i sa njima je imala petoro dece – Uroša, Petra, Nikolu, Maricu i Milicu. Svi su završili fakultete, a četvoro su postali doktori nauka!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NIKOLA TESLA JE DOBRO POZNAT ŠIROM SVETA: Malo se zna o njegovoj porodici, imao je 3 sestre, a njihove SUDBINE su potresne! Profimedia

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

O njenom životu ne zna se mnogo osim da je umrla 1931. godine i da je, zajedno sa suprugom, sahranjena u zaseoku Bezbradice, kod Kistanja, u severnoj Dalmaciji gde joj je živela ćerka Marica, udata za bogatog trgovca Nika Jankovića.

Angelinin sin Petar postao je arhimandrit šišatovački, nakon monašenja poznat kao Petronije. Studirao je pravo koje je i doktorirao, kao i teologiju. Održavajući porodičnu tradiciju, i on je vodio prepisku sa ujakom iz Amerike, ali ta pisma nisu sačuvana jer su izgorela u manastirskoj biblioteci tokom Drugog svetskog rata.

Angelinin drugi sin Nikola otišao je u Ameriku gde je bio poznat kao Nikolas Terbo. Kao i ujak po kome je dobio ime i on se pokazao kao veoma talantovan za tehniku i inovacije. Bio je matematičar i pronalazač, a iza njega je ostalo više od 120 patenata, uglavnom u automobilskoj industriji.

Bio je u kontaktu sa ujakom i često mu i pozajmljivao novac jer je stariji Tesla stalno bio na ivici bankrota.

Nikolasov sin Vilijem Terbo takođe je bio izumitelj, radio je u Los Angelesu u području svemirske i raketne industrije. Trudio se da očuva sećanje na svog dedu po ocu, pa je bio i izvršni direktor Teslinog društva u SAD i čest učesnik međunarodnih skupova u Teslinu čast. Umro je 14. avgusta 2018. u 89. godini kao poslednji od porodice koji je lično poznavao Nikolu Teslu (sa kojim se susreo kao dečak).

Milka Tesla

Ne zna se tačan datum rođenja Tesline sestre Milke. Poznato je da je to bilo 1852. u Senju i da je prvo bila udata za izvesnog sveštenika Voju Glumčića i da se nakon njegove smrti 1892. preudala. Iz prvog braka za koji kažu da je bio veoma loš, Milka je imala ćerku Ginu koja je takođe bila udata za sveštenika.

NIKOLA TESLA JE DOBRO POZNAT ŠIROM SVETA: Malo se zna o njegovoj porodici, imao je 3 sestre, a njihove SUDBINE su potresne! Profimedia
 

Marica Tesla

O Marici je sačuvano mnogo više podataka. Ona se udala se za protu Nikolu Kosanovića sa kojim je rodina četiri sina. Ostala je udovica u 41. godini i sama je podizala decu, i polazala se kao izuzetno sposobna žena.

Kažu da je imala talenta za matematiku, da je divno recitovala stihove iz svetske književnosti koje je znala napamet, kao i da je govorila četiri strana jezika. Bavila se publicistikom i bila dopisnik nekoliko listova. Vodila je intenzivnu prepisku sa bratom Nikolom i upravo ona ga je zastupala na svečanoj akademiji, 28. maja 1936. godine na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu povodom njegovog osamdesetog rođendana.

NIKOLA TESLA JE DOBRO POZNAT ŠIROM SVETA: Malo se zna o njegovoj porodici, imao je 3 sestre, a njihove SUDBINE su potresne! Profimedia
 

Umrla je u osamdesetoj godini 1938. godine. Sahranjena je u Zagrebu.

Marica je uspela da svim sinovima obezbedi visoko obrazovanje. Za Dragišu se zna samo da je bio je austrougarski pukovnik, a za Ljubišu da je bio ekonomista. Milutin je bio doktor i proslavio se kao lekar koji pomaže sirotinju, obilazi nemoćne i nesebično brine o svima. Poginuo je 1941. prilikom bombardovanja Sarajeva gde je bio raspoređen kao rezervni sanitetski kapetan.Maricin najmlađi sin Sava Kosanović bio je čuveni pravnik, ali i političar, publicista i diplomata. Posle puča 27. marta 1941. bio je ministar snabdevanja u vladu Dušana Simovića. Od 1942. do 1944. je živeo u emigraciji u Americi, gde je i upoznao svog ujaka Nikolu.

Podržavao je Narodnooslobodilački pokret, pa je od marta 1945. bio je ministar informacija u vladi Josipa Broza Tita, a od 1946. ambasador u SAD, a potom i u Meksiku. Od 1953. godine do smrti bio je član Saveznog izvršnog veća. Upravo je Sava bio taj koji je pronašao telo Nikole Tesle u hotelskoj sobi 7. januara 1943. O tome je pisao u svojim uspomenama:

– Kada sam 7. januara 1943. ujutro ušao u Teslinu sobu, s jednim bliskim prijateljem, Tesla je ležao mrtav. Još mršaviji i bleđi malo zgrčen, sa zaleđenim sažaljivim izrazom, gotovo osmehom na licu.

Na velikom okruglom stolu stajala je jedna otvorena metalna kutija, kakvih je mnogo imao, sa pismima i izvučenom slikom, poslednjom Teslinom, u grupi posetilaca 1942. godine.

Zahvaljujući Savi kao jedinom nasledniku u Americi, sva lična zaostavština Nikole Tesle je doneta u Beograd gde je formiran Muzej Nikole Tesle. Nijedan od Maricinih sinova se nije ženio pa je ova grana porodice ostala bez potomaka.

(Istorijski zabavnik)

Tagovi:

Komentari(0)

Loading