RADILI STE U NEMAČKOJ 5 GODINA Evo sa kolikom penzijom se vraćate u Srbiju

A kolikoj se mesečnoj apanaži onda možete nadati? Portal Fenix-magazin.de pojašnjava da ne postoji zakonski minimalna penzija. Što su prihodi veći, prirodno, to su veći doprinosi koje plaćate u penzijsko osiguranje a time i broj bodova za penziju

novac
unsplash

Za samo pet godina rada u Nemačkoj možete da zaradite penziju. Naravno neće biti velika ali to je manji problem od toga što ćete na nju morati da čekate. Taj novac počinje da vam se isplaćuje tek kada ispunite uslove za starosnu penziju.

A kolikoj se mesečnoj apanaži onda možete nadati? Portal Fenix-magazin.de pojašnjava da ne postoji zakonski minimalna penzija. Što su prihodi veći, prirodno, to su veći doprinosi koje plaćate u penzijsko osiguranje a time i broj bodova za penziju.

Ali računica ide otprilike ovako – ako u jednoj godini zaradite točna onoliko koliko prosečno zarađuje nemački radnik, to će vam doneti jedan penzijski poen.

Za 2023. ta prosečena bruto plata iznosi 43.142 evra na zapadu zemlje i i 41.967 evra na istoku.

Za svaki penzijski poen stiče se pravo na tzv. vrednost mirovine. To trenutno iznosi 36,02 evra na zapadu i 35,52 evra na istoku (od juna 2023.).

Ako ste pet godina zarađivali prosečan prihod na zapadu, sakupili ste pet bodova i trenutna vrednost penzije bi iznosila 180 evra.

Taj novac počinjete da dobijate kada napunite 65 godina života, trenutno, ali će se ta granica do 2031. pomeriti do 70 godina.

U Srbiji minimum vremena u kojem se redovno mora uplaćivati penzijsko osiguranje je 15 godina, a u starosnu penziju se ide trenutno sa 65 godina. Najniži iznos penzije je u martu bio 175 evra, a prosečna (sa punim stažom) oko 340 evra, podaci su Fonda PIO.

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

Zanimljivosti

16:00

25 maj, 2024

Čajetina - Najpoznatiji dečko sa sela u Srbiji, Luka Crepuljarević iz zlatiborskog Semegnjeva, oduševio je čitav region, ali i sve naše ljude koji žive širom planete svojim stavovima, rumenim obrazima i širokim osmehom. On je odlučio da se vrati na očevo imanje, nakon što mu je umrla baka koju je mnogo voleo i baš zbog nje i svog oca koji takođe nije među živima, odlučio je da nikako ne sme dopustiti da, kako je rekao, njihove livade pasu tuđe ovce.

KO JE BIO TITO Hrvat, Jugosloven ili neko treći?

KO JE BIO TITO Hrvat, Jugosloven ili neko treći?

Zanimljivosti

21:00

24 maj, 2024

Josip Broz Tito (Kumrovec, 7. maja 1892. – Ljubljana, 4. maja 1980.), jugoslovenski revolucionar, vojskovođa i državnik. Smatra se jednim od najvažnijih ličnosti 20. veka i uopšte istorije na prostorima bivše Jugoslavije. Za vreme svoje političke karijere bio je veoma popularna i cenjena ličnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Iako je umro 1980. godine, Josip Broz Tito i danas intrigira mnoge.

Komentari(0)

Loading