Zbog čega ljudi sve češće stavljaju kašiku šećera u svoje dvorište? Savet koji se širi internetom velikom brzinom

Izvor: Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Razlog će vas oduševiti

šećer
Shutterstock

Jeste li znali da su trećinu hrane koju jedemo oprašile pčele i da su one zapravo zaslužne za hranjenje 90 posto svetske populacije? Zbog toga britanski prirodnjak Dejvid Atenboro savetuje da se u svakom dvorištu treba naći kašika šećera kako bi se pčele mogle da se nahrane i dobiju energiju da se vrate do svoje košnice.

Naime, pčele često znaju da se umore pa nemaju snage da se vrate se do košnice zbog puta koji su prevalile. Kada bi pčele nestale iz našeg ekološkog sistema, čovečanstvo bi imalo ozbiljan problem, ali to, nažalost, radimo svakodnevno koristeći se pesticidima, ali za izumiranje pčela kriva je i urbanizacija kao i klimatske promene zbog kojih se broj pčela drastično smanjuje.

pčele Shutterstock
 

- Kada bi pčele nestale s planete, ljudima bi ostalo samo četiri godine života - rekao je svojevremeno Atenboro, piše Mirror.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stoga, ako ne želite da se to dogodi, a ako u vašem vrtu viđate ove zujalice, pomešajte kašiku šećera sa kašikom vode i ostavite im na vidljivom mestu. Mešavina šećera i vode rehidriraće će ih i dati im potrebnu energiju da nastave sa svojim poslom koji je za sve od životne važnosti.

vila

Vile sa Radana: Da li još uvek čuvaju blago i igraju vilinska kola?

Zanimljivosti

15:00

29 septembar, 2025

Na jugu Srbije, između Lebana i Bojnika, Kuršumlije i Prokuplja, prostire se planina Radan – krajolik ispresecan gustim šumama, bistrim izvorima i tihim selima. Ali Radan nije poznat samo po prirodnim lepotama i čuvenoj Đavoljoj varoši, ovo je i planina obavijena legendama, naročito o vilama, koje narod i danas pominje s poštovanjem.

rakija

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice

Zanimljivosti

10:00

29 septembar, 2025

U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.

Komentari(0)

Loading