Srbi idu da rade u Dubai, a Indijci i Pakistanci služiće vas na Jadranu: Sezonski radnici dočekali svojih pet minuta, plata konobara i kuvara 700 i 800 evra uz obezbeđen smeštaj i hranu
Primetno je da sezonski radnici koji su ranijih godina išli da rade u Crnu Goru ili Hrvatsku, sada biraju neke druge "skuplje" destinacije poput Italije, Šanije i Dubaija.

Uveliko se društvenim mrežama šire oglasi u kojima se traže berači malina, ali sve češće se vide i oni u kojima se traži i veliki broj sezonskih radnika koji bi tokom letnje sezone radili na Crnogorskom i Hrvatskom primorju. Konobari, kuvari, pomoćni radnici i trgovci najtraženija su zanimanja, za kojima vlada veliko interesovanje ali po svemu sudeći retko ko hoće sada da se prihvati tog posla.
Radi se o sezonskim poslovima koji mahom traju od prvog juna pa sve do septembra. Otvorena su nova radna mesta, samim tim i potreba za ljudstvm, tačnije radni mesta za konobare, kuvare, pomoć u kuhinju, kao i trgovci u marketu i još dosta pozicija.
- Oni koji pristanu da rade kod nas, ne radi se po satu ili za dnevnicu već za unapred dogovorenu platu. Recimo i to zavisi ukoliko imaju iskustva i od kategorije posla, ako su konobari iskusni, plata se kreće od 700 evra pa na gore, za rad u marketu oko 550 evra. Kuvari oko 800 eura. Recimo ra za rad u kuhinji primamo iskusnije žene i plata se kreće od 600 evra pa na više. Radno vreme je do 9 sati dnevno, imaju obezbeđen smeštaj i dva obroka, kaže za RINU Milica iz novootvrenog hotela u Čanju.
Možda vas zanima:

Da li poslodavci moraju da najave da radnicima neće biti produžen ugovor: Advokat razrešava dilemu!
Istakao je da zaposleni ima prava da se interesuje kod poslodavca da li će ugovor da bude produžen.

Amerikanac koji zapošljava - SAMO SRBE
"Osećam snažnu nostalgiju kad pričam sa Srbima, nekako me sve to podseća na detinjstvo, postoje snažne porodične i verske veze..."
Možda vas zanima:

Da li poslodavci moraju da najave da radnicima neće biti produžen ugovor: Advokat razrešava dilemu!
Istakao je da zaposleni ima prava da se interesuje kod poslodavca da li će ugovor da bude produžen.

Amerikanac koji zapošljava - SAMO SRBE
"Osećam snažnu nostalgiju kad pričam sa Srbima, nekako me sve to podseća na detinjstvo, postoje snažne porodične i verske veze..."
Možda vas zanima:

Da li poslodavci moraju da najave da radnicima neće biti produžen ugovor: Advokat razrešava dilemu!
Istakao je da zaposleni ima prava da se interesuje kod poslodavca da li će ugovor da bude produžen.

Amerikanac koji zapošljava - SAMO SRBE
"Osećam snažnu nostalgiju kad pričam sa Srbima, nekako me sve to podseća na detinjstvo, postoje snažne porodične i verske veze..."
Primetno je da sezonski radnici koji su ranijih godina išli da rade u Crnu Goru ili Hrvatsku, sada biraju neke druge "skuplje" destinacije poput Italije, Šanije i Dubaija. Shodno tome, gotovo već sad je izvesno da će na Jadranskom primorju ove letnje sezone biti zaposleni sezonski radnici iz Pakistana i Indije. Udruženja ugostitelja već su počela da pregovaraju sa tamošnjim agencijama.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Ako imate ovu novčanicu, možete danas da je zamenite za 10.000 evra! Na ovom mestu možete da je predate uz naknadu
Poznavaoci bi platili mnogo novca da postanu ponosni vlasnici ovog novčića od 20 centi.

Milovan je bio Titova desna ruka, svuda sa njim putovao i jela mu pripremao: A onda ispričao kako je prošao kad je video ono što ne treba
Priča o Milovanu Mići Stojanoviću, život pod nadzorom, putovanja sa svetskim liderima, tajne dvora i kulinarske anegdote koje je zabeležio u knjizi

Evo kako je zaista umro Boško Buha: Nije hteo da ostavi čuvenu doktorku koju su trudnu držali u kavezu, u 17-oj jezivo skončao
27. septembra pre 82 godine poginuo je Boško Buha – dečak, partizan, borac protiv fašizma.

Vile sa Radana: Da li još uvek čuvaju blago i igraju vilinska kola?
Na jugu Srbije, između Lebana i Bojnika, Kuršumlije i Prokuplja, prostire se planina Radan – krajolik ispresecan gustim šumama, bistrim izvorima i tihim selima. Ali Radan nije poznat samo po prirodnim lepotama i čuvenoj Đavoljoj varoši, ovo je i planina obavijena legendama, naročito o vilama, koje narod i danas pominje s poštovanjem.

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice
U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.
Komentari(0)