SAVETI NAŠIH BAKA I DEKA KOJE BI TREBALO OBAVEZNO DA POSLUŠAMO: Prenosili su se sa kolena na koleno i STVARNO RADE
Stariji ljudi često žele da svoja iskustva i mudrosti podele sa mlađim generacijama kako bi im olakšali mnoge stvari u životu.

Korisni saveti i trikovi naših baka i deka bi se u današnje vreme mogli nazvati i „kuhinjskim trikovima“. Oni još uvek predstavljaju dobri stari grumen mudrosti. Kao i kod svih bakinih priča, tajni i saveta, vaše iskustvo sa njima može varirati. Neki od ovih bisera preživeli su i po nekoliko generacija a sudeći po recenzijama zaista i rade. Ovo su neki od njih:
- Da bi ste uklonili neprijatan miris sa ruku nakon seckanja luka jednostavno ih protrljajte kašikom od nerđajućeg čelika. Čelik će apsorbovati miris. Sirova zrna kafe takođe mogu da pomognu.
- Ukoliko ste presolili supu ili čorbu, u nju stavite oguljen krompir. On će apsorbovati višak soli.
- Kada kuvate jaja, ubacite prstohvat soli u vodu da ne popucaju.
- Ne stavljajte citruse ili paradajz u frižider. Niske temperature narušavaju ukus i aromu ovih proizvoda.
- Za pranje posuđa od livenog gvožđa nemojte koristiti deterdžente. Samo ga istrljajte solju i čistim, suvim papirnim ubrusom.
- Da prazne hermetički zatvorene posude ne bi stekle neprijatan miris tokom skladištenja, u svaku sipajte prstohvat soli.
- Ako vam je sos slučajno zagoreo, sipajte ga u čistu šerpu i kuvajte dalje. Dodajte malo šećera, pazeći da sos ne zasladite previše. Šećer će ukloniti miris zagorelosti.
- Pre nego što krenete da seckate čili papričice, namažite ruke biljnim uljem: tako se ulje ljute paprike neće upijati u kožu.
- Ako planirate da pravite kokice, potopite zrna u vodu 10 minuta. Osušite zrna i spremite ih kao i obično. Ovo će skratiti vreme pripreme i biće manje neotvorenih zrna.
- Da krompir ne klija u vrećici, stavite jabuku u nju.
- Ostaci vina se mogu zamrznuti u posudi za led, a zatim dodati u supe i sosove.
- Ne čuvajte banane zajedno sa drugim voćem. Podelite gomilu i držite banane odvojene jedna od druge. Banane ispuštaju gas koji dovodi do brzog sazrevanja voća (i drugih banana). Pojedinačno, oni će duže ostati sveži.
- Kada odmrzavate meso, prelijte ga sa malo sirćeta. Ne samo da će meso učiniti mekšim, već će i pomoći da se brže odmrzne.
- Ukoliko ste opečeni, namažite opekotinu senfom. Ostavite neko vreme i to će smanjiti bol i sprečiti pojavu plikova.
- Ako vam je aluminijumska šerpa potamnela, skuvajte u njoj koru od jabuke.
- Kada se so zapekne od vlage, stavite malo pirinča. Upijaće višak vlage.
- Ukoliko vam se čaša zaglavi u drugoj čaši, nemoguće je izvući je. Stavite led u unutrašnju čašu, a spoljašnju umočite u toplu vodu. Pod uticajem toplote, staklo će se proširiti, a hladno staklo će se skupiti i lako se mogu odvojiti.
- Nanesite pamučni tufer umočen u sirće na svežu modricu, i ona se neće pojaviti, a sama povreda će brže proći.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
Možda vas zanima:

Savet kuvara zlata vredan: Evo kako da vam palačinke uvek budu tanke i mekane, ovo mora da znate
Ako želite mekane i tanke palačinke, morate da pazite na nekoliko stvari.

Genijalna caka da cveće preliva iz saksija: Samo vam je potrebna 1 jeftina namirnica i ostaćete u šoku od rezultata
Za održavanje baštenskog i saksijskog cveća često je potrebno izdvojiti dosta vremena
Možda vas zanima:

Savet kuvara zlata vredan: Evo kako da vam palačinke uvek budu tanke i mekane, ovo mora da znate
Ako želite mekane i tanke palačinke, morate da pazite na nekoliko stvari.

Genijalna caka da cveće preliva iz saksija: Samo vam je potrebna 1 jeftina namirnica i ostaćete u šoku od rezultata
Za održavanje baštenskog i saksijskog cveća često je potrebno izdvojiti dosta vremena
Možda vas zanima:

Savet kuvara zlata vredan: Evo kako da vam palačinke uvek budu tanke i mekane, ovo mora da znate
Ako želite mekane i tanke palačinke, morate da pazite na nekoliko stvari.

Genijalna caka da cveće preliva iz saksija: Samo vam je potrebna 1 jeftina namirnica i ostaćete u šoku od rezultata
Za održavanje baštenskog i saksijskog cveća često je potrebno izdvojiti dosta vremena
BONUS VIDEO:

NISU SVE ISTE: Važno je odakle pijete vodu
Nisu sve vode iste, a klinički dijetetičar otkriva koju bi trebalo da izbegavate.

DOK SU DRUGI NARODI JELI PRSTIMA, SRBIMA JE VINO CEVIMA TEKLO DO DVOROVA: Naš najstariji vinovod datira iz vremena ovog vladara
Krajem 2022. godine u medijima je isplivao podatak koji je decenijama već poznat stručnoj javnosti, ali se nažalost o tome uvek malo govorilo, a još manje istraživalo.

U Beogradu prodaju za čak 500 dinara, pune tezge ove biljke! Domaćice misle da je korov pa čupaju i bace, ali...
Ova nežna, ali izuzetno otporna biljka, poreklom iz Azije, dugo je bila potcenjena

Tesla je iznenađujuće precizno opisao šta nas sve čeka u 2035. godini: Pogledajte šta je predvideo
Pogledajte šta je sve predvideo.

NEDELJOM SE RAĐAJU GOSPODA: Šta dan rođenja govori o vama?
U našem narodu postoji verovanje da dan rođenja može da odredi karakteristike osobe, čak i mnoge naše izreke imaju utemeljenje u danima u sedmici.
Komentari(0)