SAVETI NAŠIH BAKA I DEKA KOJE BI TREBALO OBAVEZNO DA POSLUŠAMO: Prenosili su se sa kolena na koleno i STVARNO RADE
Stariji ljudi često žele da svoja iskustva i mudrosti podele sa mlađim generacijama kako bi im olakšali mnoge stvari u životu.

Korisni saveti i trikovi naših baka i deka bi se u današnje vreme mogli nazvati i „kuhinjskim trikovima“. Oni još uvek predstavljaju dobri stari grumen mudrosti. Kao i kod svih bakinih priča, tajni i saveta, vaše iskustvo sa njima može varirati. Neki od ovih bisera preživeli su i po nekoliko generacija a sudeći po recenzijama zaista i rade. Ovo su neki od njih:
- Da bi ste uklonili neprijatan miris sa ruku nakon seckanja luka jednostavno ih protrljajte kašikom od nerđajućeg čelika. Čelik će apsorbovati miris. Sirova zrna kafe takođe mogu da pomognu.
- Ukoliko ste presolili supu ili čorbu, u nju stavite oguljen krompir. On će apsorbovati višak soli.
- Kada kuvate jaja, ubacite prstohvat soli u vodu da ne popucaju.
- Ne stavljajte citruse ili paradajz u frižider. Niske temperature narušavaju ukus i aromu ovih proizvoda.
- Za pranje posuđa od livenog gvožđa nemojte koristiti deterdžente. Samo ga istrljajte solju i čistim, suvim papirnim ubrusom.
- Da prazne hermetički zatvorene posude ne bi stekle neprijatan miris tokom skladištenja, u svaku sipajte prstohvat soli.
- Ako vam je sos slučajno zagoreo, sipajte ga u čistu šerpu i kuvajte dalje. Dodajte malo šećera, pazeći da sos ne zasladite previše. Šećer će ukloniti miris zagorelosti.
- Pre nego što krenete da seckate čili papričice, namažite ruke biljnim uljem: tako se ulje ljute paprike neće upijati u kožu.
- Ako planirate da pravite kokice, potopite zrna u vodu 10 minuta. Osušite zrna i spremite ih kao i obično. Ovo će skratiti vreme pripreme i biće manje neotvorenih zrna.
- Da krompir ne klija u vrećici, stavite jabuku u nju.
- Ostaci vina se mogu zamrznuti u posudi za led, a zatim dodati u supe i sosove.
- Ne čuvajte banane zajedno sa drugim voćem. Podelite gomilu i držite banane odvojene jedna od druge. Banane ispuštaju gas koji dovodi do brzog sazrevanja voća (i drugih banana). Pojedinačno, oni će duže ostati sveži.
- Kada odmrzavate meso, prelijte ga sa malo sirćeta. Ne samo da će meso učiniti mekšim, već će i pomoći da se brže odmrzne.
- Ukoliko ste opečeni, namažite opekotinu senfom. Ostavite neko vreme i to će smanjiti bol i sprečiti pojavu plikova.
- Ako vam je aluminijumska šerpa potamnela, skuvajte u njoj koru od jabuke.
- Kada se so zapekne od vlage, stavite malo pirinča. Upijaće višak vlage.
- Ukoliko vam se čaša zaglavi u drugoj čaši, nemoguće je izvući je. Stavite led u unutrašnju čašu, a spoljašnju umočite u toplu vodu. Pod uticajem toplote, staklo će se proširiti, a hladno staklo će se skupiti i lako se mogu odvojiti.
- Nanesite pamučni tufer umočen u sirće na svežu modricu, i ona se neće pojaviti, a sama povreda će brže proći.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
Možda vas zanima:

Ne zalivajte biljke “napamet”! 5 sigurnih znakova da vašem cveću treba voda & koliko ga zaliti
Kada je reč o zalivanju biljke, ne bi trebalo da se oslanjate na intuiciju i svoje iskustvo. Postoje jednostavni "testovi" koji pokazuju da li i koliko vode treba cveću, a neki od njih podrazumevaju samo da pogledate pravo mesto u saksiji.

Savet kuvara zlata vredan: Evo kako da vam palačinke uvek budu tanke i mekane, ovo mora da znate
Ako želite mekane i tanke palačinke, morate da pazite na nekoliko stvari.
Možda vas zanima:

Ne zalivajte biljke “napamet”! 5 sigurnih znakova da vašem cveću treba voda & koliko ga zaliti
Kada je reč o zalivanju biljke, ne bi trebalo da se oslanjate na intuiciju i svoje iskustvo. Postoje jednostavni "testovi" koji pokazuju da li i koliko vode treba cveću, a neki od njih podrazumevaju samo da pogledate pravo mesto u saksiji.

Savet kuvara zlata vredan: Evo kako da vam palačinke uvek budu tanke i mekane, ovo mora da znate
Ako želite mekane i tanke palačinke, morate da pazite na nekoliko stvari.
Možda vas zanima:

Ne zalivajte biljke “napamet”! 5 sigurnih znakova da vašem cveću treba voda & koliko ga zaliti
Kada je reč o zalivanju biljke, ne bi trebalo da se oslanjate na intuiciju i svoje iskustvo. Postoje jednostavni "testovi" koji pokazuju da li i koliko vode treba cveću, a neki od njih podrazumevaju samo da pogledate pravo mesto u saksiji.

Savet kuvara zlata vredan: Evo kako da vam palačinke uvek budu tanke i mekane, ovo mora da znate
Ako želite mekane i tanke palačinke, morate da pazite na nekoliko stvari.
BONUS VIDEO:

Ovaj greh se izjednačava sa ubistvom, a svi ga smatramo bezazlenim: Arhimandrit Stefan otkrio čime se pred Bogom ne treba igrati
U pravoslavlju, brak je sveta tajna – savez muža, žene i Boga. Preljuba je ravna ubistvu, kaže otac Stefan Vučković, i nosi kaznu od 20 godina odvajanja od pričešća.

Tajna u šoljici: kako se iz kafe čita sudbina
Nekada, a ponegde i danas, domaća kafa nije bila samo piće koje ugreje i razbudi. Ona je bila povod za okupljanje, razgovor i – gatanje. Gledanje u šolju bilo je omiljeno među ženama, naročito na selima, posle ručka ili u dugim zimskim večerima, kada bi se oko stola okupilo društvo željno i priče i malo mistike.

Najkontroverzniji srpski vladar oženio monahinju: Milutin navukao bes sopstvenog naroda, a onda se umešala i crkva
Kralj Stefan Uroš II Milutin ušao je u istoriju i po braku sa monahinjom Jelisavetom Arpad, ćerkom ugarskog kralja. Ovaj skandal izazvao je osudu Crkve i ostao jedinstven u srpskoj istoriji.

Kopito bez rane, konj bez mane-priča o potkivačima, čuvarima snage konja
U nekadašnjoj Srbiji, kada su konji bili glavno prevozno sredstvo, snaga vojske, oruđe u polju i saputnici u svakodnevnom životu, postojala je posebna vrsta majstora – potkivači. Njihova veština bila je dragocena, jer od dobrog potkivanja zavisilo je zdravlje kopita, a time i sposobnost konja da izdrži duga putovanja, teške terete ili vojničke pohode.

Zašto se preko praga prelazi desnom nogom– simbolika i zaštita doma u srpskoj tradiciji
U narodnoj tradiciji Srbije, prag kuće nije samo komad drveta ili kamena na ulazu – on je simbol granice između spoljnog sveta i sigurnosti doma. Mnoge generacije su verovale da prelazak preko praga nosi posebnu simboliku, a ponekad i opasnost, pa su se razvili brojni običaji i pravila vezani za ovaj čin.
Komentari(0)