SAVETI NAŠIH BAKA I DEKA KOJE BI TREBALO OBAVEZNO DA POSLUŠAMO: Prenosili su se sa kolena na koleno i STVARNO RADE
Stariji ljudi često žele da svoja iskustva i mudrosti podele sa mlađim generacijama kako bi im olakšali mnoge stvari u životu.
Korisni saveti i trikovi naših baka i deka bi se u današnje vreme mogli nazvati i „kuhinjskim trikovima“. Oni još uvek predstavljaju dobri stari grumen mudrosti. Kao i kod svih bakinih priča, tajni i saveta, vaše iskustvo sa njima može varirati. Neki od ovih bisera preživeli su i po nekoliko generacija a sudeći po recenzijama zaista i rade. Ovo su neki od njih:
- Da bi ste uklonili neprijatan miris sa ruku nakon seckanja luka jednostavno ih protrljajte kašikom od nerđajućeg čelika. Čelik će apsorbovati miris. Sirova zrna kafe takođe mogu da pomognu.
- Ukoliko ste presolili supu ili čorbu, u nju stavite oguljen krompir. On će apsorbovati višak soli.
- Kada kuvate jaja, ubacite prstohvat soli u vodu da ne popucaju.
- Ne stavljajte citruse ili paradajz u frižider. Niske temperature narušavaju ukus i aromu ovih proizvoda.
- Za pranje posuđa od livenog gvožđa nemojte koristiti deterdžente. Samo ga istrljajte solju i čistim, suvim papirnim ubrusom.
- Da prazne hermetički zatvorene posude ne bi stekle neprijatan miris tokom skladištenja, u svaku sipajte prstohvat soli.
- Ako vam je sos slučajno zagoreo, sipajte ga u čistu šerpu i kuvajte dalje. Dodajte malo šećera, pazeći da sos ne zasladite previše. Šećer će ukloniti miris zagorelosti.
- Pre nego što krenete da seckate čili papričice, namažite ruke biljnim uljem: tako se ulje ljute paprike neće upijati u kožu.
- Ako planirate da pravite kokice, potopite zrna u vodu 10 minuta. Osušite zrna i spremite ih kao i obično. Ovo će skratiti vreme pripreme i biće manje neotvorenih zrna.
- Da krompir ne klija u vrećici, stavite jabuku u nju.
- Ostaci vina se mogu zamrznuti u posudi za led, a zatim dodati u supe i sosove.
- Ne čuvajte banane zajedno sa drugim voćem. Podelite gomilu i držite banane odvojene jedna od druge. Banane ispuštaju gas koji dovodi do brzog sazrevanja voća (i drugih banana). Pojedinačno, oni će duže ostati sveži.
- Kada odmrzavate meso, prelijte ga sa malo sirćeta. Ne samo da će meso učiniti mekšim, već će i pomoći da se brže odmrzne.
- Ukoliko ste opečeni, namažite opekotinu senfom. Ostavite neko vreme i to će smanjiti bol i sprečiti pojavu plikova.
- Ako vam je aluminijumska šerpa potamnela, skuvajte u njoj koru od jabuke.
- Kada se so zapekne od vlage, stavite malo pirinča. Upijaće višak vlage.
- Ukoliko vam se čaša zaglavi u drugoj čaši, nemoguće je izvući je. Stavite led u unutrašnju čašu, a spoljašnju umočite u toplu vodu. Pod uticajem toplote, staklo će se proširiti, a hladno staklo će se skupiti i lako se mogu odvojiti.
- Nanesite pamučni tufer umočen u sirće na svežu modricu, i ona se neće pojaviti, a sama povreda će brže proći.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
Možda vas zanima:
PREČESTO PRANJE VEŠA MOŽE OŠTETITI TKANINE Saveti kako da veš miriše duže (VIDEO)
Veš se zimi teže suši, ali i dalje ima načina da ne smrducka čim ga skinete sa štrika
Presolili ste jelo? Ovo su trikovi koji mogu spasiti situaciju
Ma koliko vešti u kuhinji bili, sigurno vam se desilo da presolite jelo
Možda vas zanima:
PREČESTO PRANJE VEŠA MOŽE OŠTETITI TKANINE Saveti kako da veš miriše duže (VIDEO)
Veš se zimi teže suši, ali i dalje ima načina da ne smrducka čim ga skinete sa štrika
Presolili ste jelo? Ovo su trikovi koji mogu spasiti situaciju
Ma koliko vešti u kuhinji bili, sigurno vam se desilo da presolite jelo
Možda vas zanima:
PREČESTO PRANJE VEŠA MOŽE OŠTETITI TKANINE Saveti kako da veš miriše duže (VIDEO)
Veš se zimi teže suši, ali i dalje ima načina da ne smrducka čim ga skinete sa štrika
Presolili ste jelo? Ovo su trikovi koji mogu spasiti situaciju
Ma koliko vešti u kuhinji bili, sigurno vam se desilo da presolite jelo
BONUS VIDEO:
Očekujete goste za praznike? Evo šta prvo primete kada vam uđu u kuću
Ako ste se ikada pitali šta to najviše privlači pažnju gostiju u vašem domu, sada možete saznati odgovor.
EVO KADA SE NI ZA ŽIVU GLAVU NE IDE NA GROBLJE: Veruje se da je mnogo OPASNO i da ćete navući veliku NESREĆU
Kada se ne ide na groblje? Pitanje koje je svako od nas makar jednom u životu postavio.
KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!
Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.
Niko je nikada nije video! Evo zašto je glava oslića misterija za sve nas
Na tezgama je veliki izbor morskih plodova i raznih vrsta riba, uključujući i oslić. Mnogi ljudi više vole ovu vrstu ribe zbog pristupačne cene i pogodnosti pri njenom spremanju, jer u odnosu na rečnu ribu oslić ima mnogo manje kostiju. Nažalost, u poređenju s bakalarom, pastrmkom i šaranom, oslić je manje popularan.
Idealno za krastavce i jagode: Samo kap ove tečnosti spasiće celu baštu od truljenja
Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje bakterija, gljivica i drugih „napasnika“, uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od razbih bolesti biljaka?
Komentari(0)