“U meni teku snažna indijanska i srpska krv” Srbin koji je postao INDIJANSKI POGLAVICA: Od oca Srbina naučio da radi, od majke indijanske princeze da se bori

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Jedan od najpoznatijih Amerikanaca srpskog porekla.

“U meni teku snažna indijanska i srpska krv” Srbin koji je postao INDIJANSKI POGLAVICA: Od oca Srbina naučio da radi, od majke indijanske princeze da se bori
Printscreen/Youtube

Ričard Milanović je jedan od najpoznatijih Amerikanaca srpskog porekla. Uspešan biznismen, roditelj, prvi čovek plemena Agua Kalijente svoju osobenost i energiju tumačio je idealnom kombinacijom srpske i indijanske krvi.

Ričard Milanović je bio jedan od najpoznatijih Amerikanaca srpskog porekla. Biznismen, hotelijer, poglavica plemena Agua Kalijente, otac šestoro dece.

„Moj otac se zvao Stevan. Njegovi roditelji su došli iz Zagreba, to je hrvatska teritorija. Naselili su se u Klivlendu, Geri, Indijani. Moja majka je bila u Los Anđelesu u poseti, a on se vratio u Geri gde je radio u čeličani. Bio je kamiondžija. Rekao je da je sreo i oženio indijansku princezu, a onda je pozvan i otišao je u rat. Posle rata se preselio u Geri, ko zna zašto, ali ja nisam poznavao svog oca”, rekao je Milanović.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Do svoje 15 godine Ričard nije video oca dok nije otišao u Klivlend. Tamo upoznao tetku Sofiju i njenu decu Pegi i Pola. Iako nisu bili u kontaktu, Srbin Stevan i Indijanka Lavern Migel nisu se razvodili sve dok se ona nije ponovo udala.

„Odrastao sam sa majčinom rodbinom i na kulturi moje majke, kulturi američkih Indijanaca. Moja majka je bila u plemenskom savetu i bila je među prvim ženama koja je primljena 1950-tih godina u taj savez”, kazao je Milanović.

Ričard se posle studija ekonomije uključio u politiku kao predsednik plemenskog saveta američkih Indijanaca od 1984.

„Ja sam 1977. ušao u plemenski savet, dakle 3 puta sam bio član, po godinu dana, i to je praktično mandat. Onda sam bio u nekim dvostrukim mandatima kao sekretar. 1984. sam bio izabran i od tada me stalno ponovo biraju”, kazao je Milanović.

Otvorio je lanac hotela i kazina, trgovine i banku. Kao predstavnik svih Indijanaca u Americi, borio se u Beloj kući za njihova prava. Bio je savetnik kalifornijskog guvernera Arnolda Švarcenegera za indijanska pitanja i predsedavajući Komisije za očuvanje nasleđa američkih starosedelaca. 2007. magazin Biznis proglasio ga je najuspešnijim poslovnim čovekom u nacionalnoj kockarskoj industriji. Na pitanje u čemu je tajna snage i energije koju poseduje, Ričard kaže:

„Uglavnom od oca. Mislim da je to upravo kombinacija te indijanske i srpske krvi. To je ta idealna kombinacija. Ja mogu da se identifikujem sa oba porekla. Znam ponešto i o srpskom narodu i o snazi koju oni imaju, o tome kako su ponosni na to što jesu i kako nastavljaju da štite to što jesu. Štitite svoj narod kad shvatite šta se dešava. Ja štitim i svoju indijansku i svoju srpsku krv istovremeno. Kada ste Milanović, a predsednik ste indijanskog plemena, to uvek iznenadi ljude. Sada su naučili ko sam, kakav je moj glas i zašto je on važan.

Mogao sam da budem i na višoj funkciji. Zbog mog položaja u plemenu moram da budem u ravnoteži između republikanaca i demokrata. Mogao bih da imam visoko mesto u Republikanskoj partiji da nije toga. Ja vrlo cenim slogan Republikanske partije, a to je nezavisnost, samodovoljnost. Ako vam treba pomoć to je u redu, ali možete i sami nešto da uradite, da budete samodovoljni. Ja pokušavam da prenesem to svojim članovima, da kažem da mogu uglavnom sve da uradim sam. Demokrate vole da vam daju stvari da zadobiju vašu naklonost, a to nije dobro. Treba da budemo samodovoljni i nezavisni, i zato sam republikanac”, kaže Milanović.

Kao predstavnik indijanske populacije Ričard Milanović je odlazio u Belu kuću i sastajao se sa svim američkim predsednicima od Ronalda Regana na dalje. Na pitanje da li poznaje Obamu, pokazuje sliku sa američkim predsednikom.

„Verovatno bi trebalo da uramim ovu sliku..”, komentarisao je Milanović.

 

 

Susretanje različitih kultura i naroda u genima indijanskog Srbina dovelo je do jedinstvenog pogleda na veru.

„Nisam pravoslavac, ja sam odgajan kao katolik, ali ja nisam neki pravi vernik. Ja sam razvio neka svoja religiozna uverenja koja nisu deo neke organizovane religije, nešto što je moje lično uverenje i verovanje. Bilo je više pokušaja da se angažujem u srpskoj zajednici ovde i u Los Anđelesu preko crkve, ali to nije moglo u potpunosti da se ostvari. Međutim, sedimo sada ovde i pričamo…”, kazao je Ričard Milanović.

Ričard je ponosan na šestoro dece koja su odgajana u duhu američkih Indijanaca, svi nose prezime Milanović i svi su se školovali na američkim i svetskim univerzitetima. Kaže da mu je u poslu najveća podrška sin Šon.

„ Najveća mi je inspiracija otac, on je glavni sve ove godine. Kad je on mogao da napreduje u poslu, mogu i ja”, kaže Šon.

Milanović kaže da su sva njegova deca svesna srpskog porekla, činjenice da dolaze iz različitih kultura i da su po tom pitanju vrlo radoznali. Tako dolazimo do onog večitog pitanja identiteta – ko smo, odakle smo…

„Što se tiče mog bića…u stvari, ne želim da pričam o sebi”, skroman je Ričard Milanović.

Ričard Milanović je umro marta 2012. Godine. Na njegovoj deci i ostalim sledbenicima u plemenu Agua Kalijente je da nastave njegov rad i da energijom koju je nasledio od oca a preneo na svoju decu, i dalje spajaju dve tako daleke kulture, srpsku i indijansku.

Izvor: RTS

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading