STANOJLA JE POPUT MAJKE JUGOVIĆA Sa pet sveća i pananija došla je da prekadi podušja sinovima ovenčanih Karađorđevom zvezdom

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Majka nije bila te sreće ni da joj prvenac Pavle zapali sveću.

STANOJLA JE POPUT MAJKE JUGOVIĆA Sa pet sveća i pananija došla je da prekadi podušja sinovima ovenčanih Karađorđevom zvezdom
Printscreen/Facebook

Pet sinova otadžbini odgajila je Stanojla s mužem Radičem Radičevićem, opremila i ispratila u rat. Otišli su najstariji Pavle i Marko, kapetani prve klase. Za njima Miloje, inženjer i kapetan druge klase, za ovim Vasilije, učitelj, i najzad najmlađi Radoš.

Od njih petorice sa bojišta se vratio najstariji Pavle, na bolovanje da vida rane, a ostala četvorica pala su slavno, zapisao je sveštenik i pisac Milisav D. Protić Gučanin, pa nastavlja: „Prvo je pao Marko, pa onda srednji i najmlađi – istog dana. Miloje na Šapcu. Radoš na Žarkovu, a učitelj Vasilije od velikih ratnih napora umro je u Trsteniku.

Majka nije bila te sreće ni da joj prvenac Pavle zapali sveću. Austrijanci 1915. u Kaoni ubiše i njega, prvu i poslednju nadu Stanojlinu.”

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Sa pet sveća i pananija došla je da prekadi podušja sinovima, poređala pet čaša ukuvane pšenice i izvadila pet sveća. Dok je pop Uroš Ocokoljić čitao, Stanojla je uzdisala i do zemlje se klanjala, krsteći se i moleći se Bogu. Ono što je za divljenje i primer junaštva, pričao je pop Uroš, Stanojla je poput Jugovića majke ’i tu majka tvrda srca bila, i od sebe suzu ne pustila’...”

Gledali su taj prizor austrijski vojnici, zapisao je Miloje Radičević (mlađi) „i shvatili da nikad ne mogu pokoriti ovaj narod, a ubijali su nevine od Goračića do Kaone i Dubca, neke odveli u Guču i tu kasnije obesili”, sve to zabeleženo je među koricama knjige „Dragačevci ovenčani Karađorđevom zvezdom.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading