Zašto se suncokreti uvek okreću ka suncu?

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Neke kulture, kao što je kineska, preporučuju da se u kući drži cvet suncokreta jer će doprineti vitalnosti, energiji i plodnosti. Posebno se ističe da dobro utiče na depresiju.

suncokret
Shutterstock

Suncokret je biljka čije semenke se koriste u ishrani još od pre Hrista. Za Maje, Inke i Asteke je bio sunčevo božanstvo. Nalazi se na zastavi Minesote a u Ukraini je nacionalni cvet. Potiču iz Amerike. Koristili su se oduvek kao hrana, lek, tema za slikare. Veliki suncokreti se u stvari sastoje iz niza malih cvetova koji su u centru cveta. Suncokret je heliotrop, okreće cvet prema suncu, od istoka ka zapadu svakog dana. Doduše, stručnjaci kažu da, kada se cvet potpuno otvori, postaje težak i ostaje okrenut ka istoku.

Zanimljivo je da je sama biljka suncokret „lekovita“ za zemljište. Može da tlo kontamirano arsenikom ili uranijumom očisti. Oko Černobila i Fukušime su zbog toga tasađena polja suncokreta. A plod je lekovit za ljude.

Semenke suncokreta spadaju u visokokalorične namirnice. Sadrže vitamine E i C, kao i kalcijum, gvožđe, kalijum, selen i cink. Upravo zbog kombinacije masnih kiselina, proteina i vitamina E, redovnim grickanjem suncokretovih semenki možete obezbediti da vam koža ne bude više suva, a koristi i kod ekcema.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U narodu je suncokret poznat kao koristan lek u lečenju reume, artritisa, kao i za jačanje vida. Pošto sadrži selen i Vitamin E, koji su snažni antioksidanti, neutralizuje štešne slobodne radikale, što znači da štiti organizam od mnogih degenerativnih bolesti modernog doba, recimo kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Neke kulture, kao što je kineska, preporučuju da se u kući drži cvet suncokreta jer će doprineti vitalnosti, energiji i plodnosti. Posebno se ističe da dobro utiče na depresiju.

Zanimljivo je da Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, tačnije odeljenje za uljne kulture ima vrednu zbirku semena ove dragocene a prelepe biljke čija polja u punom cvetu plene u julu mesecu.

Prema istraživanju, to što suncokret prati kretanje Sunca je jer njegova stabljika nejednako raste! Prvo strana na istoku, onda na zapadu. Taj neravnomerni rast stabljike čini da se cvet njiše i da izgleda da prati Sunce.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading