BILJKA KOJA RASTE U VRANJU I NIGDE VIŠE NA SVETU Služi se kao delikates, a kilogram košta 300 dinara
Sobinski koštan je samonikla biljka, neukrotiva i “tvrdoglava”.

Kesteni, koje Vranjanci nazivaju koštani, a koji uspevaju u naselju Sobina na periferiji grada, spadaju u red delikatesa. Branje kestena u Sobini, prema nekim izvorima, datira još iz 7. veka, kada su ondašnji legionari otkrili sve blagodeti ovog slatkog ploda.
Sobinski koštan je samonikla biljka, neukrotiva i “tvrdoglava”, priča Snežana Dimitrijević, koja je sa sinom nabrala kesten sa svoje parcele i smestila ga u podrum da čeka zimu, kada je najslađi i najbolji za upotrebu.
– Kesten ne uspeva ako se presadi, čak i na istoj livadi. Recimo, dešavalo se da uzmemo mladicu, da je presadimo na dvadesetak metara od mesta gde je sama iznikla i ona neće da se primi. Koštani, kako ih ovde zovemo obično rastu u društvu sa još nekom biljkom, najčešće hrastom ili bukvom. Pojedina stabla koja imamo stara su i više od 200 godina. Branje kestena je kod nas porodična tradicija koja se generacijama prenosi. Ranijih godina smo sakupljali oko 500 kilograma, minimum, ali je ove godine rod podbacio i imamo svega 300 kilograma – priča Snežana.
Možda vas zanima:

Slobodan iz Vranja sprema najbolje princes krofne u čitavoj Srbiji: Nećete verovati od koga je dobio recept
Vranjanske princes krofne najlađe su u Srbiji, a sprema ih komšija Slobodan koji rado ugosti ceo komšiluk

Svi u Vranju su sedeli, a onda je svekrva zaigrala kolo: "Čim je mlada progovorila znao sam na šta će taj brak ličiti"
Nijedno svadbeno veselje u tom gradu ne otpočinje dok svekrva ne zaigra i ne povede kolo.
Možda vas zanima:

Slobodan iz Vranja sprema najbolje princes krofne u čitavoj Srbiji: Nećete verovati od koga je dobio recept
Vranjanske princes krofne najlađe su u Srbiji, a sprema ih komšija Slobodan koji rado ugosti ceo komšiluk

Svi u Vranju su sedeli, a onda je svekrva zaigrala kolo: "Čim je mlada progovorila znao sam na šta će taj brak ličiti"
Nijedno svadbeno veselje u tom gradu ne otpočinje dok svekrva ne zaigra i ne povede kolo.
Možda vas zanima:

Slobodan iz Vranja sprema najbolje princes krofne u čitavoj Srbiji: Nećete verovati od koga je dobio recept
Vranjanske princes krofne najlađe su u Srbiji, a sprema ih komšija Slobodan koji rado ugosti ceo komšiluk

Svi u Vranju su sedeli, a onda je svekrva zaigrala kolo: "Čim je mlada progovorila znao sam na šta će taj brak ličiti"
Nijedno svadbeno veselje u tom gradu ne otpočinje dok svekrva ne zaigra i ne povede kolo.
U poslednjih 15 – ak godina mnoga stable su se osušila, što je uticalo na rod. U Sobini kažu da je kesten dobio rak kore na svom stablu, te da je zbog te bolesti ugrožena viševekovna tradicija.
Shutterstock
– Koštani su u vranjskom kraju obavezni za Badnje veče. Ovi iz Sobine su veoma ukusni, slatki, a ukus im se ne može upoređivati sa onim hibridnim kestenjem koje ovdašnji uvoznici nabavljaju iz Turske. Koštane negde pred Novu godinu iznosimo na pijacu, nešto ostavimo za nas, a ostalo prodamo.
Cena za kilogram je 300 dinara. Preprodavci na pijaci znaju koliko je kesten iz Sobine kvalitetan, pa se služe trikovima, te govore za svoju robu, koja je od negde drugde, da je iz Sobine. Ali to prosto nije tačno, jer ove jeseni su sva domaćinstva u Sobini nabrala oko 3.000 kilograma, a na pijacama u Pčinjskom okrugu, se nude mnogo veće količine koštana – ukazuje Snežana na trgovačke trikove.
Veliki broj vlasnika motkama i drugim priručnim sredstvima omlatili su kesten i čuvaju ga za zimu. On se čuva u svom bodljikavom omotaču, okreće se i meša, najčešće lopatom. Neki od domaćina znaju i da plod kestena zatrpavaju peskom, kako bi sačuvao svežinu do Božića, piše Telegraf.rs.
Ovakva vrsta kestena ne uspeva nigde u Vranju i široj okolini. Legenda kaže da stabla kestenova „vole“ sveta mesta, te da najčešće niču na takvim lokacijama. Takvo verovanje ima u Sobini realno uporište, jer stabla kestena rastu na svega stotinak metara od Sobinske crkve.
Crkva je sagrađena pre dva veka i posvećena je Presvetoj Bogorodici. Kesten se u Vranju najčešće jede kuvan i pečen, ali se od njegovog ploda pravi i pire, koji se koristi za kolače i druge poslastice.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Izluđuju vas bubašvabe po stanu? Probajte ovu tehniku, nema šanse da prežive
Bubašvabe su noćna mora stanara svakog doma. Samo mali broj srećnika ih nikada nije sreo, većina ih je u nekom trenutku.

DA LI STE ZNALI: Ove 3 osobine deca uvek nasleđuju od očeva
Genetičarka sa Univerziteta Feniks, otkrila je da ove tri osobine deca nasleđuju od očeva.

Ko je Nikola koji je MILION EVRA dao drugovima i otišao u šumu?
Bio je jedan od najboljih atletiskih trenera na svetu kada je povukao šokantan potez - ostavljam posao, sve milione evra koje sam zaradio poklanjam prijateljima i odlazim da živim u brvnaru u šumi!

Znate li čemu služi dugme „leptirić“ na mašini za veš: Funkcija koju mnogi ne koriste, a vrlo je korisna
Ova oznaka na veš mašini zbunjuje mnoge

Za ovo povrće Tesla je tvrdio da je pogubno za zdravlje! "Na glasu je da je hrana za mozak, ali ima jake..."
Govorio je da postoji mnogo stvari koje nas čine neproduktivnim, a jedna od njih je – loša ishrana.
Komentari(1)

Nije istina, bilo ih je do pre nekoliko godina i na Fruškoj Gori kod Bešenovačkog Prnjavora. Bila su ogromna stabla, kupili smo ih kao deca i pekli. Verovatno ih je uhvatila neka bolest pa su se naprasno osušili.