RAKIJA, SARMA, NARODNJACI, PROMAJA Saznajte za čim srpski gastarbajteri najviše čeznu
Skoro svaki Srbin ima nekog rođaka ili prijatelja u inostranstvu. Koliko god da su savremene tehnologije i komunikacije napredne, neke stvari ipak postoje samo kod kuće.
Miris i ukus zavičaja se, kažu, ne zaboravlja ni hiljadama kilometara daleko od doma. O rakiji, kafani i narodnjacima da ne govorimo. Da svima bude toplije oko srca, evo nekoliko nezaboravnih srpskih dobara.
Kafana pa sve ostalo
O kafani ne treba trošiti reči. Ovde se slavi sve, počev od rođenja, svadbe i rođendana pa sve do uspešnog razvoda! Ovde se sklapaju prijateljstva, poslovi, počinju ljubavi, a sve to uz dobro iće i piće!
Možda vas zanima:
U ovom selu pravi se najstarija čista rakija šljivovica : Radisav je šesta generacija koja čuva tradiciju
U Bajinoj Bašti i okolnim selima ovih dana završava se prvo terensko istraživanje naučnika i istraživača Katedre za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Projekat pod nazivom „Tradicionalna porodična proizvodnja rakije deo kulturnog identiteta Bajine Bašte” ima za cilj da na naučnim temeljima prikaže kako je šljivovica postala običaj, porodična vrednost i deo identiteta ovog kraja.
Zašto je kafana institucija srpske tradicije – mesto gde se rađala umetnost i politika
Srpska kafana nije samo prostor za obedovanje i druženje – ona je vekovima bila mesto okupljanja, dogovora i stvaranja. U kafanama su se donosile važne odluke, pisale pesme, pevale sevdalinke i guslarske pesme, a mnogi naši umetnici, političari i boemi upravo su u njima pronalazili inspiraciju.
Možda vas zanima:
U ovom selu pravi se najstarija čista rakija šljivovica : Radisav je šesta generacija koja čuva tradiciju
U Bajinoj Bašti i okolnim selima ovih dana završava se prvo terensko istraživanje naučnika i istraživača Katedre za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Projekat pod nazivom „Tradicionalna porodična proizvodnja rakije deo kulturnog identiteta Bajine Bašte” ima za cilj da na naučnim temeljima prikaže kako je šljivovica postala običaj, porodična vrednost i deo identiteta ovog kraja.
Zašto je kafana institucija srpske tradicije – mesto gde se rađala umetnost i politika
Srpska kafana nije samo prostor za obedovanje i druženje – ona je vekovima bila mesto okupljanja, dogovora i stvaranja. U kafanama su se donosile važne odluke, pisale pesme, pevale sevdalinke i guslarske pesme, a mnogi naši umetnici, političari i boemi upravo su u njima pronalazili inspiraciju.
Možda vas zanima:
U ovom selu pravi se najstarija čista rakija šljivovica : Radisav je šesta generacija koja čuva tradiciju
U Bajinoj Bašti i okolnim selima ovih dana završava se prvo terensko istraživanje naučnika i istraživača Katedre za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Projekat pod nazivom „Tradicionalna porodična proizvodnja rakije deo kulturnog identiteta Bajine Bašte” ima za cilj da na naučnim temeljima prikaže kako je šljivovica postala običaj, porodična vrednost i deo identiteta ovog kraja.
Zašto je kafana institucija srpske tradicije – mesto gde se rađala umetnost i politika
Srpska kafana nije samo prostor za obedovanje i druženje – ona je vekovima bila mesto okupljanja, dogovora i stvaranja. U kafanama su se donosile važne odluke, pisale pesme, pevale sevdalinke i guslarske pesme, a mnogi naši umetnici, političari i boemi upravo su u njima pronalazili inspiraciju.
Gde je kafana tu je i rakija
Rakija je na široko i dugačko poznata i jedinstvena. Bila šljivovica, loza, medovača ili dunja, samo nek se toči! Retko se ona prava domaća nalazi u inostranstvu.
Shutterstock
Da ugođaj kod kuće bude kompletan, narodnjaci
Voleli ih ili ne, svi pevaju! Posle dve-tri litre obavezno ide “Još litar jedan”, preko “Kafana je moja sudbina”, pa sve tako do “Đurđevdana”.
Sarma, pečenje i kiseli kupus
Koliko su domaća jela ukusna potvrđuje i stara narodna izreka “mrtva bi ga usta jela”. Žena je slaba domaćica ako ova tri specijaliteta nema na meniju. Kako se kiseli kupus teško nalazi u inostranstvu, ovo su neka od jela koja najviše nedostaju našim ljudima van Srbije.
Pečenje, istina, postoji i van granica naše zemlje, ali što bi mnogi rekli “nije to, to”.
Kajmak
Gde su sir i kajmak, tu su naravno i burek, ajvar, slatko, i neizostavni čvarci. O ovom delikatesu ne vredi govoriti. To mora da se proba.
Turska kafa
Način na koji se kod nas kafa tradicionalno priprema je retkost u inostranstvu. Obično se pije instant ili filter kafa, a naše “turske kafe” gotovo da nema.
Shutterstock
Pletene čarape
Ovaj proizvod ne samo da podseća na Srbiju, već i na detinjstvo. Retke su bake koje unucima nisu plele ovakve čarape. U inostranstvu se mogu naći samo ako vam ih neko pošalje od kuće.
I konačno Srpkinje
Da se druge ne uvrede, mnogi tvrde da su devojke u Srbiji lepše nego bilo gde u svetu. Da li je to samo nostalgija za nekom davnom izgubljenom ljubavlju, legenda ili istina, ostaje nedorečeno.
Udariće te promaja
I na kraju ne bi valjalo, a da se ne spomene čuvena promaja! Ona možda ne fali u inostranstvu, ali je sasvim sigurno niko drugi osim Srba nema!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Srpski kralj jednu od brojnih ljubavnica posebno voleo: Sa njom imao sina, njen suprug sve znao, evo šta je uradio kada ih je uhvatio
Kralj Milan je imao brojne ljubavne avanture, a među njegovim ljubavnica izdvajala se Artemiza Hristić, Grkinja iz Carigrada.
Pitali smo Chat GPT da nam kaže koje je najlepše SRPSKO ime! Nismo mogli da dobijemo JASNIJI ODGOVOR!
Ukoliko ćete uskoro postati roditelji, a imate nedoumicu koje ime da date vašoj bebi, uvek možete da pitate Chat GPT da vam pomogne u odabiru
BELA MAČKA VAM JE PREŠLA PUT? Evo šta to zapravo znači
Naši stari su verovali da bela mačka nije samo slučajni prolaznik.
STRUČNJACI TVRDE Bebe rođene na ove datume su najuspešnije u životu
Može li datum rođenja uticati na uspeh u životu?
Zašto se detelina sa 4 lista smatra srećnom?
Jeste li se ikada zapitali odakle potiče ovo verovanje?
Komentari(0)