RAKIJA, SARMA, NARODNJACI, PROMAJA Saznajte za čim srpski gastarbajteri najviše čeznu

Skoro svaki Srbin ima nekog rođaka ili prijatelja u inostranstvu. Koliko god da su savremene tehnologije i komunikacije napredne, neke stvari ipak postoje samo kod kuće.

RAKIJA, SARMA, NARODNJACI, PROMAJA Saznajte za čim srpski gastarbajteri najviše čeznu
E-stock

Miris i ukus zavičaja se, kažu, ne zaboravlja ni hiljadama kilometara daleko od doma. O rakiji, kafani i narodnjacima da ne govorimo. Da svima bude toplije oko srca, evo nekoliko nezaboravnih srpskih dobara.

Kafana pa sve ostalo

O kafani ne treba trošiti reči. Ovde se slavi sve, počev od rođenja, svadbe i rođendana pa sve do uspešnog razvoda! Ovde se sklapaju prijateljstva, poslovi, počinju ljubavi, a sve to uz dobro iće i piće!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gde je kafana tu je i rakija

Rakija je na široko i dugačko poznata i jedinstvena. Bila šljivovica, loza, medovača ili dunja, samo nek se toči! Retko se ona prava domaća nalazi u inostranstvu.

RAKIJA, SARMA, NARODNJACI, PROMAJA Saznajte za čim srpski gastarbajteri najviše čeznu Shutterstock
 

Da ugođaj kod kuće bude kompletan, narodnjaci

Voleli ih ili ne, svi pevaju! Posle dve-tri litre obavezno ide “Još litar jedan”, preko “Kafana je moja sudbina”, pa sve tako do “Đurđevdana”.

Sarma, pečenje i kiseli kupus

Koliko su domaća jela ukusna potvrđuje i stara narodna izreka “mrtva bi ga usta jela”. Žena je slaba domaćica ako ova tri specijaliteta nema na meniju. Kako se kiseli kupus teško nalazi u inostranstvu, ovo su neka od jela koja najviše nedostaju našim ljudima van Srbije.
Pečenje, istina, postoji i van granica naše zemlje, ali što bi mnogi rekli “nije to, to”.

Kajmak

Gde su sir i kajmak, tu su naravno i burek, ajvar, slatko, i neizostavni čvarci. O ovom delikatesu ne vredi govoriti. To mora da se proba.

Turska kafa

Način na koji se kod nas kafa tradicionalno priprema je retkost u inostranstvu. Obično se pije instant ili filter kafa, a naše “turske kafe” gotovo da nema.

RAKIJA, SARMA, NARODNJACI, PROMAJA Saznajte za čim srpski gastarbajteri najviše čeznu Shutterstock
 

Pletene čarape

Ovaj proizvod ne samo da podseća na Srbiju, već i na detinjstvo. Retke su bake koje unucima nisu plele ovakve čarape. U inostranstvu se mogu naći samo ako vam ih neko pošalje od kuće.

I konačno Srpkinje

Da se druge ne uvrede, mnogi tvrde da su devojke u Srbiji lepše nego bilo gde u svetu. Da li je to samo nostalgija za nekom davnom izgubljenom ljubavlju, legenda ili istina, ostaje nedorečeno.

Udariće te promaja

I na kraju ne bi valjalo, a da se ne spomene čuvena promaja! Ona možda ne fali u inostranstvu, ali je sasvim sigurno niko drugi osim Srba nema!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading