"IZMEĐU DVE VATRE" Da li ste znali da je POSLEDNJA evropska VEŠTICA spaljena u Srbiji?

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Karađorđev zakonik beleži o mučenjima i ubijanjima veštica, a i knez Miloš se borio protiv mučenja istih.

"IZMEĐU DVE VATRE" Da li ste znali da je POSLEDNJA evropska VEŠTICA spaljena u Srbiji?
Shutterstock

Tokom srednjeg veka u mnogim katoličkim zemljama Evrope postojali su zakoni protiv veštičarenja, žene "magijskih moći" surovo su lovljene i osuđivane bez prilike da se odbrane, a jedna od najčuvenijih i najsurovijih kazni bila je spaljivanje na lomači.

Ipak, legenda kaže da je poslednja veštica spaljena u Srbiji i to početkom 19. veka. Lov na veštice odvijao se u našim krajevima tokom 18. i 19. veka, dakle kasnije u odnosu na zapadni svet. Takođe, nije bilo inkvizitora – ovdašnjim “vešticama” sudili su sujeverni srpski seljaci, a kazne su znale da budu još jezivije od lomače.

Prema nekim izvorima, prva koja se suočila sa optužbama da je veštica bila je Mijoljka, majka gročanskog sveštenika Petra Ninkovića. U julu 1704. meštani su je prvo mučili potapanjem u Dunav, a potom su je sa porodicom proterali iz Grocke. U arhivu Virovitičke županije se, navodno, nalazi predmet Anice Paunković, koju su 1746. susedi optužili za veštičarenje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Da bi joj iznudili priznanje, vezali su je za čekrk, rastezali je i lomili joj kosti, palili joj sveće pod pazuhom i genitalijama… Anica je na kraju priznala da je “satanina ljubavnica” i spaljena je na lomači na Gradskom trgu u Osijeku.

I Crna Gora je palila veštice – u Kotorskom arhivu nalazi se popis žena mučenih 1800. godine zbog sumnje da veštičijim obredima more ljude – 40 žena bačeno je u more, a one koje su preživele, bile su spaljene, jer se plivanje smatralo demonskim umećem, piše Tvoj magazin.

Vikipedija ima posebno poglavlje o progonu veštica u Srbiji, gde je, navodno, spaljena poslednja veštica u Evropi – 1803. godine. A možda se to desilo i malo kasnije… “Ono što se zna jeste da su navodne veštice bile izuzetno ozloglašene u narodu i sa njima se neretko veoma okrutno postupalo.

Prema sačuvanim zapisima publiciste Tihomira R. Đorđevića, u selu Žabarima u Pomoravlju su izvesnu Paunu, po Karađorđevoj zapovesti, privezali uz ražanj i pekli je “među dve vatre”.

Printscreen
 

U vreme Karađorđevog ustanka, Antonije Pljakić, rudnički vojvoda, ispekao je nasred Karanovca neku babu za koju je čuo da je veštica”, piše autor teksta na Vikipediji i podseća na još nekoliko priča o Srpkinjama koje su batinama “lečili” od veštičarenja. Ipak, Karađorđe je uvideo besmisao lova na veštice i u svoj zakonik iz 1810. godine uneo specijalnu odredbu koja štiti žene od sujevernog naroda.

“Ko bi se usudio veštice tražiti i ubijati žene i mučiti, kako što su bivale ovakve budalaštine, ili u vodu bacati, ko bi ovo učinio, ovakvu ludost za koju se Srbljima beli svet koji je prestao da tera veštice smeje, za ovakvu budalaštinu osuđujemo mu: ono što bi on učinio više rečenim vešticama, njemu da se učini”, navodi se u Karađorđevom zakoniku.

Knez Miloš nastavio je da se bori za zdrav razum braneći Srbima da tuku žene. Priča se kako je 1822. godine zaštitio izvesnu baba Hristu iz Božurnje, u Kragujevačkoj nahiji, za koju su seljani govorili da je veštica i nameravali da je ubiju. Njegova naredba je bila da niko ne sme da se usudi “da je i najmanje dodirne, a kamoli da je i dalje naziva vešticom, jer ona to nije”.

Nažalost, i danas u Srbiji 21. veka ima i onih koji tuku i muče žene – ali i onih koji veruju u veštice.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading