OVA SRPKINJA JE BILA NAJVEĆA TITOVA LJUBAV Maršal je imao erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri

Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Želela je da i mrtva bude u Titovoj blizini. Na Titovo insistiranje, sahranjena je u dvorištu predsedničke rezidencije na Dedinju.

OVA SRPKINJA JE BILA NAJVEĆA TITOVA LJUBAV Maršal je imao erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri
vikipedija

Davorjanka Paunović Zdenka (Kučevo, 19. januar 1921 — Golnik, kod Kranja, 1. maj 1946) bila je studentkinja, učesnica Narodnooslobodilačke borbe i nevenčana supruga Josipa Broza Tita. Davorjanku su u porodici od milošte zvali „Dara” i „Darica”.

 

Davorjanka - Zdenka Paunović, lični kurir vrhovnog komandanta, po mišljenju mnogih bila je najveća Titova ljubav, s kojom je zajedno dočekao kraj rata. U Foči mu je 1942. rodila sina kojem je dala ime Slaviša, a poverila ga je na čuvanje jednoj odgojiteljskoj porodici. Umrla je 1946, po zvaničnoj verziji od posledica tuberkuloze koju je zaradila još u ratu. Na Titovo insistiranje, sahranjena je u dvorištu predsedničke rezidencije na Dedinju kako bi mogao stalno da joj odlazi na grob i da mu bude blizu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba, preselili su u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo", kaže istoričar Čedomir Antić.

OVA SRPKINJA JE BILA NAJVEĆA TITOVA LJUBAV Maršal je imao erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri vikipedija
 

"Par je proveo zajedno najteže ratne dane, bili su zajedno u doba najvećih borbi, a kad je Titu u posetu u Glavni štab stigla Herta Has, njegova prva nevenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno", nastavlja Antić koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav.

Pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi: "Ona je imala klasičnu lepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao seksualnošću koja je prerasla njegove lične odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je takođe erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri", kaže on.

Prva godina Drugog svetskog rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa. Antić kaže da je među partizanima bio propagiran moral u kom nije bilo mesta za privatne i lične odnose, ali da su jednom prilikom sve čuli, čak i vođenje ljubavi, pa su se pokupili i otišli. "Davorjanka i Tito živeli su u partizanskom logoru, gde nije bilo privatnih odaja i sve razgovore i ostale odnose su mogli da čuju i drugi, bez obzira koliko lični bili."

Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenački partizan Franc Leskošek. Njegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak. Posle Davorjankine smrti, Tito dugo nije bio sa ženom, pa su mu prijatelji namestili opersku pevačicu Zinku Kunc. Umetnici se dopalo da bude maršalova supruga, pa se preselila kod njega, ali ubrzo je shvatila da do venčanja neće doći. Posle jednog gostovanja u Metropoliten operi, jednostavno mu se više nikad nije vratila.

Njeno ime danas nose ulice u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi, a njeno ime nalazi se na spomen-ploči poginulih profesora i đaka Požarevačke gimnazije (spomen-tabla se nalazi na zgradi osnovne škole „Dositej Obradović”, u kojoj se nekada nalazila gimnazija).

Lik Davorjanke Paunović pojavio se u televizijskoj seriji Odlazak ratnika, povratak maršala, reditelja Save Mrmka iz 1986, gde je Davorjanku tumačila glumica Olivera Ježina. Pored ove serije, njen lik pojavio se i u igrano-dokumentarnoj seriji Tito, reditelja Antuna Vrdoljaka iz 2010, gde je Davorjanku tumačila glumica Zrinka Cvitešić, kao i u televizijskoj seriji Ravna gora, reditelja Radoša Bajića iz 2013, gde je Davorjanku tumačila glumica Milena Jakšić.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

Zanimljivosti

10:00

20 april, 2024

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

Komentari(0)

Loading