PAS KOJEG JE CAR DUŠAN ŠTITIO ZAKONOM Silvan zmaj, darovan od Boga i pratilac srpskih vitezova

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Srbi veruju da je licno Bog ove pse podario ljudima i to još od postanka sveta, da bi nas čuvali od nevolja i zlih sila.

PAS KOJEG JE CAR DUŠAN ŠTITIO ZAKONOM Silvan zmaj, darovan od Boga i pratilac srpskih vitezova
Facebook prinskrin

Silvan, zmaj ili srpski silvan je rasa pasa sa našeg podneblja. Navodno je jedna od najstarijih rasa u regionu koja verovatno vodi poreklo od antičke persijske rase i vremenom se koristio kao pastirski pas, lični čuvar, čuvar imanja, lovac i ratni pas. Rasa nije priznata u Kinološkom savezu Srbije.

Zbog svoje inteligencije i neopisive hrabrosti, on je postao vrlo bitno „oružje“ srpskih ratnika, simbol i pratilac viteškog bratstva poznatog po imenu Red zmaja. Samo su vladari i članovi viteških redova imali pravo da ih gaje i vaspitavaju.

Psi pratioci srpskih vitezova su bili silvani tj. zmajevi. Bitna karakteristika ovog psa je bila da kada započne sukob iz njega se izlazi samo smrću.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prastaro srpsko verovanje kaziva da je čovek nastao od vuka. Da se ne bi svađali vuci i ljudi, bogovi su ljudima darivali pse. Srbi veruju da je taj čuvar upravo silvan, jer je pre dolaska hrišćanstva, on bio vuk zaštitnik Šumskog boga u staroj slovenskoj mitologiji.

Između ostalog i u spisima koji datiraju iz 13. veka i govore o odgoju ovog psa. Priča kaže da postoji pisani dokument koji se odnosi na silvane, poznat pod imenom Zakonik rase, koji je pisao sam car Dušan.

PAS KOJEG JE CAR DUŠAN ŠTITIO ZAKONOM Silvan zmaj, darovan od Boga i pratilac srpskih vitezova Facebook prinskrin
 

Citat iz Dušanovog zakonika u vezi sa zmajevima kaže:

“Svima onima koji zmajeve drže, ovaj zakonik neke se u um postavi i dovjeke poštuje, jer zmajevi su uz nas od davnina, od prije nego što smo slovo imali, pa ih valja poštovati i čuvati, jer su od Boga. Kao što nas bez zmajeva ne bi bilo, tako nas bez zmajeva neće ni biti.”

Pravi pomor ovih pasa se desio posle Kosovske bitke, jer su Turci pse smatrali za nečiste životinje i šejtanove (đavolove) pomoćnike.

Poznat kao tihi ratnik i „nemi" zaštitnik, čistokrvni Silvan retko laje i zahteva obuku da bi lajao kad čuva. Zbog ove osobenosti Silvani su angažovani u zasedama u gerilskim ratovima u skoro svim vojnim sukobima na Balkanu tokom vekova. Dok su cenjeni zbog toga što ne laju nepotrebno na sve što se kreće kao i skoro svaki veliki pas čuvar, ova rasa je poznata, (ili kako radije kažu ozloglašena) za širok spektar drugih zvukova koji liče na šumove ptica ili nešto nalik na zvukove koje prave ljudi.

U toku  Prvog i Drugog svetskog rata ponovo su se dešavala masovna ubijanja pasa koji su čuvali imanja svojih gospodara, pa je ova i ovako retka rasa, skoro nestala.

Svest naroda o njihovim psima je i dalje opstala, ali pasa je malo.

Silvan je opevan i u narodnim pesmama pa čak i u jednoj o Milošu Obiliću:

'' Verni Silvan neumorno kolje.
Zaklan biće ko na nas popreko gleda.
Kosti lomimo a znamo i za bolje.
Zmajar svetinje đavolima ne da.
Jauk turski i srpsko uraaaa!!!

Pesma gusala odjekuje u glavi.''

Srpski Silvan  je vekovima korišćen kao čuvar krupne stoke,  čuvar imanja ,telohranitelj, veliki lovac  i borbeni pas i uživao  je veliko poštovanje zato što je nezavisan,veoma  inteligentan i  rezervisan pas koji razvija jaku vezu samo sa jednom osobom i njenom imovinom.

Ima jako izražen zaštitnički instikt ali i  lovački i ubilački.

Nadimak "zmaj” dobili su zahvaljujući borbenosti i veličini. Zbog toga su se vekovima koristili kao pastirski psi, čuvari imanja, ali i u lovu i ratovanju. Radi se o izuzetno krupnim i snažnim psima: visine su do 95 centimetara, a mogu da teže i više od 80 kilograma.

PAS KOJEG JE CAR DUŠAN ŠTITIO ZAKONOM Silvan zmaj, darovan od Boga i pratilac srpskih vitezova Facebook prinskrin
 

Krzno ovih pasa je crno-braon, potpuno crno bez ikakvih belina i drugih fleka, crno sa belinama ili trobojno
 

Među crno-braon i trobojnim psima najvredniji su oni sa braon linijama ispod očiju, za koje se govorilo da psu daju natprirodne moći da štiti selo od zlih duhova.

Zanimljiva karakteristika je da su ženke ove rase aktivnije i predaniji radnici od mužijaka koji uglavnom ostaju blizu imanja i stada, dok su ženke te koje se prve suprotstavljaju predatorima. Samo ako ženke ne najure uljeze ili su predatori previše blizu stada mužijaci ulaze u sukob.

Silvani se pominju u mnogim delima koja se bave srpskom epskom fantastikom.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading