MIT KOJI I DALJE ZBUNJUJE LJUDE Srbin pojasnio KAKO SU NESTALI DINOSAURUSI

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Verovatno ste se mnogo puta pitali kako su dinosaurusi sa planete Zemlje zbrisani.

MIT KOJI I DALJE ZBUNJUJE LJUDE Srbin pojasnio KAKO SU NESTALI DINOSAURUSI
Shutterstock

S obzirom da se ovih dana komentarisalo o potencijalno opasnom asteroidu koji se zaputio ka Zemlji, predsednik astronomskog društva “Eureka” Miloš Stanković je objasnio kako smo prisustvovali jednom istorijskom momentu bitnom za čovečanstvo.

NASA letelica DART udarila u asteroid DIMORFOS. Kako su pomerili putanju nebeskog tela pre nekoliko dana je objasnio Miloš Stanković.

— Prisustvovali smo jednom istorijskom događaju u nauci. Prvi put u istoriji jedna letelica koju je napravio čovek na Zemlji je uspešno udarila u asteroid sa ciljem da preusmeri njegovu putanju u budućnosti zarad zaštite planete Zemlje. Kao što znamo, po medijima s vremena na vreme cirkulišu informacije kako se neki asteroid, opasan ili potencijalno opasan, uputio ka zemlji. Ovo je prvi put da su ljudi svesno gađali asteroid kako bi skrenuli njegovu putanju. Asteroid koji je gađan nije bio opasan, to je urađeno radi ispitivanja. Svi opasni asteroidi se prate i precizno je izračunata njihova putanja – rekao je Miloš Stanković.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Čelnici NASA su potvrdili da je misija uspešno izvedena, a zvaničnu potvrdu ćemo dobiti u narednih mesec dana kada će se prvi put i primetiti promena u njegovoj putanji.

— Zemljani od danas mogu mirno da spavaju – rekli su u NASA.

Stanković je pojasnio kako su nestali dinosaurusi sa planete Zemlje. On krivi udar asteroida koji je napravio krater prečnika više od 180 kilometara kod mesta Čiksulub na Jukatanu, koji je okončao vladavinu ovih ogromnih bića, ali ne direktno, već kao posledicu.

— Sam udarac asteroida manje više nije toliko opasan, navodno, ali je opasna prašina koja se podiže. Ona godinama ostane u atmosferi i bukvalno blokira sunčevu svetlost da dospe do biljnog i životinjskog sveta – rekao je Stanković.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading