OVAJ APOLON SE NALAZI U SRBIJI Kako zimski san može da ugrozi opstanak jednog lepotana? (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Ima mnogo ugroženih vrsta životinja i insekata u Srbiji, zato što ne mogu da opstanu u svetu koji se stalno menja intervencijom čoveka.

OVAJ APOLON SE NALAZI U SRBIJI Kako zimski san može da ugrozi opstanak jednog lepotana? (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Leptir Apolon

Mnoge vrste su već istrebljene, a ako ljudi ništa ne preduzmu da ih spasu, mnoge će nove vrste slediti isti put. Iako može da zvuči iznenađujuće, nema ničega neobičnog u vezi sa istrebljenjem, jer su ona važan deo sveta prirode. Kako se klima i pejzaž u određenom području menjaju milionima godina, tako se menjaju i životinje koje tamo žive. I kako se razvije nova vrsta, tako je neka druga primorana da napusti stanište i da nestane. Jedino što ostane, jeste nekoliko fosilizovanih kostiju - zapis u kamenu.

OVAJ APOLON SE NALAZI U SRBIJI Kako zimski san može da ugrozi opstanak jednog lepotana? (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Leptir Apolon
 

Jedna od njih je i ovaj leptir

Apolonov leptir (lat. Papilio apollo) je karakterističan za pri-alpske i alpske predele Evrope i Azije na visinama između 1000 i 2800 m. Jedan je od najlepših leptira, ali istovremeno je i u opasnosti da nestane, jer je vrlo osetljiv na promene. Razmnožava se samo jednom godišnje, tako što jaje zimi "spava zimski san", a ukoliko gusenica i izađe u jesen neće se razviti do sledećeg proleća. Larva se smesti na samu zemlju ili ispod kamena.

Apolon je zaštićena vrsta leptira koji je izuzetno ugrožen na evropskom nivou, a zaštićen je i propisima Republike Srbije. Leptir obitava na vrlo ograničenim malim prostorima, otvorenim kamenjarima i čistinama sa niskom vegetacijom, brojnost populacije je vrlo mala. Najčešće se pojavljuju kod stena, jer mogu veoma dobro da se kamufliraju zahvaljujući svojim krilima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading