TESLA JE OVU IDEJU KRIO OD AMERIKANACA Srbi bi prvi leteli na mesec, da namesnik maloletnog Obrenovića nije brod nazvao sokoćalom!

Davne 1899. godine na jednoj javnoj konferenciji, Nikola Tesla je rekao da je uhvatio radio signal koji se pomera, a koji dolazi iz svemira.

TESLA JE OVU IDEJU KRIO OD AMERIKANACA Srbi bi prvi leteli na mesec, da namesnik maloletnog Obrenovića nije brod nazvao sokoćalom!
vikipedija/Nikola Tesla

Veoma mali broj ljudi je upoznat sa „Srpskim svemirskim programom“. Još manji broj zna da je to najstariji svemirski program na svetu. Sama ideja seže od kraja 19. veka. Potiče, to već ne iznenađuje, od najumnijeg Srbina koji je hodao zemljom, Nikole Tesle.

TESLA JE OVU IDEJU KRIO OD AMERIKANACA Srbi bi prvi leteli na mesec, da namesnik maloletnog Obrenovića nije brod nazvao sokoćalom! vikipedija/Muzej Nikole Tesle
 

Nikola Tesla je boravio u Srbiji 1892. godine kako bi promovisao svoju „naizmeničnu struju“, tokom „rata struja“ sa Edisonom. Međutim, istina je unekoliko drugačija. Tesla je u Srbiju došao da bi ostvario jednu od svojih najgenijalnijih ideja – a to je  „svemirski program“.

Tesla je ovu ideju krio od Amerikanaca, želeo je da narod iz kojeg potiče bude prvi koji će stići na Mesec, Mars, Veneru, Jupiter... I dalje, kako se program bude razvijao.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međuplanetarni brod

Pre dolaska u Srbiju 1892. godine, kontaktirao je namesnike maloletnog Aleksandra Obrenovića: Jovana Ristića, Kostu Protića i Jovana Belimarkovića.

Ideju su oberučke prihvatili namesnici Ristić i Protić, ali se Belimarković zgrozio i brod nazvao sokoćalom!

Tesla je u junu 1892. ugovorio susret sa namesnicima, kojem su, osim ove trojice, prisustvovali ministar prosvete Andra Mitrović i fizičar Đorđe Stanojević, sa kojim je Tesla ranije uspostavio blisku saradnju. Stanojević je viđen za direktora „Srpskog svemirskog programa“, čoveka u stalnoj vezi sa Teslom. Tom prilikom, namesnicima su predstavljeni planovi za izgradnju međuplanetarnog broda po Teslinim proračunima.

Nikola Tesla vikipedija/Nikola Tesla
 

Ideju su oberučke prihvatili namesnici Ristić i Protić, ali se Belimarković zgrozio, kako je rekao „sokoćalom“, čiji su mu crteži pokazani. Usledio je razgovor tri namesnika, dok su Tesla, Mitrović i Stanojević u susednoj sobi čekali da Ristić i Protić ubede Belimarkovića da prihvati plan. Trebalo im je više od dva sata ubeđivanja ne bi li Belimarkovića naterali da promeni mišljenje.

Jovane, zar ne želiš?

U Stanojevićevim memoarima stoji rečenica, koju je čuo iza zatvorenih vrata, a izgovorio je general Kosta Protić: „Jovane, pa zar ne želiš da se srpska trobojka prva zavijori na Marsu?“ Belimarković je pristao.

Kosta Protić je naprasno umro, a Belimarković se predomisio.

Tesla je napustio Beograd 3. juna, a već sutradan iznenada umire Kosta Protić. Čovek, uz Mitrovića i Stanojevića, najveći pristalica Srpskog svemirskog programa, a Belimarković je promenio mišljenje.

Ipak, ‘’Srpski svemirski program’’ je započet u avgustu 1892. godine, kada je Pašićeva vlada pala, a novi predsednik je postao Jovan Avakumović, čovek blizak Jovanu Ristiću. Na Adi ciganliji je izgrađena laboratorija gde su, pod Stanojevićevim vođstvom i prema Teslinim planovima, započeli radovi na uspostavljanju „svemirskog programa“.

TESLA JE OVU IDEJU KRIO OD AMERIKANACA Srbi bi prvi leteli na mesec, da namesnik maloletnog Obrenovića nije brod nazvao sokoćalom! Shutterstock
 

Beograđane je zbunjivala čudna svetlost.

Čudna građevina zbunjivala je savske alase dok je građena, a na jesen je vojska ogradila prostor oko zgrade. Te zime, Beograđane je zbunjivala čudna svetlost, povremeno se videla iz šume na Adi Ciganliji. U pravcu neba izvijali su se zraci zelenog, plavog i crvenog svetla.

U aprilu 1893. godine, sva istraživanja su naglo prekinuta. Zgrada je zakatančena, onda su dozidane pomoćne zgrade i na Adi je formiran zatvor, koji je bio u upotrebi od 1928. do 1938. Uz pomoć oca Milana, Aleksandar je zbacio namesništvo i proglasio se punoletnim. Avakumović je smenjen, novi predsednik vlade Lazar Dokić potpisao je dokument o obustavljanju „Srpskog svemirskog programa“. Stanojević i ostali naučnici su isterani iz neobične zgrade, a dokumenti su predati poslaniku Austro-Ugarske u Beogradu.

Naravno, Pašićevi radikali su se potrudili da kopije dokumenata dobije i rusko poslanstvo.

Stanojević se u dogovoru sa Teslom, potrudio da ključni dokumenti ne dođu do ruku Austrijanaca i Rusa.

To je i razlog zbog kojeg ''Ruski svemirski program'', ''Austrougarski svemirski program'' i ''Nemački svemirski program'' do 1914. godine nisu odmakli dalje od samog početka.

Tek posle II svetskog rata, zahvaljujući prikupljenim dokumentima iz nemačkih i austrijskih arhiva, SSSR i SAD su započeli svoje svemirske programe.

Međutim, ključni podaci i proračuni, za koje su znali samo Tesla i Stanojević, nikada nisu došli u njihove ruke.

Prvi i jedini put veliki Nikola Tesla boravio je u Srbiji od 1. do 3. juna 1892. godine.

“Ja sam kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu“, tako se tog 2. juna 1892. godine Nikola Tesla obratio studentima i profesorima Velike škole ne krijući radost što je pred svojom milom braćom.

Istog dana, kralj Aleksandar Obrenović odlikovao ga je ordenom Svetog Save. U Beograd je stigao dan ranije vozom iz Budimpešte zajedno sa svojim prijateljem Đorđem Stanojevićem.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading